Linkuri accesibilitate

Super-agenția care va coordona companiile de stat sfidează grila de salarizare. Șeful agenției va lua 3000 de euro net


Guvernul înființează o super-agenție, pentru controlul firmelor de stat.
Guvernul înființează o super-agenție, pentru controlul firmelor de stat.

Agenția pentru Monitorizarea și Evaluarea Performanțelor Întreprinderilor Publice va deveni, în curând, operațională. Și va avea cei bine plătiți salariați din tot Guvernul. Mai exact cu 50% mai mult decât maximul drepturilor salariale prevăzut de lege, pentru fiecare funcție.

Secretariatul General al Guvernului a pus în dezbatere publică proiectul de înființare a Agenției pentru Monitorizarea și Evaluarea Performanțelor Întreprinderilor Publice. AMEPIP a fost înființată prin lege, votată de Parlament și va deveni operațională după aprobarea hotărârii de Guvern aflată în dezbatere publică.

Rolul său este de a stabili politica de guvernanță corporativă, de coordonare a implementării regulilor în domeniu. Dar și de a monitoriza, evalua și, dacă e cazul de a aplica sancțiuni pentru abateri.

În atribuțiile agenției mai intră și o sarcina foarte importantă și anume, elaborarea proiectului de lege privind politica de proprietate a statului.

Dar va decide și cine conduce firmele de stat. Textul de lege spune că agenția asigură „o procedură de selecție transparentă și competitivă pentru aprobarea numirii membrilor consiliului de administrație”.

Conform statutului, noua Agenție va fi în subordinea Guvernului și în coordonarea prim-ministrului, prin Secretariatul General al Guvernului.

Finanţarea AMEPIP se asigură de la bugetul de stat și din venituri proprii. Veniturile proprii ale AMEPIP provin din amenzi și dintr-un tarif de monitorizare de până la 0,1% din veniturile totale stabilite prin situațiile financiare anuale ale întreprinderilor publice, adică tot din banii statului.

Majoritatea firmelor deținute de stat sunt falimentare și au datorii uriașe la bugetul de stat. Europa Liberă a scris despre acest subiect aici.

Super bugetarii agenției

Prin actul de înființare se stipulează cum se va face salarizarea angajaților agenției. Cu 50% mai mult decât maximul prevăzut pentru funcțiile din aparatul de lucru al Guvernului.

„Salarizarea personalului AMEPIP se realizează la nivelul maxim al drepturilor salariale prevăzut pentru funcțiile publice din cadrul aparatului de lucru al Guvernului, majorat cu 50%, prin derogare de la prevederile Legii nr. 153/2017 privind salarizarea personalului plătit din fonduri publice, cu modificările și completările ulterioare”, scrie în proiectul de hotărâre.

Conducerea agenției va fi asigurată de un președinte, cu rang de secretar de sat și de doi vicepreședinți, asimilați funcției de subsecretar de stat.

Numirea acestora se va face de către primul ministru, „la propunerea secretarului general al Guvernului, în urma derulării unui proces de selecţie competitiv şi deschis, pentru stabilirea propunerilor de candidaţi, cu sprijinul unui expert independent, cu experienţă relevantă în recrutarea resurselor umane”.

În plus, organigrama agenției, propusă prin hotărârea de Guvern, este de maxim 88 de posturi.

Conform grilei luată ca reper, cea a personalului din aparatul de lucru al Guvernului, un secretar de stat are în acest moment un salariu maxim brut de 16.640 de lei. Președintele agenției va avea, în consecință, un salari cu 50% mai mare, ceea ce înseamnă 24.960 de lei brut.

USR a atacat la Curtea Constituțională înființarea acestei agenții iar unul dintre motivele invocate a fost „discriminări în materie salarială prin instituirea unui regim preferenţial de remunerare cu 50% mai mare decât a celorlalţi bugetari”. CCR a respins sesizarea ca neîntemeiată.

  • 16x9 Image

    Simona Cârlugea

    A intrat în echipa Europa Liberă România în mai 2023. Lucrează în presă din 1994, și a trecut prin radio, televiziune și presă scrisă.

    A condus echipa de știri de la TVR Craiova mai bine de 10 ani, apoi, alți șase ani, pe cea de la Digi24 Craiova. A colaborat cu BuletindeBucurești.ro și Factual.ro. Este specializată în investigații și urmărirea banului public.

XS
SM
MD
LG