Forțele rusești au lansat un nou atac asupra orașului Odesa, marți noapte, a anunțat guvernatorul regiunii, Oleh Kipper. Este a doua noapte consecutivă în care orașul-port este bombardat, ca represalii la atacul asupra Podului Kerci, din Crimea, pe care Kremlinul îl atribuie Ucrainei.
Între timp, Rusia s-a retras din acordul de transport al cerealelor prin Marea Neagră, unde portul din Odesa era parte integrantă.
„Nu vă apropiați de ferestre, nu filmați și nu dezvăluiți intervenția forțelor de apărare aeriană”, a scris guvernatorul Odesei, Oleh Kiper, pe aplicația de Telegram, citat de Reuters.
Toată zona de est a Ucrainei a fost sub alertă de raid aerian, începând de miercuri la miezul nopții.
Forțele rusești au lansat marți noapte un atac cu drone de fabricație iraniană și asupra Kievului, dar atacuri au avut loc și în alte regiuni.
„O noapte dificilă cu atacuri aeriene pentru toată Ucraina”, a spus Serhii Popko, șeful administrației militare ucrainene a Kievului pe Telegram, citat de Associated Press (AP).
El a precizat că atacurile asupra Kievului nu au avut niciun rezultat, fiind doborâte de trupele Ucrainei.
Atacuri au fost raportate și de de autoritățile ucrainene din Zhytomyr - unde au fost provocate unele pagube de infrastructură și la locuințe private, fără a fi raportate victime - dar și în Poltava și Kirovohradskyi.
Odesa, atacată pentru a doua noapte consecutivă
Noul atac asupra Odesei din noaptea de marți spre miercuri a fost unul „foarte puternic, masiv”, a spus purtătorul de cuvânt al administrației militare a regiunii, Serhii Bratciuk, conform aceleiași surse.
Detalii despre pagubele produse în urma atacului ar urma să fie prezentate în cursul zilei.
Atacurile forțelor rusești asupra Odesei, unul dintre principalele porturi ale Ucrainei pentru exportul de cereale, vin după atacul asupra Podului Kerci, de duminică spre luni și pe care Kremlinul l-a atribuit Ucrainei.
La scurt timp după ce podul a fost lovit luni, Moscova s-a retras din acordul de transport al cerealelor Marea Neagră (care a expirat luni) - intermediat de ONU și Turcia, inițiat în august anul trecut.
Acordul a fost reînnoit de mai multe ori, la distanță de câteva luni, dar au existat de fiecare temeri că Rusia ar putea să se retragă, lucru care s-a întâmplat în premieră luni.
Moscova cere garanții pentru ca exporturile sale de produse agricole și fertilizatori să fie protejate, lucru care nu s-ar fi întâmplat până acum, contrar acordului, susține Kremlinul.
ONU caută soluții pentru deblocarea acordului cerealelor, care a contribuit la încetinirea ritmului de creștere a prețurilor la produse agricole, dar și la distribuția de cereale spre zone defavorizate.
Pe câmpul de luptă, încleștările, sau cel puțin forțele mobilizate se intensifică, Rusia mobilizând aproximativ 100.000 de militari în direcția Kupiansk, din regiunea Harkov în estul Ucrainei, potrivit unor oficiali ai Kievului.
Relatările celor două părți cu privire la rezultatul confruntărilor diferă, notează Reuters. La șase săptămâni de când Ucraina a lansat o contraofensivă în est și sud, Rusia organizează o ofensivă terestră proprie în nord-est.
Moscova afirmă că asaltul ucrainean a eșuat, ceea ce nu este însă adevărat, a declarat recent un oficial SUA.