Linkuri accesibilitate

Un petrolier rusesc a fost lovit cu drone ucrainene în strâmtoarea Kerci. Autoritățile ruse confirmă atacul


Atacul cu dronă asupra unui petrolier ar fi avut loc la câteva mile marine sud de Podul Crimeei
Atacul cu dronă asupra unui petrolier ar fi avut loc la câteva mile marine sud de Podul Crimeei

Petrolierul a fost avariat în urma atacului. Autoritățile de la Moscova au confirmat atacul. Circulația a fost suspendată pentru scurt timp pe podul care leagă Crimeea de Rusia.

Atacul asupra petrolierului vine la o zi după ce una dintre navele de război ale Moscovei a fost lovită în Marea Neagră.

Autoritățile navale rusești au anunțat că petrolierul rusesc a fost lovit vineri la sud de strâmtoarea Kerci și a precizat că nava este pe linia de plutire.

Nave de salvare și reparații rusești au fost trimise la fața locului. Vladimir Rogov, un oficial instalat de Rusia în regiunea Zaporojie din sudul Ucrainei, a declarat că mai mulţi membri ai echipajului navei au fost răniţi în timpul atacului.

Tancul petrolier și chimic se află sub sancțiuni americane pentru furnizarea de combustibil pentru avioane forțelor ruse din Siria care îl susțin pe președintele Bashar al-Assad, scrie AFP.

Agenția rusă de știri RIA Novosti transmite că nu au existat victime în atac, citând autoritățile rusești de salvare maritimă.

Traficul pe podul peste strâmtoarea Kerci, care leagă peninsula Crimeea anexată de Moscova, de continentul Rusiei, a fost oprit timp de trei ore și reluat sâmbătă dimineața, potrivit canalului Telegram al centrului rus de informare privind autostrăzile.

Acest atac asupra petrolierului rusesc vine la numai o zi după ce Ucraina a atacat cu drone o navă militară de desant din baza navală Novorosisk, aflată în sudul Rusiei.

Atacul ar fi fost unul de succes, scrie AFP care citează o sursă din sistemul de securitate ucrainean.

"Scopul a fost de a arăta că Ucraina poate ataca orice navă de război rusă din acea zonă", a adăugat sursa.

Flota rusă din Marea Neagră a mai fost vizată de la începutul războiului pornit de Rusia în Ucraina, dar atacurile s-au intensificat în ultimele săptămâni.

Consilierul prezidențial ucrainean, Mihailo Podoliak spune că „Prezența flotei ruse în Marea Neagră... va înceta” și a adăugat că „Ucraina va asigura libertatea și securitatea în Marea Neagră pentru comerțul mondial".

Numărul de atacuri în Marea Neagră de ambele părţi a crescut de când Moscova a ieşit luna trecută dintr-un acord care permitea exporturile de cereale ucrainene.

Rusia a intensificat atacurile asupra porturile Odesa, Izmail și Reni unde se află principalele terminale de încărcare a cerealelor ucrainene destinate exportului.

  • 16x9 Image

    Adrian Ardelean

    S-a alăturat echipei Europa Liberă în ianuarie 2023. A intrat în presă în 2002 și s-a format că jurnalist la BBC World Service Romania. A lucrat mai apoi atât pentru posturi de radio și televiziune naționale ca Europa FM, Digi24, cât și pentru posturi de radio și televiziune regionale ca Transilvania LIVE, Radio Romania Cluj sau EBS Radio Cluj. Experiența lui include producerea și prezentarea de emisiuni live, jurnale de știri, dar și realizarea de analize, reportaje și documentare pe subiecte ce țin de actualitatea în economie, administrație și societate.

XS
SM
MD
LG