Linkuri accesibilitate

Raport ONU: Un deceniu de stagnare în stereotipiile de gen. În România, 9 din 10 bărbați și femei au prejudecăți despre femei


 În România, 85% din respondenți au cel puțin o prejudecată față de femei, iar față de Eurobarometrul pentru Violență de Gen din 2016, în 2016, în care 55% dintre români consideră violul justificat de context, nu s-a modificat nimic în bine, arată raportul ONU.
În România, 85% din respondenți au cel puțin o prejudecată față de femei, iar față de Eurobarometrul pentru Violență de Gen din 2016, în 2016, în care 55% dintre români consideră violul justificat de context, nu s-a modificat nimic în bine, arată raportul ONU.

Nouă din zece persoane au prejudecăți față de femei și fete, concluzionează cel mai recent Gender Social Norm Index.

În 11 din cele 80 dintre statele studiate s-a înregistrat chiar un regres semnificativ. Avem de-a face cu „un deceniu de stagnare” în privința stereotipurilor de gen, care a dus la înrăutățirea situației drepturilor femeilor în mai multe țări, arată raportul Organizației Națiunilor Unite.

În România, 85% din respondenți au cel puțin o prejudecată față de femei, iar față de Eurobarometrul Special pentru Violență de Gen publicat în 2016, în care 55% dintre români consideră violul justificat în anumite contexte, nu doar că nu s-a modificat nimic în bine, dar lucrurile s-au înrăutățit.

Conform datelor din acest ultim eurobarometru al violenței, 55% dintre români justifică violul prin îmbrăcămintea provocatoare a victimei, sau consumul de alcool sau droguri.

Banalizarea violenței și legitimarea ei prin prejudecăți contribuie la o cultură a violenței în care victimele sunt descurajate să raporteze faptele de violență, mai ales dacă nu sunt crezute de autorități după ce au fost victima unui abuz, iar comunitatea le judecă și le blamează în loc să le trateze cu empatie.

Cele mai răspândite prejudecăți ale celor 85% dintre respondenții români față de femei, țin de reproducere și de violența de gen cu care acestea se confruntă.

Femeile sunt reduse la nivelul de simple producătoare de copii, un stereotip vizibil inclusiv în felul în care sunt tratate: în sistemul de sănătate - unde medicii care refuză să facă avort pentru a nu micșora natalitatea și în cuplu - unde partenerul îi interzice să folosească mijloace de contracepție.

Indicele Normelor Sociale de Gen (GSNI) cuantifică prejudecățile împotriva femeilor la nivel mondial, surprinzând atitudinile oamenilor cu privire la rolurile femeilor pe patru dimensiuni cheie: integritatea politică, educațională, economică și fizică.

Indicele, care acoperă 85% din populația globală, arată că aproape 9 din 10 bărbați dar și femei au prejudecăți despre femei.

Aproape jumătate din oamenii din lume cred că bărbații sunt lideri politici mai buni decât femeile, iar două din cinci persoane cred că bărbații sunt mai buni directori de afaceri decât femeile.

Prejudecățile de gen sunt pronunțate atât în țările cu indicele de dezvoltare umană (IDU) scăzut, cât și înalt.

Aceste prejudecăți sunt valabile în regiuni cu venituri, nivel de dezvoltare și culturi diferite, transformându-le într-o problemă globală.

  • 16x9 Image

    Dora Vulcan

    Dora Vulcan este Senior Correspondent și s-a alăturat echipei Europa Liberă în ianuarie 2020. A intrat în presă în 1992 ca reporter de politică internă la România liberă. A devenit apoi jurnalist de investigații specializat în Justiție, preocupat de ingerința politicului în anchetele penale. În paralel, Dora a fost și stringer BBC. A scris la Revista „22” despre plagiatele din mediul universitar, a acoperit domeniul politic la Reporter Global (partener The Economist în România) și a fost editor coordonator la departamentul Social al agenției Mediafax. A fost consultant pentru filmul „De ce eu?”, despre moartea suspectă a procurorului Cristian Panait, o tragedie cu implicații politice care a marcat anii 2000.  

XS
SM
MD
LG