Linkuri accesibilitate

Întâlnire Putin-Prigojin, după înăbușirea revoltei. Șeful Wagner s-ar afla la Moscova


Informațiile anterioare arătau că liderul Grupului Wagner, Evgheni Prigojin, s-ar afla la Minsk/Belarus sau Sankt Petersburg/Rusia. Se pare că el se află în Moscova.
Informațiile anterioare arătau că liderul Grupului Wagner, Evgheni Prigojin, s-ar afla la Minsk/Belarus sau Sankt Petersburg/Rusia. Se pare că el se află în Moscova.

Președintele rus Vladimir Putin și șeful grupării Wagner, Evgheni Prigojin s-au întâlnit la puțină vreme după rebeliunea eșuată de la sfârșitul lunii iunie.

Informația a fost confirmată de purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, conform CNN. Întâlnirea ar fi avut loc pe 29 iunie, când liderul de la Kremlin s-a întâlnit cu peste treizeci de comandanți ai forțelor armate ruse.

Informația inițială a apărut în cotidianul francez Le Liberation, care prezenta un raport conform căruia șeful Wagner a fost la Kremlin după rebeliunea eșuată.

„Într-adevăr, președintele a avut o astfel de întâlnire. El a invitat 35 de oameni, pe toți comandanții de unități și conducerea campaniei, inclusiv pe Prigojin. Întâlnirea a avut loc la Kremlin, pe 29 iunie, și a durat aproape trei ore”, a declarat Peskov, conform CNN.

Informații despre subiectele discutate nu au fost făcute publice.

„Singurul lucru pe care îl putem spune este că președintele a făcut o evaluare a acțiunilor campaniei de pe front în timpul operațiunii militare speciale, precum și a evenimentelor din 24 iunie”, a mai spus Peskov.

Purtătorul de cuvânt al Kremlinului a mai spus că Vladimir Putin a ascultat explicațiile oferite de comandanți.

Informații contradictorii de la Lukașenko

Conform Liberation, care citează surse din serviciile secrete, șeful grupului de mercenari Wagner, Evgheni Prigojin, s-ar afla în Moscova, iar pe data de 1 iulie s-ar fi întâlnit cu preşedintele Vladimir Putin la Kremlin.

Prigojin ar fi avut, de asemenea, întâlniri cu Viktor Zolotov - comandantul Gărzii Naţionale Rosgvardia şi fostă gardă de corp a lui Putin şi cu Serghei Narîşkin, şeful Serviciului de Informaţii Externe rus (SVR).

Ultima apariție publică a lui Prigojin a avut loc în 24 iunie când a renunțat la acțiunea împotriva Moscovei. Jurnaliștii francezi spun că Prigojin ar fi petrecut săptămâna de după evenimente la Kremlin și a încercat o negociere cu Putin.

Informațiile apar în contextul în care au existat mai multe știri potrivit cărora Prigojin s-ar afla fie la Minsk/Belarus, fie la Sankt-Petersburg/Rusia, aşa cum s-a spus anterior.

Pe 6 iulie, Dmitri Peskov nega că ar avea indicii despre soarta şi locul în care s-ar afla Prigojin, după ce, în cursul aceleiași zile, preşedintele belarus Aleksandr Lukaşenko afirma că Prigojin nu se află pe teritoriul statului său.

Lukașenko jucase rolul de mediator între Vladimir Putin și șeful Wagner. Același Lukașenko susținea, pe 27 iunie, că Prigojin se află în Belarus.

Tentativa de insurecţie a şefului Wagner a avut loc între 23- 24 iunie. Timp de câteva ore, unităţi de mercenari au ocupat un cartier general al armatei ruse din Rostov (sud-vest) şi au pornit în marş spre Moscova, potrivit AFP.

Mișcarea s-a finalizat cu un acord prin care Prigojin era trimis în exil în Belarus după ce a dat asigurări că marşul său nu urmărea răsturnarea guvernului şi nici a puterii ruse, ci salvarea grupului Wagner de la desfiinţare de către statul major.

  • 16x9 Image

    Oana Despa

    A lucrat mai bine de 20 de ani în televiziune unde a fost reporter specializat pe domeniul Justiției sau a condus secții de Investigații. A produs una dintre emisiunile de impact despre devalizarea României după 1989 - România furată. În prezent este pasionată de alfabetizare media și combaterea dezinformării.

XS
SM
MD
LG