Căștile unor pompieri ar fi fost topite de căldură. IGSU va verifica echipamentul
Șeful Departamentului Pentru situații de Urgență, Read Arafat, a declarat că experții IGSU vor analiza echipamentele pompierilor care au intervenit la Crevedia, după ce în spațiul public au apărut imagini ale unor căști topite.
Mai mult, șeful DSU a afirmat că acele căști nu ar face parte din echipamentul de protecție al pompierilor și că „eu nu am niciun pompier care are leziuni la nivelul capului, cel puţin din ce ştiu, şi care a purtat cască.”
„Aceasta este o cască pe care eu nu am văzut-o folosită de pompierii noştri în ultima perioadă. Îmi arătaţi o cască argintie. Pompierii noştri au căşti roşii în mare parte. Dacă cineva a avut cască personală, înseamnă că avem o problemă. Această cască nu ştiu să facă parte din dotare”, a spus Arafat, potrivit Agerpres.
Însă, unul dintre pompierii care a participat la intervenția de sâmbătă a declarat pentru Libertatea, sub protecția anonimatului, că a recunoscut una dintre căștile topite: „A fost a colegului de lângă mine, am văzut fix când și-a dat-o jos din cap”.
Iar un pompier a declarat că acea cască arsă, care pare gri metalizat în fotografie, ar fi în realitate modelul alb pe care IGSU îl are în dotare.
IPJ Dâmbovița spune că nu cunoştea situaţia de la Crevedia
Inspectoratul de Poliţie Judeţean (IPJ) Dâmboviţa a respins potrivit cărora ar fi avut cunoştinţă despre activităţile economice desfăşurate de administratorul staţiei GPL din Crevedia. IPJ Dâmbovița mai spune că nu a fost sesizat despre operaţiunile comerciale desfăşurate de către firma Flagas SRL.
„Începând din anul 2020 și până în prezent, la nivelul Inspectoratului de Poliție Județean Dâmbovița, nu au fost înregistrate sesizări, petiții, informări sau audiențe de la cetățeni sau alte instituții, referitoare la activitatea desfășurată la imobilul unde s-a produs tragicul eveniment din localitatea Crevedia.
De asemenea, încă din anul 2022, conducerea Inspectoratului de Poliție Județean Dâmbovița a dispus ca aparatele folosite pentru măsurarea vitezei de deplasare și supraveghere a traficului rutier să fie utilizate doar din autospecialele de poliție inscripționate, astfel că nu se confirmă afirmațiile referitoare la faptul că o autospecială neinscripționată ar fi acționat în proximitatea imobilului, din localitatea Crevedia”, a transmis instituția într-un comunicat.
Acest comunicat a fost emis după ce câțiva localnici din Crevedia au spus că mașina radar a Poliției obișnuia să stea chiar în poarta depozitului ilegal de GPL, care apaține fiului primarului din Crevedia.
„Stătea radarul acolo. Chiar și pe mine m-au luat, aveau mașină neinscripționată. Era locul lor preferat. Cu un Logan alb, geamuri fumurii, nici nu-ți dădeai seama, la câte mașini erau acolo, la poartă”, a declarat un localnic pentru PressOne.
Primarul din Caracal, tatăl patronului de la firma din Crevedia, printre cei mai mari donatori din PSD
Ion Doldurea, tatăl patronului de la firma implicată în explozia de sâmbătă de la Crevedia, a fost unul dintre cei șapte membri PSD la nivel național care la alegerile din 2020 „au sărit din rând” și au cotizat la partid mai mulți bani decât erau obligați prin statut, potrivit unui document obținut de G4Media.
Numele său apare la categoria „Lista membrilor de partid care au plătit în anul 2020 cotizații a căror valoare însumată depășește baremul de 10 salarii de bază minime brute pe țară”.
Documentul care prezintă suma totală de aproape 29.000 de lei este semnat de președintele PSD, Marcel Ciolacu.
Viramentele au avut loc la puțin timp după ce Ion Doldurea a fost numit președinte al Organizației Municipale PSD Caracal și desemnat candidat la primăria din localitate cu sprijinul lui Paul Stănescu, unul dintre liderii formațiunii social-democrate.
Raed Arafat: Din trei cisterne se scurge gaz, dar nu mai există risc major la Crevedia
Şeful DSU, Raed Arafat, a declarat luni seară că nu mai există un risc major la Crevedia, însă pompierii sunt în continuare la locul exploziilor și monitorizează alte trei cisterne cu GPL, care au mici scurgeri şi pe care le răcesc.
„Este foarte dificil să intervină asupra lor, este riscant să intervii asupra lor şi atunci trebui să se scurgă şi să se finalizeze situaţia. Eu ieri când am fost acolo am înţeles că în principal este una care avea scurgerea mai importantă, dar sunt şi altele acolo. Asta explică şi de ce au fost pompierii foarte, să zicem, porniţi ca să controleze situaţia, pentru că explozia care a fost putea să fie o explozie mult mai mare, dacă mai explodau şi alte cisterne acolo. (...) Deci faptul că au lăsat să ardă focul, dar au răcit cisternele din jur era abordarea care este abordarea normală”, a declarat Raed Arafat, la Digi24.
„La acest moment nu există risc major. Dacă pompierii simt orice, vor duce la aplicarea unor măsuri de evacuare şi limitate la o distanţă. Din ce ştiu acum nu e necesar astfel de măsuri”, a adăugat șeful DSU.
În ceea ce privește cauza primei explozii de sâmbătă, el a afirmat că probabil o ţigară a pornit totul, însă procurorii vor stabili cu exactitate.