Linkuri accesibilitate

Putin le promite liderilor africani cereale gratuite și acuză „Occidentul ipocrit”


Președintele rus Vladimir Putin (dreapta) participă la o întâlnire cu prim-ministrul etiopian Abiy Ahmed, la Reuniunea Rusia-Africa, de la Sankt Petersburg, în Rusia, pe 26 iulie 2023.
Președintele rus Vladimir Putin (dreapta) participă la o întâlnire cu prim-ministrul etiopian Abiy Ahmed, la Reuniunea Rusia-Africa, de la Sankt Petersburg, în Rusia, pe 26 iulie 2023.

Președintele rus Vladimir Putin le-a spus liderilor africani că le va oferi zeci de mii de tone de cereale în câteva luni, în ciuda sancțiunilor occidentale care, a susținut el, au îngreunat exportul de cereale și îngrășăminte de către Moscova.

Vladimir Putin a declarat că Rusia se așteaptă la o recoltă record de cereale în acest an și că este pregătită să înlocuiască exporturile de cereale ucrainene către Africa, atât pe bază comercială, cât și de ajutor, și să onoreze ceea ce el a spus că este rolul critic al Moscovei în securitatea alimentară globală.

„Vom fi gata să furnizăm către Burkina Faso, Zimbabwe, Mali, Somalia, Republica Centrafricană și Eritreea cu câte 25-50.000 de tone de cereale gratuite pentru fiecare în următoarele trei-patru luni”, a declarat Putin, joi, la un summit din Sankt Petersburg dedicat legăturilor ruso-africane.

„Vom asigura, de asemenea, livrarea gratuită a acestor produse”, a mai spus președintele rus în aplauzele liderilor din aceste țări, cu care ar urma să semneze diverse acorduri, conform Reuters.

Putin a făcut referire și la acordul cerealelor, din care a ieșit săptămâna trecută, și a reiterat că nu a fost respectată niciuna dintre promisiunile care i-au fost făcute privind facilitarea exporturi rusești de cereale și îngrășăminte.

„Se conturează o imagine paradoxală. Pe de o parte, țările occidentale obstrucționează livrările de cereale și îngrășăminte ale noastre (prin intermediul sancțiunilor), în timp ce, pe de altă parte, ne învinovățesc în mod ipocrit pentru situația actuală de criză de pe piața mondială a alimentelor”, a declarat Putin.

Numărul mic de lideri africani în Rusia

Acesta este al doilea summit Rusia-Africa, după cel din 2019, și face parte dintr-o campanie concertată de influență și afaceri pe continentul unde mercenarii Grupului Wagner rămân activi, în ciuda revoltei abandonate de luna trecută.

Rusia afirmă că 49 din cele 54 de state de pe continent sunt reprezentate la summitul de la Sankt Petersburg, dintre care 17 prin șefii lor de stat și patru prin șefi de guvern.

Însă, numărul liderilor africani care au participat față de primul eveniment este la mai puțin de jumătate - o scădere pe care Kremlinul a pus-o parțial pe seama eforturilor „nerușinate” ale Statelor Unite, Franței și ale altor țări de a-i descuraja pe aceștia să participe.

Programul summitului include o serie de dezbateri pe teme care variază de la securitate, energie nucleară și inteligență artificială la educație și sport.

De asemenea, demnitarii în vizită sunt invitați să viziteze palatele imperiale din Rusia sau să asiste la un meci de gală între „legendele fotbalului” rus și african.

Europa Liberă România e pe Google News. Vă puteți abona AICI.
  • 16x9 Image

    George Costiță

    A intrat ca Senior Correspondent în echipa Europei Libere în ianuarie 2022, după zece ani în care a scris despre cele mai importante evenimente interne și externe ale zilei în două redacții de televiziune din București și a colaborat cu o platformă de investigații. Este absolvent al Facultății de Jurnalism din Iași și a câștigat experiență încă din anii studenției, colaborând cu revistele locale.

XS
SM
MD
LG