Linkuri accesibilitate

Croația, țară membră NATO, reintroduce armata obligatorie


Ministerul Apărării din Croaţia, ţară membră NATO din 2009, a anunţat marţi că va demara în ianuarie anul viitor procesul de reintroducere a serviciului militar obligatoriu doar pentru bărbaţi, care a fost abolit în urmă cu 16 ani.

„Ministerul Apărării a pregătit propuneri legislative care reglementează formarea militară de bază, precum şi alte aspecte legate de punerea în aplicare a serviciului militar obligatoriu", a precizat ministerul într-un comunicat preluat de Index.hr - transmite EFE, preluată de stirileprotv.ro.

Ministrul Ivan Anusic a anunţat în septembrie anul trecut că între 17.000 şi 18.000 de bărbaţi care împlinesc 18 ani în fiecare an sunt candidaţi pentru acest serviciu militar de bază, care va dura două luni. După această perioadă, va exista posibilitatea de a continua o carieră militară profesională.

Se preconizează că primele apeluri pentru recruţi vor fi lansate la mijlocul anului 2025.

Preşedintele croat Zoran Milanovic, care este şi comandantul suprem al forţelor armate, nu s-a opus schimbării, dar a cerut ca aceasta să fie discutată în cadrul organismelor relevante. Milanovic candidează pentru realegere în alegerile prezidenţiale de duminică.

Croaţia a suspendat serviciul militar obligatoriu în 2008 şi a format o armată profesionistă înainte de aderarea la NATO.

Serbia vecină va reintroduce, de asemenea, serviciul militar obligatoriu în 2025, care a fost suspendat la 1 ianuarie 2011.

Muntenegru, care a făcut parte din fosta Iugoslavie, discută, de asemenea, această posibilitate, la 18 ani de la abolirea recrutării.

Europa Liberă România e pe Google News. Abonați-vă AICI
  • 16x9 Image

    Dora Vulcan

    Dora Vulcan este Senior Correspondent și s-a alăturat echipei Europa Liberă în ianuarie 2020. A intrat în presă în 1992 ca reporter de politică internă la România liberă. A devenit apoi jurnalist de investigații specializat în Justiție, preocupat de ingerința politicului în anchetele penale. În paralel, Dora a fost și stringer BBC. A scris la Revista „22” despre plagiatele din mediul universitar, a acoperit domeniul politic la Reporter Global (partener The Economist în România) și a fost editor coordonator la departamentul Social al agenției Mediafax. A fost consultant pentru filmul „De ce eu?”, despre moartea suspectă a procurorului Cristian Panait, o tragedie cu implicații politice care a marcat anii 2000.  

XS
SM
MD
LG