Linkuri accesibilitate

3 minute | Klaus Iohannis, „România Educată” și „un parastas”. Trupe germane în România. Rețelele social-media, vizate de reguli severe.


Președintele Iohannis după promulgarea Legilor Educației, alături de președintele Senatului (PNL), Nicolae Ciucă și ministrul Educației, ex-consilier prezidențial, Ligia Deca. Premierul Marcel Ciolacu (PSD) se afla la Berlin pentru discuții cu cancelarul german, Olaf Scholz.
Președintele Iohannis după promulgarea Legilor Educației, alături de președintele Senatului (PNL), Nicolae Ciucă și ministrul Educației, ex-consilier prezidențial, Ligia Deca. Premierul Marcel Ciolacu (PSD) se afla la Berlin pentru discuții cu cancelarul german, Olaf Scholz.

Președintele Iohannis a promulgat ieri Legile Educației, premierul Ciolacu a discutat cu Olaf Scholz parteneriatul strategic, inclusiv prezența de trupe germane permanente pe teritoriul României. CE pregătește reguli și mai severe pentru protecția datelor personale pe rețelele de socializare.

Bună dimineața, dragi prieteni,

Cea mai fierbinte zi înregistrată vreodată pe planetă - media globală de 17 grade - a înregistrat, de asemenea, că Statele Unite au împlinit 247 de ani, că gândirea strategică e pusă în umbră de violența războiului din Ucraina și din alte părți ale lumii și că liderii PNL și PSD, șefii coaliției de guvernare de la București, se străduiesc să pară egali în pregătirea competiției din 2024.

Iată principalele știri ale dimineții:

 • Președintele Iohannis a promulgat controversatele Legi ale Educației, încununarea proiectului său „România Educată”. Premierul Ciolacu a discutat cu cancelarul german, Olaf Scholz, inclusiv prezența de trupe germane permanente în România.
 • Comisia Europeană pregătește restricții încă și mai severe contra accesului rețelelor de socializare la datele personale ale utilizatorilor. Giganții high-tech sunt pasibili și acum de amenzi de miliarde de euro.
 • Ucraina anunță progrese pe front, în estul țării, zona Bahmut. Într-un interviu la Europa Liberă, premierul Estoniei, Kaja Kallas, spune că singura garanție de securitate pentru Ucraina este apartenența la NATO.

„România Educată” și „un parastas”

Președintele Klaus Iohannis a promulgat ieri, cu pompă, controversatele Legi ale Educației, corolarul proiectului său „România Educată”. Rezultatele la bacalaureat și unii observatori califică evenimentul drept o ceremonie funerară, „un parastas”.

Europa Liberă notează marți, 4 iulie 2023, că președintele a declarat că „proiectul său de suflet” devine acum „o realitate”. El și-a început primul mandat la Cotroceni pe 21 decembrie 2014, acum aproape nouă ani.

RFE România adaugă că președintele Iohannis nu a menționat nici situația dezastruoasă relevată de Evaluarea Națională sau la bacalaureat, nici acuzațiile de plagiat ce îi vizează chiar pe liderul PNL, șef al Senatului, N. Ciucă, nici pe ex-ministrul de Interne, Lucian Bode, ambii prezenți la eveniment.

Potrivit datelor oficiale, citate de Europa Liberă, un sfert dintre elevii de clasa a VIII-a nu au trecut Evaluarea Națională. Iar în 53 de licee niciun elev nu a luat bacul, după cum remarcă SpotMedia.

Intervievat de colega mea, Brândușa Armanca, profesorul și diplomatul Toader Paleologu spune că ceremonia de la Cotroceni a fost mai degrabă „una funerară, un parastas”.

Cât despre proiectul prezidențial „România Educată”, Toader Paleologu crede că poate fi considerat un succes: „Să reușești să vorbești timp de șapte ani despre ceva inexistent, în sine e o performanță”. Citiți interviul și gândiți-vă dacă îl puteți contrazice. Dacă da, scrieți-ne la treiminute@rferl.org.

În timp ce lideri preponderent PNL făceau front în jurul președintelui și al gen. Ciucă la Cotroceni, premierul Marcel Ciolacu se afla în Germania. Spre deosebire de Klaus Iohannis, liderul PSD a mers la Berlin cu un avion de linie, așa cum procedează și Maia Sandu și mulți alți lideri europeni.

Premierul Ciolacu a discutat cu cancelarul german, Olaf Scholz, inclusiv prezența de trupe germane permanente pe teritoriul României, după cum relatează Europa Liberă. Este vorba despre strategia NATO de întărire a Flancului Estic al alianței nord-atlantice.

G4Media trece în revistă și celelalte teme ale discuțiilor din Germania, în primul rând demararea negocierilor pentru un parteneriat strategic cu Berlinul. Sub semnătura Andreei Pavel și a lui Cristian Andrei Leonte, tot G4Media publică un articol consistent dintr-o serie dedicată portului Constanța, punct strategic pe harta Europei.

Reguli severe pentru rețelele de socializare

Politico informează că Bruxelles-ul pregătește reguli încă și mai severe contra rețelelor de socializare în materie de protejare a datelor personale ale utilizatorilor. În acest moment, regulile au dus deja la amenzi usturătoare pentru Meta/Facebook.

Noile măsuri, prezentate în aceste zile de Comisia Europeană în draft, sunt menite să asigure o aplicare mai riguroasă a GDPR (General Data Protection Regulation - regulile actuale, ceea ce semnați la bancă, la ANAF, suplimentar față de documentul principal în orice situație în care datele dvs. se cer procesate).

Restricțiile suplimentare au fost creionate inclusiv în contextul în care Irlanda și, parțial, Luxembourg, au tratat problema ca fiind mai degrabă de competența guvernelor naționale.

Dincolo de jurisdicții și alte detalii de natură juridică, cert este că Irlanda a amendat deja Meta/Facebook cu sute de milioane euro și a luat în vizor, de asemenea, WhatsApp și Instagram.

Primul Amendament, cu asterisc, de Ziua Independenței

De partea cealaltă a Atlanticului, scrie New York Times, administrația de la Casa Albă tocmai a pierdut un proces în fața rețelelor de socializare, dar de această dată într-o chestiune legată de conținut, de postări.

Administrația Biden a încercat tot timpul să tempereze postările ce cuprind fake news (știri false) și alte narative de natură să aducă atingere sănătății publice sau regulilor de conviețuire în societate, explică NYT. Dar procurorul general de Missouri și Louisiana a dat Washingtonul în judecată sub motiv că astfel de intervenții încalcă libertatea de exprimare.

Un judecător din Louisiana i-a dat dreptate, ieri, pe 4 Iulie, adică exact de Ziua Independenței, ziua națională a Statelor Unite. (Apropo, Washington Post publică o galerie foto de văzut neapărat, însoțită de o listă de priorități pentru președinte).

Problema în social-media, argumentează judecătorul din Louisiana, și nu se înșală, ar confirma istoricii și politologii, ține de Primul Amendament. Este amendamentul care garantează libertatea religiei și a practicii neîngrădite a oricărei activități religioase, libertatea de exprimare și libertatea protestelor.

Necazul e, ar confirma aceiași cărturari, că exact în libertate (și egalitate) rezidă și riscurile, slăbiciunea democrațiilor: extremiștii, mincinoșii sau doar incompetenții pot ajunge la putere prin exprimare liberă și alegeri libere.

Alte subiecte:

 • Premierul Estoniei, Kaja Kallas a declarat pentru RFE că NATO trebuie să spună clar Ucrainei la summitul Vilnius care sunt pașii concreți pentru integrarea în alianță: „Apartenența la NATO este singura garanție de securitate valabilă”.
 • În Franța, revoltele de stradă continuă. Dar pe lângă violențe și distrugeri, Le Monde notează posibile abuzuri ale poliției. Procurorii au început investigațiile privind moartea unui tânăr de 27 de ani, la Marsilia, împușcat.
 • Europa Liberă scrie că zeci de persoane au fost reținute în dosare penale cu infracțiuni grave privind abuzuri și rele tratamente la care au fost supuse multe persoane în vârstă înaintată și/sau cu alte vulnerabilități la cămine de îngrijire private din București și alte județe.

Toate cele bune, ne revedem mâine,

Elena

 • 16x9 Image

  Elena Tănase

  E jurnalist de peste 20 de ani. A început cu opt ani la BBC, a continuat cu doi ani la România Liberă, apoi a intrat în televiziune: opt ani din zece la Digi24. Din septembrie 2020, Elena Tănase este directorul Europei Libere. Cu studii de istorie și științe politice, s-a remarcat prin documentare video de istorie recentă: Povestea Cumințeniei Pământului (2016), Abdicarea Regelui Mihai (2017), Revoluția Română. De ce a curs sânge (2019). 

XS
SM
MD
LG