Linkuri accesibilitate

Oficial: UE trebuie să fie pregătită să primească noi membri până în 2030


Președinta Republicii Moldova, Maia Sandu, și președintele Consiliului European, Charles Michel. Moldova este una dintre țările candidate să adere la UE.
Președinta Republicii Moldova, Maia Sandu, și președintele Consiliului European, Charles Michel. Moldova este una dintre țările candidate să adere la UE.

Uniunea Europeană trebuie să fie pregătită să primească noi state membre până în 2030, a declarat luni președintele Consiliului European, Charles Michel.

„Cred că trebuie să fim pregătiți până în 2030 să ne extindem. Acest lucru este ambițios, dar necesar. Arată că suntem serioși”, a spus el într-un forum organizat în slovenă Bled.

Charles Michel a adăugat că Consiliul European va discuta despre extindere la următoarea sa reuniune.

El a declarat că, pentru a adera la UE, viitoarele state membre vor trebui să implementeze reforme pentru a asigura un sistem judiciar independent, să lupte împotriva crimei organizate și a corupției și să își alinieze politica externă cu cea a statelor membre ale UE.

Michel a îndemnat toate țările doritoare să își rezolve conflictele bilaterale înainte de a adera la Uniunea Europeană.

„Trebuie să vă asigurați că conflictele din trecut nu sunt importate în UE”, a spus el, potrivit Reuters.

El a mai spus că pachetul de extindere al Comisiei Europene, care este așteptat în octombrie, ar putea oferi detalii suplimentare privind integrarea progresivă care ar putea permite viitorilor membri să simtă beneficiile participării depline la unele instituții și politici ale UE înainte de a deveni în mod oficial membru al blocului.

De asemenea, Charles Michel a menționat inclusiv că UE va trebui să implementeze și unele reforme pentru a fi pregătită pentru extindere.

Cele șase state din Balcanii de Vest - Albania, Bosnia, Kosovo, Muntenegru, Macedonia de Nord și Serbia - se află în diferite stadii ale procesului de aderare la UE.

Anul trecut, Moldova și Ucraina au primit statutul de candidat, iar Georgia așteaptă să primească și ea acest statut.

Ultima extindere a UE a fost în iulie 2013, când Croația a intrat oficial în blocul comunitar, după zece ani de la depunerea cererii de aderare.

  • 16x9 Image

    George Costiță

    A intrat ca Senior Correspondent în echipa Europei Libere în ianuarie 2022, după zece ani în care a scris despre cele mai importante evenimente interne și externe ale zilei în două redacții de televiziune din București și a colaborat cu o platformă de investigații. Este absolvent al Facultății de Jurnalism din Iași și a câștigat experiență încă din anii studenției, colaborând cu revistele locale.

XS
SM
MD
LG