Linkuri accesibilitate

Loviturile rachetelor rusești asupra orașului Odesa au ucis o persoană, au rănit 22 și au avariat catedrala ortodoxă


Urmările atacului rusesc asupra unei catedrale din Odesa.
Urmările atacului rusesc asupra unei catedrale din Odesa.

O persoană a fost ucisă și 19 au fost rănite, inclusiv patru copii, în urma unor noi lovituri cu rachete rusești asupra orașului portuar ucrainean Odesa, au declarat oficialii ucraineni la 23 iulie.

O catedrală ortodoxă a fost, de asemenea, grav avariată în atacul militar rusesc din cursul nopții, a declarat Oleh Kiper, guvernatorul regiunii Odesa din sudul Ucrainei, pe aplicația de mesagerie Telegram.

Armata rusă a lansat atacuri militare asupra orașului Odesa și a altor facilități ucrainene de export de produse alimentare în ultima săptămână, după ce Kremlinul s-a retras dintr-un acord de coridor maritim negociat de ONU care permitea transportul în siguranță al cerealelor ucrainene. Kievul a acuzat Moscova că a vizat livrările de cereale și infrastructura vitală pentru acest acord.

„Rachete împotriva unor orașe pașnice, împotriva unor clădiri rezidențiale, o catedrală.... Nu poate exista nicio scuză pentru răul rusesc. Ca întotdeauna, acest rău va pierde. Și va exista cu siguranță o ripostă a teroriștilor ruși pentru Odesa. Ei vor simți această represalii", a declarat președintele ucrainean Volodimir Zelenski într-o postare pe Twitter după acest nou atac militar rusesc asupra Odesa.

Ca reacție la distrugerea catedralei din Odesa, purtătorul de cuvânt al Patriarhiei,Vasile Bănesc, spune că aceasta este încă o probă că „Ortodoxia nucleară” nu se-mpiedică de-un „ciot” al culturii şi civilizaţiei creştine reale.

Arhidiaconul catedralei din Odesa, Andrii Palciuk, a deplâns atacul asupra bisericii cu o lovitură directă a unei rachete ruseşti.

Catedrala este sub protecţia UNESCO la începutul acestui an de când instituția a stabilit că centrul istoric al oraşului Odesa este în pericol de dispariţie.

Catedrala a fost fondată în secolul al XVIII-lea, distrusă în comunism și reconstruită după căderea URSS. The Guardian relatează că a fost sființită chiar de către Patriarhul Kirill, şeful Bisericii Ortodoxe Ruse.

  • 16x9 Image

    Oana Despa

    A lucrat mai bine de 20 de ani în televiziune unde a fost reporter specializat pe domeniul Justiției sau a condus secții de Investigații. A produs una dintre emisiunile de impact despre devalizarea României după 1989 - România furată. În prezent este pasionată de alfabetizare media și combaterea dezinformării.

XS
SM
MD
LG