Linkuri accesibilitate

Tehnici de amânare a proceselor. Cum a fost judecat un milionar timp de opt ani, până s-au prescris faptele. Avocatul nu vede tergiversarea


Călin Mitică este un milionar discret, cu puternice legături politice.
Călin Mitică este un milionar discret, cu puternice legături politice.

Omul de afaceri Călin Mitică, cel care a controlează firma Remarul 16 Februarie din Cluj, a scăpat de judecată după ce Tribunalul Cluj a constatat, după 108 termene și opt ani de proces, că fapta de dare de mită de care era acuzat s-a prescris. Avocatul lui susține că nu e vorba de o tergiversare.

Prescrise au fost și faptele directorilor din CFR acuzați că au primit mita pentru o serie de contracte de reparații de automotoare tip „Săgeata Albastră”.

Judecătorul a decis confiscarea de la Teodor Alexandru Gavriș, fost director de tracțiune în cadrul CFR Călători S.A, a mitei de 388.000 de lei. De la ceilalți 11 inculpați, Tribunalul a mai decis confiscarea a 110.000 de lei, bani proveniți din infracțiuni. DNA poate ataca decizia Tribunalului de presciere a faptelor.

Cronologia unui proces de corupție în care inculpații au reușit tergiversarea procesului până la prescrierea faptelor:

Pe 24 mai 2023, Tribunalul Cluj a rămas în pronunțare în acest caz. Potrivit portalului instanțelor de judecată, au fost de atunci cinci amânări de pronunțare. Judecătoarea Maria Cristina Badea nu a mai așteptat decizia CJUE privind prescrierea faptelor în urma unei decizii a Curții Constituționale, decizie care a fost luată pe 24 iulie.

În total, dosarul a avut 108 termene de judecată.

Tehnici de tergiversare

În timpul procesului, Călin Mitică a lipsit de la termene, a făcut cereri de amânare, a propus martori, a propus și obținut expertize extrajudiciare, toate acceptate de judecătoarea Badea.

Inculpații au și recuzat judecătoarea, de două ori, dar cererile au fost respinse.

Înregistrat în august 2015 la tribunal, dosarul a avut primul termen stabilit abia în aprilie 2016.

A urmat apoi o reluare a cazului, deoarece judecătorul inițial a fost promovat, așa că procesul a reînceput de la zero.

Pe 11 octombrie 2019, instanța a schimbat încadrarea juridică pentru inculpați, infracțiunea de spălare de bani fiind exclusă. Cererea a fost făcută chiar de reprezentantul DNA, printr-un memoriu, lucru care i-a surprins pe avocați.

Solicitarea a fost acceptată de instanță, fiind invocată de procuror o decizie a Curții Constituționale din 2018.

„Potrivit deciziei 418/2018 a CCR, nu se mai pot reţine drept acte de spălare a banilor aceleaşi acte ce au fost reţinute drept chiar elementele materiale ale infracţiunilor de corupţie, comiterea unor fapte de spălare a banilor presupunând activităţi ilicite distincte de cele din care provin bunurile”, susține judecătoarea în motivare.

Gheorghiță Mateuț a fost avocatul lui Călin Mitică. Susține că nu a fost strategia apărării ca dosarul să se prescrie, ci complexitatea cazului și schimbarea completului au fost factorii care au prelungit dosarul.

„Durata procesului a fost influențată de o schimbare în compunerea instanței. Nu a fost o strategie a apărării să se ajungă aici. Judecătorul cauzei a fost promovat la Curtea de Apel și a fost nevoie de reaudierea martorilor. A fost o cauză complexă, cu foarte mulți martori și așa a ajuns la o durată deloc rezonabilă”, ne-a declarat Mateuț.

Cine este Călin Mitică

De-a lungul timpului, Călin Mitică apare în mai multe poze de la diverse petreceri alături de prim-vicepreședintele PNL Rareș Bogdan. Libertatea a prezentat fotografii de la aceste evenimente.

Mai mult, fiul lui Călin Mitică, Călin Mitică Jr, este asistent al europarlamentarului Rareș Bogdan. Informația este publică pe site-ul Parlamentului European.

De la stânga la dreapta: Călin Mitică (om de afaceri), Cozmin Gușă (politican și patron de presă), Octavian Hoandră (scriitor și jurnalist), Rareș Bogdan (politican PNL) și Eduard Hellvig (fostul șef al SRI).
De la stânga la dreapta: Călin Mitică (om de afaceri), Cozmin Gușă (politican și patron de presă), Octavian Hoandră (scriitor și jurnalist), Rareș Bogdan (politican PNL) și Eduard Hellvig (fostul șef al SRI).

În plus, soția lui Rareș Bogdan, Florina, este angajată a altei firmei patronate de Călin Mitică, Transferoviar Grup. Societatea este una dintre cele mai mari firme de transport călători şi marfă pe calea ferată, concurent direct al CFR.

Soția lui Bogdan ocupă postul de consilier juridic. Potrivit declarației de avere a europarlamentarului liberal, ea a încasat de la societatea lui Călin un salariu de 11.000 de lei pe lună.

Presa a scris de-a lungul anilor despre grupul clujean format din Călin Mitică, om de afaceri, Rareș Bogdan, prim-vicepreședinte PNL, Cozmin Gușă, fost politician și patron de presă și Eduard Hellvig, fost șef al SRI. Monitorul de Cluj a prezentat și o fotografie cu aceștia.

L-am întrebat pe europarlamentarul Rareș Bogdan ce ar trebui făcut din punct de vedere politic pentru a scurta durata proceselor, dar nu am primit un răspuns până la publicarea textului.

Magistrații susțin că probe ar fi, dar timp nu mai este

După opt ani, deși magistratul a declarat că sunt probe, toți inculpații au fost exonerați de vină pe motiv că a intervenit prescrierea faptelor.

„Probele administrate în cauză cu privire la capătul de acuzaţie vizând primirea (…) sumelor de 20.000 lei şi respectiv 25.000 lei numerar de la inculpatul (…) direct sau indirect, instanţa apreciază că această situaţie faptică este susţinută în plan probatoriu dincolo de orice îndoială rezonabilă”, arată Tribunalul.

În cadrul aceluiași proces, funcționarii acuzați de abuz în serviciu au fost achitați tot în baza unei deciziii a CCR, care a stabilit că se pedepsește cu închisoarea doar încălcarea legislației primare de către un funcționar al statului, nu și a legislației inferioare, cum ar fi regulamente, decizii etc.

Cine a judecat procesul

Judecătoarea Cristina Badea a cerut transferul la Tribunalul Cluj, dar CSM i-a respins cererea de două ori. Totuși, președintele Curții de Apel Cluj a delegat-o la Tribunal, deși nu era specializată pe corupție.

Tot ea a judecat dosarul lui David Ciceo, fost director general la RA Aeroportul Internațional „Avram Iancu” Cluj Napoca, acuzat că a luat o mită de 1.200.000 de lei de la un constructor. După 6 ani, ca și în cazul Călin Mitică, magistratul a constatat că faptele s-au prescris. Decizia a fost luată, în mai 2023, după 12 termene de judecată. Badea urmează să fie promovată la Curtea de Apel Cluj, după ce a obținut gradul necesar de judecător.

  • 16x9 Image

    Virgil Burlă

    Jurnalist de investigații, a lucrat în 20 de ani de carieră la diverse publicații. Uneori cu patimă sau cu sentimentul că totul este pierdut. Ghidat de interesul public și pasionat de studiul comunismului ca experiment social, Virgil Burlă crede că jurnaliștii sunt „agenții sanitari” ai societății.

XS
SM
MD
LG