Linkuri accesibilitate

SmartJob | Adriana Radu, Asociația Sexul vs Barza: Ți-e teamă că fata ta va rămâne însărcinată? Și ei îi e frică. Vorbește-i


SmartJob | Adriana Radu, Sexul vs Barza: Ți-e teamă că fata ta va rămâne însărcinată? Și ei îi e frică. Vorbește-i
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:38:21 0:00

Adriana Radu, președinta Asociației Sexul versus Barza, vorbește la SmartJob despre rușinea de a le vorbi copiilor despre sexualitate. ONG-ul lucrează pentru a forma profesori în educație sexuală și își propune să realizeze o programă școlară pilot în domeniu.

Adriana Radu este specialistă în sănătate publică. Face parte din echipa de experți în promovarea sănătății ai Organizației Medici fără Frontiere. Are două licențe de limbă și literatură la Université Lumière din Lyon și a absolvit un master în sănătate publică la Facultatea de Medicină din Berlin.

Ascultă aici varianta audio a acestui podcast:

E rușine să vorbești despre sexualitate, este o ezitare, pentru că nu s-a vorbit cu tine și nu știi exact când este momentul pentru a începe să vorbești despre asta cu copiii tăi, spune Adriana Radu.

„Asta încercăm noi să le spunem părinților. Ți-e frică că va rămâne însărcinată? Și ei îi e frică. Tocmai de asta fata ta are nevoie de educație sexuală. Ți-e rușine să vorbești cu el? Și lui îi este rușine să vorbească cu tine. De-asta băiatul tău are nevoie de educație sexuală”, explică aceasta.

De fapt, crede Adriana Radu, atât părinții, cât și tinerii, au fix aceleași temeri, doar că nu reșesc să comunice așa cum au nevoie cu toții să o facă.

Vârsta debutului vieții sexuale în România: 15 ani jumătate

Asociația Sexul vs Barza publică de 10 ani videoclipuri educaționale pe Youtube și pe Tiktok, care au peste 100 de milioane de vizionări: „Asta vorbește despre nevoie. Înseamnă că tinerii au nevoie de educație sexuală, tinerii aleargă înspre educația sexuală.”

Statisticile arată, susține Adriana Radu, că vârsta debutului vieții sexuale în România este 15 ani jumătate, spre 16 ani: „Deci, tinerii vor face sex. Din păcate, o parte din întrebările lor vin dintr-o zonă de coerciție sexuală, violență sexuală, în care, de fapt, teama de sarcină vine din faptul că partenerul refuză să poarte prezervativ.”

Aceasta spune că există un soi de dezinteres din partea băieților, de-a pasa răspunderea, o lipsă de considerație față de fete: „Există și niște atitudini misogine, în sensul: Am făcut sex cu ea, dar mai vulgar spus, i-am dat pastila de a 2-a zi, mai trebuie să-i dau încă una sau s-a rezolvat? Această atitudine, unde noi simțim cumva că fetele nu au foarte mult de ales. El o domină, el a făcut sex cu ea, el îi dă pastila, el manageriază.”

Adriana Radu le vede responsabile și pe fete, în sensul în care, dacă faci parte dintr-un act sexual, trebuie să te asiguri că e folosit prezervativul: „E o discuție care merge în ambele direcții, e discuția despre egalitate între fete și băieți, pentru că în educație sexuală ei trebuie să înțeleagă că fetele au dreptul să spună ce își doresc, iar băieții au dreptul să spună ce își doresc. Sunt parteneri egali.”

Formarea profesorilor în educație sexuală și o programă școlară pilot

Ce riscăm dacă nu le vorbim deschis copiilor despre viața sexuală? „Cred că multe lucruri. Dacă faci dintr-un subiect tabu, efectul invers va fi curiozitatea. Dacă negi faptul că adolescentul tău are o sexualitate, el nu va fi validat în chestia asta. Va trebui să trăiască aceste sentimente și să acționeze în legătură cu ele, fără să îți spună ție.”

Cumva lași soarta copilului pe mâna norocului, susține Adriana Radu, pentru că nu știi de cine va da, care va fi contextul, cine îi va valida aceste sentimente și trăiri.

Podcastul SmartJob pe Youtube:

Asociația Sexul versus Barza vrea să facă cursuri de formare pentru profesori și o programă școlară pilot, iar pentru asta are nevoie de fonduri.

„Peste tot în lume, educația sexuală o fac profesorii la școală. Asta vrem și noi să se întâmple și vrem să ne parteneriem cu sistemul public de educație din România și să formăm profesorii cu expertiza noastră și să facem o programă cu care să lucreze la aceste cursuri”, explică Adriana Radu.

Ce vor învăța profesorii? „Ne imaginăm un soi de școală altfel, educație sexuală, pe teme precum: anatomie, contracepție, infecții cu transmitere sexuală, egalitatea între fete și băieți, violența între cuplurile de tineri. Avem și o deschidere de la Ministerul Educației.”

Asociația Sexul vs Barza strânge bani, printr-o campanie de strângere de fonduri, unde oamenii interesați ca adolescenții de azi să trăiască altfel pot dona.

„Vrem să formăm oamenii și apoi să rămânem cu ei în contact și să facem parteneriate cu fiecare școală care dorește educație sexuală cu materiale de la Sexul versus Barza, care sunt organizate conform definiției Organizației Mondiale a Sănătății”, spune Adriana Radu.

România încă misogină

Trăim într-o Românie încă misogină? „Cred că în parte da, nu ne putem ascunde după deget. Dacă te angajezi pentru creșterea drepturile femeilor, le vei cere totuși de la bărbați, care vor avea ezitări. O societate egalitară înseamnă împărțirea egalitară a puterii și este o luptă reală.”

Ce pot face mai mult femeile în lupta asta? „Femeile pot avea mai mult curaj. Cred că asta este valoarea cea mai importantă. Putem să-i spunem cum vrem noi, putem să-i spunem feminism, putem să-i spunem activism, putem să-i spunem angajament civic. Pentru mine, valoarea pe dedesubt este curajul.”

Asociația a fost în centre de urgență pentru minore și a văzut cum ajung fetele acolo: „Ajung însărcinate uneori după ce le-a violat tatăl lor. O fetiță pe care am cunoscut-o la Buzău, care avea 13 ani și avea un copil deja născut la 12 ani, făcut cu tatăl ei. Era o fetiță acolo care fugise de acasă cu iubitul ei tot adolescent, dar fugise de acasă după ce la 11 ani mama ei tolerase ca ea să aibă o relație cu un verișor care avea vreo 25 de ani, în casa lor.”

„Aceștia sunt copiii pentru care noi avem responsabilitate, care au fost vulnerabilizați deseori în familie și trebuie să ne punem de acord: Vrem ce-i mai bine pentru copiii noștri și pentru copiii altora care nu pot fi ajutați? Dacă da, atunci trebuie să acționăm în consecință. Noi suntem adulții, noi trebuie să depășim primii frica de a vorbi cu copiii noștri și de a veni în întâmpinarea lor”, spune Adriana Radu.

Podcastul Europa Liberă SmartJob este pe Spotify, Apple Podcast și Google Podcast.

Europa Liberă România e pe Google News. Vă puteți abona AICI.

  • 16x9 Image

    Adriana Nedelea

    Adriana Nedelea este jurnalistă și trainer dicție. Lucrează în presă de aproape 18 ani. Numai în televiziune are o experiență de peste 12 ani, în redacțiile Digi24 și Realitatea TV. În prezent, colaborează cu Europa Liberă România pentru realizarea de interviuri pe teme de actualitate. 

    A absolvit masterul Terapia logopedică în procesele de comunicare, Facultatea de Psihologie, Universitatea București. Este licențiată în Jurnalism și Științele Comunicării.

XS
SM
MD
LG