Linkuri accesibilitate

Rusia organizează alegeri în teritoriile ocupate din Ucraina


În urmă cu un an, în septembrie, Rusia a organizat referendumuri ilegale în patru regiuni ucrainene. A pretins apoi că le-a anexat. Imagine cu un membru al forțelor de securitate din autoproclamata republică Donețk, la referendumul pentru alipirea la Rusia.
În urmă cu un an, în septembrie, Rusia a organizat referendumuri ilegale în patru regiuni ucrainene. A pretins apoi că le-a anexat. Imagine cu un membru al forțelor de securitate din autoproclamata republică Donețk, la referendumul pentru alipirea la Rusia.

Russia a început să organizeze alegeri în regiunile ocupate din Ucraina. Scrutinul trebuia să aibă loc pe 10 septembrie, odată cu alegerile din Federația Rusă, dar autoritățile din Donețk și Zaporojie au început alegerile încă de pe 31 august.

În Lugansk și Herson (celelalte două regiuni pe care Rusia pretinde că le-a anexat după referendumul ilegal din septembrie 2022) alegerile vor începe de sâmbătă și se vor încheia pe 10 septembrie.

Comisia electorală centrală a Rusiei organizează patru alegeri regionale, 79 municipale și una parțială pentru reprezentanți în Duma de Stat, parlamentul rus.

Localnicii pot vota după ce își prezintă pașaportul rus.

O opoziție în adevăratul sens al cuvântului nu candidează la aceste alegeri. Candidații la postul de guvernator al regiunilor au fost cu toții desemnați de Moscova și s-au înscris în partidul lui Vladimir Putin, Rusia Unită.

Potrivit primarului din Mariupol Vadim Boicenko, aflat în exil la Kiev, votul va fi unul forțat. „Vor merge din poartă-n poartă, ca înainte, și vor vorbi cu oamenii. Vor fi doi soldați prin preajmă, cu mitraliere, și le vor spune oamenilor că trebuie să voteze”, a precizat Boichenko.

Președintele Vladimir Putin a semnat pe 29 mai un decret care ar permite organizarea de alegeri regionale în teritoriile ocupate ale Ucrainei. Deși acele teritorii s-ar afla, din perspectiva Kremlinului, sub lege marțială și astfel nu ar putea organiza alegeri, autoritățile ruse s-au putut folosi de acel decret pentru a permite alegeri.

Pe 15 iunie, Kremlinul și-a anunțat intenția de a organiza alegeri în zonele ocupate, din dorința de a transmite că situația este stabilă. Rușii nu au control deplin asupra regiunilor Donețk, Lugansk, Zaporojie și Herson, iar din perspectiva Ucrainei alegerile sunt complet ilegitime.

„Este o nouă încercare zadarnică a Rusiei de a-și legitima controlul militar [...] Încalcă decisiv Carta ONU și independența Ucrainei. Rusia nu are nicio bază legitimă pentru astfel de acțiuni pe teritoriul Ucrainei”, potrivit purtătorului de cuvânt al Serviciului European de Acțiune Externă, brațul diplomatic comun al statelor UE.

Kremlinul a organizat referendumuri în teritoriile ocupate în 2022 pentru unirea cu Rusia, ceea ce i-a permis lui Putin să anunțe anexarea celor patru regiuni: Donețk, Lugansk, Zaporojie și Herson.

XS
SM
MD
LG