Linkuri accesibilitate

Rusia se pregătește să producă propriile sale drone Shahed-136 după model iranian


Președintele ucrainean Volodimir Zelenski în octombrie 2022, lângă o dronă iraniană Shahed-136 doborâtă de forlele aeriene ucrainene într-un atac rusesc asupra Kievului.
Președintele ucrainean Volodimir Zelenski în octombrie 2022, lângă o dronă iraniană Shahed-136 doborâtă de forlele aeriene ucrainene într-un atac rusesc asupra Kievului.

Rusia face progrese constante în îndeplinirea obiectivului său de a produce în masă un tip de dronă iraniană de atac care ar putea acționa pe o distanță mai mare de 1.600 de kilometri și ar putea viza orașe din Ucraina invadată total pe 24 februarie 2022.

Moscova lucrează la propria sa versiune de drone Shahed-136, în ciuda întârzierilor și sancțiunilor care afectează componentele necesare din alte țări, potrivit documentelor studiate de jurnaliștii de la Washington Post.

Publicația a obținut documentele de la o sursă despre care a spus că a fost implicată în lucrările din Zona Economică Specială Alabuga din Republica Rusă Tatarstan, dar care se opune invaziei rusești în Ucraina.

Iranul a recunoscut că a trimis drone în Rusia, dar a susține că a făcut-o înainte de invadarea totală a Ucrainei.

Rusia a negat că ar folosi drone iraniene în Ucraina, deși președintele Vladimir Putin a cerut o creștere a producției interne de drone.

În aprilie, el a spus că industria rusească de drone ar putea valora în curând mai mult de 20 de miliarde de dolari.

Casa Albă a declarat la începutu acestei veri că Rusia și-a intensificat cooperarea cu Iranul și că a primit deja sute de vehicule aeriene fără echipaj (UAV) de la Teheran, despre care Statele Unite, Ucraina și alte națiuni occidentale au declarat că încalcă o rezoluție din 2015 a Consiliului de Securitate al ONU.

Casa Albă a declarat în iunie că Iranul construiește UAV-uri, apoi le trimite peste Marea Caspică pentru a fi folosite de forțele rusești împotriva Ucrainei, transferând câteva sute de drone din august anul trecut.

Săptămâna aceasta, Financial Times a relatat că Washingtonul presează Iranul să oprească vânzările de drone către Moscova.

Documentul despre scrie Washington Post joi arată eforturile Rusiei de a-și construi propria fabrică de drone în regiunea Tatarstan, la 800 de kilometri est de Moscova, și își propune să producă 6.000 de drone până în vara anului 2025.

Documentele, consultate de cercetătorii de la Institutul pentru Știință și Securitate Internațională din Washington, la cererea publicației, au arătat că unitatea din Rusia are întârzieri de aproximativ o lună.

Inginerii de acolo încearcă să construiască versiunea lor a dronei iraniene la o scară mai mare și la o calitate superioară și, de asemenea, caută să adauge capacități astfel încât să poată lansa un „atac tip roi” coordonat asupra unei ținte, scrie publicația citată.

Documentele includ, printre alte detalii, planuri de fabricație și scheme tehnice, iar despre unele dintre ele a scris publicația de știri în limba rusă Protokol.

Washingtonul a impus sancțiuni atât Rusiei, cât și Iranului, inclusiv directorilor iranieni ai unui producător iranian pentru furnizarea de drone către Rusia, printre alte entități și persoane care au legătură cu producția iraniană de drone.

Europa Liberă România e pe Google News. Vă puteți abona AICI.
  • 16x9 Image

    Dora Vulcan

    Dora Vulcan este Senior Correspondent și s-a alăturat echipei Europa Liberă în ianuarie 2020. A intrat în presă în 1992 ca reporter de politică internă la România liberă. A devenit apoi jurnalist de investigații specializat în Justiție, preocupat de ingerința politicului în anchetele penale. În paralel, Dora a fost și stringer BBC. A scris la Revista „22” despre plagiatele din mediul universitar, a acoperit domeniul politic la Reporter Global (partener The Economist în România) și a fost editor coordonator la departamentul Social al agenției Mediafax. A fost consultant pentru filmul „De ce eu?”, despre moartea suspectă a procurorului Cristian Panait, o tragedie cu implicații politice care a marcat anii 2000.  

XS
SM
MD
LG