Linkuri accesibilitate

Centrala nucleară de la Zaporojie, sub control rusesc, reconectată la rețea


Intrarea în centrala nucleară de la Zaporojie
Intrarea în centrala nucleară de la Zaporojie

Centrala nucleară de la Zaporojie, ocupată de ruși din Ucraina, a fost reconectată la principala sa linie electrică externă, a declarat compania de stat Energoatom pe 11 august, evitând o posibilă întrerupere de energie electrică.

Anunțul făcut de Energoatom pe Telegram vine la o zi după ce compania a anunțat că cea mai mare centrală nucleară din Europa a trecut la o linie de rezervă, după ce și-a pierdut conexiunea la ultima linie externă în noaptea de 10 spre 11 august.

Centrala cu cele șase reactoare ale sale a intrat sub controlul armatei rusești invadatoare încă din primele zile ale invadării Ucrainei, din februarie 2022.

Centrala este unul din punctele fierbinți ale conflictului, ambele părți dând vina una pe cealaltă pentru bombardarea sa.

Agenția Internațională pentru Energie Atomică (AIEA) a ONU a încercat să instituie un mecanism de siguranță pentru a preveni accidentele.

Niciunul dintre cele șase reactoare ale centralei nu produce energie electrică.

Pe 10 august, ministrul ucrainean al Energiei, Herman Halușcenko, a făcut apel la ajutorul AIEA.

„Aceasta este singura linie electrică externă rămasă. Și o astfel de situație este la un pas de întreruperea centralei nucleare de la Zaporojie, adică pierderea finală a sursei de alimentare externă", a spus Halușcenko.

Energoatom a avertizat joi că centrala nucleară ocupată de ruși este în pragul unei pene de curent, deoarece a fost întrerupt curentul de la linia principală de înaltă tensiune.

Un comunicat de presă al AIEA din 10 august spunea că linia electrică principală a fost deconectată de două ori în timpul zilei și „rămâne deconectată”.

AIEA a spus că nu a avut loc nicio pierdere totală a energiei din afara amplasamentului și că nu este nevoie să fie folosite generatoarele diesel de urgență.

Însă directorul general al AIEA, Rafael Grossi, a avertizat în declarație că „tăieri repetate ale liniilor electrice subliniază situația precară continuă a siguranței și securității nucleare la centrală”.

Administrația stației instalată de Rusia a declarat pe 10 august că reactorul nr. 4 a fost mutat de la o oprire „la cald” la una „la rece” din cauza semnelor unei scurgeri de abur.

Unul dintre cele șase reactoare trebuie să fie în „oprire la cald” pentru a produce abur pentru propriile nevoi ale centralei.

Grossi a confirmat acest lucru, adăugând că oprirea va fi utilizată pentru a determina cauza scurgerii de apă și pentru a efectua lucrări de întreținere pentru a repara generatorul de abur afectat.

Nu a existat nicio eliberare radiologică în mediu ca urmare a scurgerii, a adăugat el.

  • 16x9 Image

    Dora Vulcan

    Dora Vulcan este Senior Correspondent și s-a alăturat echipei Europa Liberă în ianuarie 2020. A intrat în presă în 1992 ca reporter de politică internă la România liberă. A devenit apoi jurnalist de investigații specializat în Justiție, preocupat de ingerința politicului în anchetele penale. În paralel, Dora a fost și stringer BBC. A scris la Revista „22” despre plagiatele din mediul universitar, a acoperit domeniul politic la Reporter Global (partener The Economist în România) și a fost editor coordonator la departamentul Social al agenției Mediafax. A fost consultant pentru filmul „De ce eu?”, despre moartea suspectă a procurorului Cristian Panait, o tragedie cu implicații politice care a marcat anii 2000.  

XS
SM
MD
LG