Linkuri accesibilitate

Germania ar putea livra Ucrainei rachete de croazieră Taurus


Berlinul și-a exprimat până acum reticența față de raza lungă de acțiune a armei și de utilizarea potențială a acesteia împotriva țintelor din interiorul Rusiei.
Berlinul și-a exprimat până acum reticența față de raza lungă de acțiune a armei și de utilizarea potențială a acesteia împotriva țintelor din interiorul Rusiei.

Guvernul german este în discuții cu producătorul de arme MBDA (AIR.PA), (LDOF.MI), (BAES.L) cu privire la livrarea rachetelor de croazieră Taurus către Ucraina, a declarat pentru Reuters o sursă din domeniul securității.

Kievul face presiuni asupra Berlinului pentru furnizarea de rachete Taurus, o rachetă cu o rază de acțiune de peste 500 km (311 mile) care este lansată de avioane de luptă precum Tornado, F-15 sau F-18.

Berlinul și-a exprimat reticența față de raza lungă de acțiune a armei și de utilizarea potențială a acesteia împotriva țintelor din interiorul Rusiei.

Un purtător de cuvânt al guvernului german a declarat pentru Reuters că guvernul nu și-a schimbat poziția. „Germania se concentrează pe artileria grea, vehiculele blindate și sistemele de apărare aeriană. Nu există informații noi despre racheta de croazieră Taurus", a spus purtătorul de cuvânt.

Rachetele de croazieră sunt greu de detectat de către radarele de apărare aeriană, pentru că zboară la altitudini joase. Ele sunt folosite în principal pentru a lovi ținte de mare valoare din spatele liniilor inamice, cum ar fi buncărele de comandă, munițiile și depozitele de combustibil, aerodromurile și podurile.

O sursă din domeniul securității a declarat, însă, pentru agenția de știri că Germania este în discuții cu producătorul de arme MBDA pentru furnizarea de rachete Ucrainei.

Marea Britanie și Franța au furnizat Ucrainei rachete de croazieră Storm Shadow și Scalp, iar armata ucraineană a declarat că a adaptat avioane de fabricație sovietică pentru a le folosi. Cu toate acestea, Statele Unite s-au abținut până acum să-și trimită ATACMS în Ucraina, în ciuda solicitărilor de la Kiev.

Din punct de vedere tehnic, este foarte ușor să limitezi raza de acțiune a unei rachete de croazieră Taurus, conform experților.

Discuțiile dintre guvernul german și MBDA se concentrează pe o astfel de modificare, întrucât cancelarul Olaf Scholz dorește să prevină orice atac cu arma ucraineană asupra teritoriului rus, informează Spiegel.

În iunie, Kremlinul a avertizat Franța și Germania că livrarea de rachete de croazieră la Kiev va duce la o nouă rundă de „tensiune în spirală” în conflictul din Ucraina.

Rusia a folosit rachete cu rază lungă de acțiune pentru a distruge ținte din Ucraina, inclusiv infrastructura civilă, iar Ucraina nu are nicio posibilitate să răspundă la aceste atacuri.

Armata germană are aproximativ 600 de rachete Taurus în inventarele sale, dintre care aproximativ 150 sunt gata de utilizare, potrivit relatărilor presei germane.

Spania și Coreea de Sud operează, de asemenea, cu Taurus.

Șeful diplomației ucrainene, Dmitro Kuleba, a promis vineri, citat de The Guardian, că orice rachetă de croazieră Taurus furnizată Kievului va fi folosită numai în interiorul granițelor ucrainene.

Acesta a fost mereu un punct de dispută între Kiev și aliații săi occidentali. Kievul a cerut rachete de croazieră Taurus, o rachetă cu o rază de acțiune de peste 500 km, dar națiuni precum Germania i-au refuzat cererea temându-se de modul în care ar putea fi utilizate datorită razei extinse de acțiune a rachetei.

  • 16x9 Image

    Dora Vulcan

    Dora Vulcan este Senior Correspondent și s-a alăturat echipei Europa Liberă în ianuarie 2020. A intrat în presă în 1992 ca reporter de politică internă la România liberă. A devenit apoi jurnalist de investigații specializat în Justiție, preocupat de ingerința politicului în anchetele penale. În paralel, Dora a fost și stringer BBC. A scris la Revista „22” despre plagiatele din mediul universitar, a acoperit domeniul politic la Reporter Global (partener The Economist în România) și a fost editor coordonator la departamentul Social al agenției Mediafax. A fost consultant pentru filmul „De ce eu?”, despre moartea suspectă a procurorului Cristian Panait, o tragedie cu implicații politice care a marcat anii 2000.  

XS
SM
MD
LG