Linkuri accesibilitate

Rusia a atacat baza aeriană din care Ucraina lansează rachetele Storm Shadow


Un bombardier ucrainean Su-24, capabil să lanseze rachetele Storm Shadow, zboară în apropiere de orașul Bahmut, în regiunea Donețk, 18 iunie 2022.
Un bombardier ucrainean Su-24, capabil să lanseze rachetele Storm Shadow, zboară în apropiere de orașul Bahmut, în regiunea Donețk, 18 iunie 2022.

Forțele ucrainene au anunțat că au doborât 33 de rachete de croazieră Kinzhal și trei rachete de croazieră Kalibr lansate miercuri seară împotriva Ucrainei. Una dintre ținte a fost o importantă bază aeriană.

Atacul forțelor ruse a început la ora 17:00, când au lansat 36 de rachete de croazieră Kh-101/Kh-555 de pe opt bombardiere Tu-95 din direcția Mării Caspice.

Forțele Aeriene ale Ucrainei au precizat că au distrus 33 dintre acestea, potrivit Kyiv Independent.

De asemenea, avioanele de vânătoare rusești MiG-31K au lansat patru rachete balistice Kh-47 în direcția regiunii Hmelnițki. Deocamdată există informația că trei rachete au fost doborâte.

Purtătorul de cuvânt al Forțelor Aeriene, Iuri Ihnat, a declarat că unele rachete au vizat districtul Starokostiantiniv din această regiune.

Aici se află un aerodrom militar care găzduiește bombardiere tactice ucrainene Su-24M. Aceste avioane au fost modificate pentru a lansa rachetele de croazieră Storm Shadow, furnizate de Marea Britanie.

Nu este clar dacă rachetele și-au atins ținta în cazul acestei baze și dacă au fost provocate pagube.

În discursul său de miercuri seară, președintele ucrainean Volodimir Zelenski le-a mulțumit soldaților din sistemul de apărare antiaeriană pentru că „au distrus acest atac îndrăzneț”, precizând că informațiile sunt încă în curs de clarificare.

„Astăzi este o zi care ar trebui să se încheie cu o recunoștință specială față de toți luptătorii noștri din sistemul de apărare aeriană pentru fiecare rachetă rusă doborâtă”, a spus el.

Europa Liberă România e pe Google News. Vă puteți abona AICI.
  • 16x9 Image

    George Costiță

    A intrat ca Senior Correspondent în echipa Europei Libere în ianuarie 2022, după zece ani în care a scris despre cele mai importante evenimente interne și externe ale zilei în două redacții de televiziune din București și a colaborat cu o platformă de investigații. Este absolvent al Facultății de Jurnalism din Iași și a câștigat experiență încă din anii studenției, colaborând cu revistele locale.

XS
SM
MD
LG