Linkuri accesibilitate

VIDEO | Pavel Ciurea, mezinul lotului olimpic de Matematică: Nota 2 pentru Ministerul Educației. Viitorul - fie în SUA, fie în Anglia


Pavel Ciurea a obținut în 2023 prima lui medalie de aur la Olimpiada Internațională de Matematică, rezultatul întregului lot olimpic fiind cel mai bun din 24 de ani.
Pavel Ciurea a obținut în 2023 prima lui medalie de aur la Olimpiada Internațională de Matematică, rezultatul întregului lot olimpic fiind cel mai bun din 24 de ani.

Matematica ar trebui predată ca o poveste, spune Pavel Ciurea, cel mai tânăr elev din lotul național de Matematică al României, într-un interviu pentru Europa Liberă. El a obținut, alături de ceilalți cinci colegi, cel mai bun rezultat al României din ultimii 24 ani.

Pavel a participat la olimpiadele naționale de matematică în fiecare an, iar anul acesta, pentru prima dată, la o olimpiadă internațională.

Prima participare i-a adus și o medalie de aur. În Japonia, unde a avut loc concursul, România a obținut locul 1 între țările din Europa și locul 4 în clasamentul mondial pe națiuni, cea mai bună clasare din 1999.

Olimpicii români s-au clasat după cei din China, SUA și Coreea de Sud.

Înainte de olimpiadă, Pavel se temea să nu iasă ultimul și „să tragă echipa în jos”, mai ales că știa că sunt elevi foarte buni, care și în 2022 au obținut un rezultat istoric. Dar tânărul a obținut o medalie de aur, la fel ca alți patru elevi.

Pavel Ciurea, cel mai tânăr olimpic din lotul de Matematică: „Matematica ar trebui predată ca o poveste”
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:04:56 0:00

„Sunt extrem de bucuros că la prima participare am reușit să scot un rezultat așa de bun. Nu cred că s-a mai întâmplat în istoria recentă!”, a spus elevul care din toamnă începe clasa a 11-a la Liceul Internațional de Informatică din București (n.r. ICHB), de unde de altfel provin 5 dintre olimpici.

Pavel preferă matematica mai mult decât celelalte discipline pentru că „dacă ești bun, ești bun”. Matematica îl stimulează intelectual, nimic nu e repetitiv, în fiecare problemă este ceva nou. Dar matematica înseamnă, de fapt, mii de ore de muncă pe an, dacă vrei să ai rezultate, spune el.

Matematica ar trebui predată ca o poveste.

„În general, în medie, lucrez singur acasă undeva la 60h/săptămână la matematică, în timpul săptămânilor de școală. Dar când avem liber, cum sunt de exemplu cele trei săptămâni dinantea olimpiadei naționale, lucrez care 90 de ore pe săptămână”, a spus Pavel Ciurea.

Materia de la școală: calcule repetitive care nu atrag pe nimeni

De când participă la concursurile școlare și lucrează la alt nivel, a observat că, cel puțin până la clasa a VI-a, programa de matematică este extrem de plictisoare pentru elevi.

„Nu văd cum cineva ar putea fi atras de materia de la școală la ce facem noi, adică sunt mai mult calcule și lucruri repetitive, care nu trezesc niciun interes, niciun mister”, susține elevul.

Pavel Ciurea, în studioul Europa Liberă.
Pavel Ciurea, în studioul Europa Liberă.

După el, matematica ar trebui predată ca o poveste și atunci elevii ar fi mult mai atrași de această disciplină.

„În primul rând, ar trebui să se bazeze mai puțin pe memorarea formelor. Adică, da, sunt importante, nu poți să aștepți ca un elev să descopere formulele singur, dar trebuie să-i oferi un pic de mister”.

„În loc să vii să pui o formulă fără sens pe tablă, adică ea are sens pentru că a fost descoperită în istorie, dar trebuie să fie predată mai mult ca o poveste, ca un lanț logic pe care elevul trebuie să încerce, bucăți din el cel puțin, pentru că evident nu poate să-l descopere pe tot singur de la zero, dar trebuie să încerce să descopere singur bucăți din el”, explică olimpicul la matematică.

Olimpicii la matematică, alături de profesorii coordonatori ai lotului național de matematică.
Olimpicii la matematică, alături de profesorii coordonatori ai lotului național de matematică.

„Totul este matematică”

Pavel crede că mai mulți elevi ar fi atrași de științele exacte dacă s-ar schimba modul de predare. Pavel susține că elevilor ar trebui să li se spună că, practic, tot progresul pe care îl vedem în jurul nostru nu ar exista fără matematică, care este „sămânța care generează tot restul”.

„Dar din ce am văzut eu, profesorul vine la clasă, pune o formulă pe tablă pe care elevii trebuie să o memoreze și să o scuipe după la examen”, a mai spus Pavel Ciurea.

La liceul privat (ICHB) a intrat pe locurile pentru olimpici, iar pregătirea pentru matematică a rămas o prioritate. Elevii care participă la olimpiadele școlare învață suplimentar după orele de la clasă.

În timpul liber, Pavel merge la sport, se întâlnește cu prietenii sau citește. În ultima perioadă, citește mai ales despre matematicieni cunoscuți. Unul din modele lui e matematicianul Preda Mihăilescu (n.r. fratele antropologului Vintilă Mihăilescu). Nu folosește aproape deloc rețele de socializare, din lipsă de timp. Când are tangență cu acestea, caută lucruri despre matematică.

Nota 2 pentru Ministerul Educației pentru cum îi tratează pe olimpici

Olimpicul spune că dacă ar fi să dea o notă sistemului de Educație din România ar da nota 2. Asta pentru că deși declarativ spune că apreciază olimpicii, în realitate Ministerul Educației nu pune mare preț pe ei. Pavel Ciurea spune că elevii români au rezultate excelente la olimpiade în condițiile în care bugetul pentru pregătire este mic.

„Pentru noi, pentru elevii olimpici, faptul că nu suntem susținuți mai deloc de minister sau nu avem centre în care să ne aducă ministerul și este nevoie de un liceu privat (n.r ICHB) să facă acest lucru este destul de greșit”, spune Pavel Ciurea.

Olimpicul susține că țările cu care concurează România au bugete de milioane de dolari numai pentru taberele olimpicilor.

În 2023, olimpicii români s-au clasat pe locul I în Europa și locul 4 în lume.
În 2023, olimpicii români s-au clasat pe locul I în Europa și locul 4 în lume.

„Este destul de greu să concurezi cu țări precum SUA, care investesc milioane. Cred că tabăra Statelor Unite are un buget de 15 milioane de dolari numai pentru o tabără de olimpici de 3-4 săptămâni. Chinezii au un sistem în care ei nu fac altceva decât să lucreze în scopul olimpiadelor. E greu să te compari cu așa ceva, când trebuie să lucrezi orele de la școală normale, cu toată lumea”, mai spune Pavel Ciurea.

Ceea ce îi ține în topul clasamentelor de la olimpiadele internaționale pe elevii români e pasiunea profesorilor lor, precizează el.

„Noi avem profesori foarte pasionați, care practic fac muncă benevol, adică o fac din pasiune și pentru asta le mulțumim foarte mult, pentru că banii nu sunt așa de mulți”, mai spune olimpicul.

Pavel speră ca rezultatele obținute de olimpicii români în ultimii doi ani să atragă atenția Ministerului Educației, care să investească mai mult pentru generațiile viitoare de olimpici.

„Dacă ei [viitorii elevi n.r.] văd că, deși noi ajungem atât de sus pe scara mondială și ducem România departe, și văd că nu suntem premiați sau ajutați de minister, nu văd de ce generațiile următoare ar mai lucra”, a mai spus Pavel Ciurea.

După ce termină liceul, olimpicul vrea să își continue studiile fie în SUA, la o universitate precum Harvard, fie rămâne în Europa, la o universitate precum Cambridge.

Sfatul lui pentru elevii care vor să aibă performanțe la matematică este să se apuce din clasele primare de matematică și să lucreze cât mai mult.

Elevii care au câștigat medalii la Olimpiada Internațională de Matematică din Chiba, Japonia: Medalii de aur:
-medalie de aur: David-Andrei Anghel, care a obtinut maximum de puncte, Liceul Internațional de Informatică, București
- medalie de aur- Andrei Moldovan, Liceul Internațional de Informatică, București
- medalie de aur - Robert Dragomirescu, Liceul Internațional de Informatică, București
- medalie de aur -Pavel Ciurea, Liceul Internațional de Informatică București
-medalie de aur- Andrei Chiriță, Colegiul Național de Informatică Tudor Vianu București
- medalie de argint - Radu Lecoiu, Liceul Internațional de Informatică, București

Profesorii lotului național de Matematică sunt: conf. univ. dr. Cătălin-Liviu Gherghe, de la Facultatea de Matematică și Informatică a Universității din București, lect. dr. Mihai Chiş, de la Facultatea de Matematică și Informatică a Universității de Vest din Timișoara și Lucian Țurea, Facultatea de Matematică și Informatică a Universității din București.

  • 16x9 Image

    Andreea Ofițeru

    Andreea Ofițeru s-a alăturat echipei Europa Liberă România în ianuarie 2021, ca Senior Correspondent. Lucrează în presă din 2001, iar primele articole le-a publicat în România Liberă. Aici a scris pe teme legate de protecția copiilor, educație, mediu și social. De-a lungul timpului, a mai lucrat în redacțiile Adevărul, Digi24, Gândul, HotNews.ro, unde a documentat subiecte legate de învățământul din România și de actualitate. 

    A scris știri, interviuri, reportaje și anchete. A participat la mai multe proiecte printre care și conceperea primului supliment dedicat exclusiv subiectelor despre școală: Educație&Școală.  

    A fost bursieră Voice Of America/Washington DC, într-un program dedicat jurnaliștilor din Europa de Est.

XS
SM
MD
LG