Linkuri accesibilitate

Reuniune a Consiliului NATO-Ucraina, miercuri, la Bruxelles. România prezintă analiza atacurilor Rusiei din porturile de la Dunăre


Miercuri, la Bruxelles, la cererea Ucrainei, se reunește Consiliul NATO-Ucraina.
Miercuri, la Bruxelles, la cererea Ucrainei, se reunește Consiliul NATO-Ucraina.

După recentele atacuri ale Rusiei în regiunea Odessa, în care se află și Portul Reni, Consiliul NATO-Ucraina se reunește miercuri. România va prezenta propria evaluare de securitate în zona Mării Negre, dat fiind că atacurile au avut loc aproape de teritoriul nostru național.

După ce la summitul de la Vilnius, din 12-13 iulie, s-a înființat Consiliul NATO-Ucraina, ambasadorii statelor aliate și reprezentanții țării vecine se reunesc la Bruxelles în cea de-a doua ședință a acestui nou format.

Ucraina a cerut convocarea consiliului, după atacurile furibunde din ultimele șapte zile ale Rusiei în special asupra Regiunii Odesa.

Au fost avariate porturile Odesa, Reni și Ismail. Potrivit Ministerului Apărării din Ucraina, Rusia a atacat ieri porturile sale de la Dunăre cu drone Shaheds. Trei au fost doborâte de apărarea antiaeriană, însă altele au reușit să lanseze proiectile asupra unui hangar cu cereale și a unor silozuri. Șase persoane au fost rănite.

Atacurile cu drone de luni dimineața asupra porturilor Reni și Ismail au avut loc aproape de România.

Un înalt oficial NATO a declarat pentru Europa Liberă că reprezentanții României vor prezenta la Consiliul NATO-Ucraina de miercuri o evaluare tehnică a situației de la momentul atacurilor din apropierea României.

Informațiile prezentate sunt secrete, dar acestea se referă la distanța exactă dintre țintele ucrainene bombardate în ultimele zile și România și la măsurile de apărare a spațiului NATO din această zonă.

Printre aliații cu care România se consultă cel mai intens în această perioadă se află Statele Unite ale Americii, Franța, Marea Britanie, Turcia și Bulgaria.

După atacul de luni dimineața de la Reni, Ministerul Apărării a comunicat că „armata României continuă implementarea măsurilor de vigilență întărită în spațiul național terestru, maritim și aerian, și a celor de consolidare a posturii de apărare și descurajare pe flancul estic, stabilite conform planurilor naționale și aliate”.

La Consiliul NATO-Ucraina, se va discuta și despre blocarea de către Rusia a exportului de cereale din țara vecină pe Marea Neagră.

Înainte de reuniunea de la Bruxelles, marți, premierul Marii Britanii, Rishi Sunak a discutat la telefon cu președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski.

Cei doi au vorbit despre avansul trupelor ucrainene în contraofensiva din estul țării, în teritoriile ocupate de ruși, dar și despre blocajul Inițiativei „Grâne pe Marea Neagră”, suspendate din cauza refuzului Rusiei de a mai participa.

Potrivit unui comunicat al guvernului de la Londra, premierul britanic i-a spus președintelui Ucrainei că lucrează intens cu Turcia pentru a pune din nou în funcțiune acest acord.

  • 16x9 Image

    Anca Grădinaru

    Anca Grădinaru este senior correspondent la Europa Liberă din februarie 2023.
    Este jurnalist de 25 de ani. Anterior, a lucrat la Ziarul Adevărul, Antena 1, Antena 3, Digi 24 și Radio Europa FM.

    A realizat știri, anchete, reportaje și documentare, radio și de televiziune, în România, Ucraina, Irak, Statele Unite ale Americii, Canada și Australia.
     
    A transmis de la majoritatea summiturilor NATO de după aderarea României la Alianța Nord Atlantică și de la reuniuni ale Uniunii Europene, de la vizitele papilor la București și de la primele două ediții ale Jocurilor Invictus la care a participat România.

    Unele dintre reportajele Ancăi Grădinaru au fost premiate de New Mexico Associated Press și Asociația Profesioniștilor de Televiziune din România.

    La Europa FM, a realizat emisiunea „Interviurile Europa FM” și „Piața Victoriei”. Este absolventă a Universității “Lucian Blaga” din Sibiu și a unei burse de un an la New Mexico State University din Statele Unite ale Americii.

XS
SM
MD
LG