Linkuri accesibilitate

Să plec sau să rămân? Două șefe de promoție explică de ce își continuă studiile în țară, respectiv în străinătate


Diana-Maria Harambaș (stânga) și Daria Jidavu sunt șefe de promoție, cu medie maximă, la Colegiul Național Emil Racoviță din Cluj. Diana va studia matematica în Germania, în timp ce Daria vrea să urmeze Medicina, în țară.
Diana-Maria Harambaș (stânga) și Daria Jidavu sunt șefe de promoție, cu medie maximă, la Colegiul Național Emil Racoviță din Cluj. Diana va studia matematica în Germania, în timp ce Daria vrea să urmeze Medicina, în țară.

Daria și Diana sunt atât cele mai bune prietene cât și șefe de promoție la un liceu de prestigiu, cu media 10. Una dintre ele va studia matematica în Germania, în timp ce cealaltă va da examen la Medicină, în țară. Sunt două drumuri între care oscilează anual absolvenții de liceu din România.

„Am ales să plec, ca să studiez matematica, pentru că nu prea sunt oportunități de cercetare în România, în domeniu. Am încercat să mă axez și pe varianta combinată cu informatica, dar tot matematica pură mă atrage cel mai mult, iar pe partea asta se pune accent un pic mai mare în străinătate”, povestește Diana-Maria Harambaș (19 ani), șefă de promoție, cu media 10, la Colegiul Național Emil Racoviță din Cluj.

Diana Harambaș va studia Matematica în Bremen, Germania.
Diana Harambaș va studia Matematica în Bremen, Germania.

Este admisă deja la Jacobs University din Bremen, Germania, după ce a susținut probele în sistem american (STA) încă de la finalul anului trecut.

Anual, alte zeci sau chiar sute de absolvenți de liceu de elită iau o decizie similară și aleg să studieze „afară”.

Majoritatea aleg să se și stabilească acolo, iar unii dintre ei sunt integrați chiar în structuri de cercetare sau didactice ale instituțiilor unde studiază. Alții sunt ofertați cu joburi foarte atrăgătoare.

Pentru a începe studiile la Bremen, Diana va trebui doar să își mai ia și Bacalaureatul. Pentru o multiplă olimpică națională, care a terminat cu media 10 pe linie și gimnaziu și liceul, nu ar trebui să existe emoții.

La fel de meritorie este și Diana-Maria Jidavu, cealaltă șefă de promoție de la liceul clujean. Cele două sunt cele mai bune prietene, dar spre deosebire de Diana, Daria este hotărâtă să studieze Medicina, în țară, la Cluj.

Olimpică națională și ea, atât la matematică, precum și la română și lingvistică, s-a hotărât să dea la Medicină chiar în pandemie.

„Pe a IX-a și a X-a eram chiar pornită împotriva Medicinei, nu îmi plăceau nici Biologia, nici Chimia. În pandemie, când mi-am dat seama că pot să fac ce vreau și nu fac nimic, să încerc ceva concret, m-am setat că fac Medicină și nu mi s-a mai părut greu”, povestește Daria.

Daria Jidavu vrea să studieze Medicina, în țară, la Cluj.
Daria Jidavu vrea să studieze Medicina, în țară, la Cluj.

Unul dintre motive a fost tocmai posibilitatea de a-și continua studiile în țară, dată fiind tradiția pe care o are domeniul și în România, explică ea.

„Mi-ar plăcea să plec, în ideea de noutate și să descopăr locuri noi, dar mi-e foarte dragă țara, cu bune, cu rele și dacă ar fi să plec, aș merge cu gândul că mă întorc”.

Spre deosebire de Diana, Daria are de „tras” din greu pentru admiterea care se dă pe bază de examen din biologie și chimie. Mai ales că materiile nu o atrăgeau în mod deosebit în urmă cu câțiva ani.

Diana însă a dat deja testul de admitere.

„Am dat proba de matematică, unde deosebirea este că a fost inclusă mult mai multă statistică, lucru care iarăși nu se prea face la noi și proba la limba engleză. Acolo au fost texte foarte dificile, literare, științifice, inclusiv legate de drepturile omului, e greu și pentru americanii nativi”, explică Diana.

Aplicația a inclus și scurte eseuri despre ea și pasiunile pe care le are, dar și șase scrisori de recomandare, inclusiv de la prietena ei cea mai bună, Daria.

Diana nu a fost fizic la universitatea unde va studia, dar are o imagine din tururile virtuale, iar modul de comunicare al staff-ului de acolo au fost mai mult decât încurajatoare.

Pe de altă parte, va studia matematica, dar va avea posibilitatea de a schimba profilul, după primul an. Pasiunea pentru cifre este însă prea profundă încât să creadă că va schimba macazul.

„Mi-am dat seama încă din clasa a VI-a că voi face cercetare în matematică”, își amintește amuzată acum.

Spune că mai toți colegii din lotul de matematică al județului au ajuns să studieze în străinătate, unde unii ajung să continue drept cercetători în universitățile respective.

„Mulți au mers în Anglia, pentru universitățile de renume, acolo aș fi vrut și eu, e țara mea preferată, dar odată cu Brexitul mi-am schimbat planurile”, spune Diana.

Oricât ar părea de abstractă, cercetarea matematică are aplicații foarte practice, explică tânăra, care anul acesta a obținut medalie de argint la Olimpiada Națională, dar și calificarea la barajul internațional de Matematică.

„Un domeniu care îmi place foarte mult este teoria numerelor. Nu sună complicat, învârți numere, cifre, dar nu putem să avem securitate pe telefon fără teoria numerelor. Adică criptografia are în spate multă teorie a numerelor. Și întotdeauna mai este ceva de cercetat și de descoperit”, a mai spus Diana.

Colege și prietene din clasa a V-a

Daria și Diana sunt colege din clasa a V-a, după ce Daria s-a transferat la Colegiul Național Emil Racoviță de la o școală de cartier.

„Prima noastră întâlnire a fost la festivitatea de deschidere. A venit la mine și mi-a zis 'mergi te rog tu prima, că mi-e rușine că mă văd ceilalți`”, povestește Diana.

„Ce ne-a apropiat a fost pasiunea pentru Harry Potter. Toată lumea în clasa a V-a și a VI-a era înnebunită după Harry Potter și eram și noi. Așa că ne-am făcut un grupuleț în clasă despre asta și așa ne-am împrietenit, iar olimpiadele și concursurile ne-au apropiat și mai tare”, a continuat ea.

Diana și Daria la festivitate de absolvire a clasei a XII-a, pe care au încheiat-o ca șefe de promoție, cu medie maximă.
Diana și Daria la festivitate de absolvire a clasei a XII-a, pe care au încheiat-o ca șefe de promoție, cu medie maximă.

Ulterior, au mers „cot la cot” cu media 10 până la finalul gimnaziului, după care povestea a continuat și la liceu.

„Nu mi-am imaginat vreodată că o să termen și liceul cu 10, nici nu mi-am propus. După ce am văzut că am încheiat primul semestru cu media maximă, am zis 'hai să închei tot anul la fel, apoi să nu îmi stric media'”, povestește Daria, care mărturisește că a trebuit să depună eforturi în plus ca să își scoată o medie la Info.

„Eu nu am avut probleme nici la Mate, nici la Info, în schimb la materiile fără cifre și algoritmi, Chimie, Fizică, Biologie, a trebuit să învăț mai mult. Dar dacă stăteam într-o săptămână și citeam câte un pic era ok”, adaugă la rândul ei, Diana.

Prietenia dintre ele a fost și un imbold de a ține pasul una cu alta și de a nu coborî ștacheta. Au învățat adeseori împreună, iar drumul spre casă l-au făcut de nenumărata ori alături una de alta.

Diana Harambuș și Daria Jidavu au obținut ambele nota 10 la finalul liceului.
Diana Harambuș și Daria Jidavu au obținut ambele nota 10 la finalul liceului.

Au alocat timpul necesar învățăturii, dar viața lor nu se rezumă nici pe departe la asta, spun ele. Tonul pe care discută le susține afirmațiile.

„Cred că toți anii de liceu ne-am confruntat cu imaginea asta, e greu să ieș din imaginea asta de tocilar, care are numai zece. Adică mergem și la petreceri, am fost la mare cu colegii, învățăm când e de învățat”, spune Daria, pasionată totodată de sport.

Pe de altă parte, admite că notele mari, de altfel în cazul tuturor colegilor, au venit și pe fondul pandemiei, când multe din acestea au fost acordate inclusiv pe baza proiectelor făcute acasă.

Datorită performanțelor obținute la Olimpiadele naționale de matematică tinerele erau deja admise, cu condiția absolvirii BAC-ului, la Politehnica din Cluj. Pentru ambele a fost / este doar o variantă de rezervă, câtă vreme una va lua drumul străinătății, iar alta va bate la porțile Medicinei, în țară.

Mulți dintre elevii de elită pleacă în străinătate, fie și la Master

Mulți dintre elevii de top, cel puțin la nivel de Cluj, aleg să studieze în străinătate, mai ales când vizează o carieră în cercetare, spune directorul liceului Emil Racoviță, Gheorghe Lobonț.

Este totodată profesor din matematică și i-au trecut prin mână inclusiv elevii olimpici din centrul de excelență de la nivel de județ.

„La nivel de cercetare e o distanță încă destul de mare față de țările vestice, mulți tineri sunt reținuți chiar de universitățile unde merg. Unii merg 'afară' la Master, dar și în aceste situații aleg de multe ori să rămână acolo”, a mai spus Gheorghe Lobonț.

  • 16x9 Image

    Ovidiu Cornea

    Ovidiu Cornea lucrează în presă de peste 16 ani. A activat ca reporter și redactor în presa scrisă și online din Cluj - inclusiv corespondent național. În ultimii ani a lucrat în radio. A fost invitat cu regularitate în diverse emisiuni TV, locale și regionale.

    Îi place munca de teren, dar și dezbaterea temelor cu miză comunitară, socială. Articolele sale pe teme din domeniile Educație, Mediu, Inovație, au fost premiate în 2021 la Gala Premiilor Profesioniștilor din Presă Cluj, jurizate de jurnaliști notorii la nivel național.

    Este licențiat în Jurnalism, cu master în Sociologie și Asistență Socială.

XS
SM
MD
LG