Linkuri accesibilitate

Ucraina spune că a oprit avansul forțelor rusești în est, la Kupiansk și Liman, și că avansează în sud


Un tanc ucrainean se deplasează în apropiere de linia frontului din orașul Bahmut, regiunea Donețk, 17 iunie 2023.

Forțele armate ucrainene au oprit o ofensivă rusă spre orașele Kupiansk și Liman din estul țării, în timp ce soldații ucraineni avansează în sud, a declarat vineri un înalt oficial din Ministerul Apărării.

Ministrul adjunct al Apărării, Hanna Maliar, a spus că forțele rusești încă urmăresc să obțină controlul asupra întregii regiuni Donețk și Luhansk din estul Ucrainei.

„Am avut bătălii foarte aprige în direcțiile Kupiansk și Liman, dar soldații noștri au oprit inamicul acolo”, a declarat Maliar, pentru televiziunea ucraineană, conform Reuters.

În ceea ce privește luptele de la Kupiansk, regiunea Harkov, armata ucraineană a transmis că „rușii au încercat să avanseze lângă Sinkivka, dar nu au avut succes”, dar au atacat mai multe localități cu tirturi de artilerie și mortiere.

La Liman, în regiunea Luhansk, trupele rusești „au desfășurat operațiuni ofensive fără succes în apropiere de Bilohorivka”.

„Inamicul continuă să își concentreze principalele eforturi la Liman, Bahmut, Avdiivka și Marinka. Peste 30 de confruntări de luptă au avut loc acolo în ultima zi”, a transmis Statul Major General al Forțelor Armate ale Ucrainei.

Conducerea armatei ucrainene a mai menționat în actualizarea sa zilnică și atacul asupra aerodromului militar din vestul țării, departe de linia frontului.

Aflată încă într-o primă fază a contraofensivei, Ucraina spune că a recucerit câteva așezări, însă „lovitura principală încă nu a venit”, conform oficialului de la Kiev.

Rusia încă deține întinderi mari de teritoriu în estul și sudul Ucrainei, iar forțele ucrainene nu au reușit încă să treacă de principalele linii defensive pe care forțele rusești au avut luni de zile la dispoziție să le pregătească.

„Într-adevăr, avem încă principalele evenimente în fața noastră. (...) Acestea sunt lucruri etapizate - vor fi activate mai târziu”, a mai declarat Maliar.

„În armată, conform rapoartelor și pozițiilor lor, totul se mișcă conform planului. Nu este necesar să ne așteptăm ca ofensiva să fie ceva foarte rapid. În fiecare zi avansăm, în fiecare zi. Da, este treptat, dar forțele noastre câștigă un punct de sprijin la aceste granițe și avansează în mod constant”, a completat ministrul adjunct al Apărării, Hanna Maliar.

  • 16x9 Image

    George Costiță

    George Costiță a intrat ca Senior Correspondent în echipa Europei Libere în ianuarie 2022, după o experiență de zece ani la Digi24 și Aleph News. Absolvent al Facultății de Jurnalism din Iași, a lucrat la edițiile online ale celor două redacții, pe zona de știri și evenimente la zi.

Vrei să primești știrile zilei pe e-mail?

Multimedia

200 de răniți într-o explozie puternică în regiunea Nagorno Karabah
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:00:33 0:00
XS
SM
MD
LG