Linkuri accesibilitate

Fermierii români vor importa cereale din Ucraina doar cu licență și doar dacă nu pot supraviețui fără ele


România și Ucraina creează un sistem de licențiere care va permite reluarea importurilor de grâu, porumb, rapiță și floarea soarelui.
România și Ucraina creează un sistem de licențiere care va permite reluarea importurilor de grâu, porumb, rapiță și floarea soarelui.

Miniștrii Agriculturii din România și Ucraina, Florin Barbu și Mykola Solskyi, au agreat un nou mecanism strict prin care patru tipuri de cereale pot fi importate din nou în România. Noul sistem va obliga fermierii ucraineni și români să obțină licențe.

După patru luni de blocare a importurilor de grâu, porumb, floarea soarelui și rapiță din Ucraina, ministrul român al Agriculturii și omologul său de la Kiev, Florin Barbu și Mykola Solskyi, au agreat soluția propusă de Comisia Europeană care va permite reluarea importurilor de cereale ucrainene. Este vorba despre un sistem de licențiere a companiilor exportatoare, respectiv cele importatoare.

Potrivit ministrului Florin Barbu, după negocierile de luni seara, Ucraina a adoptat un act guvernamental prin care se permite exportul de grâu, porumb, floarea soarelui și rapiță către România doar pe bază de licență.

Licențele de export pentru companiile ucrainene vor deveni funcționale în 30 de zile, perioadă în care și România va elabora o procedură de licențiere clară pentru fermierii și procesatorii români.
Ministrul Agriculturii, Florin Barbu, a scris în această dimineață pe contul său de Facebook că „împreună cu Ministerul Economiei, Antreprenoriatului și Turismului, Autoritatea Vamală și ANSVSA am început să lucrez la elaborarea procedurii de licențiere.”
Ministrul Agriculturii, Florin Barbu, spune că în acest moment în România nu intră grâu sau porumb din Ucraina care să rămână aici.
Ministrul Agriculturii, Florin Barbu, spune că în acest moment în România nu intră grâu sau porumb din Ucraina care să rămână aici.

Luni, ministrul Florin Barbu a declarat că propunerea Ucrainei ca exportatorii să fie licențiați ar urma să fie agreată de Kiev cu fiecare stat dintre cele cinci europene care au interzis, începând cu luna mai, importurile de grâu, porumb, floarea soarelui și rapiță din Ucraina. Este vorba despre România, Bulgaria, Slovacia, Ungaria și Polonia.

O altă regulă convenită este ca importurile să fie realizate doar de fermieri și de procesatori, nu și de către intermediari, spun surse din Ministerul Agriculturii pentru Europa Liberă.

„Fermierul care vrea să importe, de exemplu, 1.000 de tone de șprot de floarea soarelui din Ucraina trebuie să dovedească că nu are acea cantitate și că, fără ea, animalele lui nu pot trăi”, a explicat pentru Europa Liberă o sursă apropiată discuțiilor dintre miniștrii agriculturii din cele două țări.

Autoritățile vor verifica stocurile fermierilor care cer să importe cereale din Ucraina.

O altă condiție este obținerea unui certificat de calitate. Fermierul va trebui să ducă o mostră din marfa importată la Autoritatea Națională Sanitară Veterinară și Siguranța Alimentelor (ANSVSA) de la care trebuie să obțină un certificat care să ateste că marfa este bună și nu conține pesticide interzise.

Sistemul de licențiere a exportatorilor/importatorilor de cereale va fi implementat în următoarele 30 de zile.

Fermierii români amenințau cu proteste, premierul Ciolacu era gata să prelungească ordinul de restricție

Anterior înțelegerii, fermierii români amenințau că vor protesta, dacă România renunță, fără condiții, la interdicțiile de import pentru grâul, porumbul, floarea soarelui și rapiță din Ucraina.

După ce noul mecanism a fost agreat, fermierii români au anunțat că renunță pentru moment la ideea de a ieși din nou în stradă.

Și tot cu câteva ore înainte de încheierea noii înțelegeri, premierul Marcel Ciolacu declara că le-a cerut miniştrilor Agriculturii şi Economiei să emită un ordin comun, valabil 30 de zile, prin care să se prelungească interdicţia importului de cereale ucrainene „până când se lămuresc lucrurile”.

Președintele Asociației Forța Fermierilor, Vlad Macovei, spune pentru Europa Liberă că „pe hârtie (n.r. mecanismul de import) sună rezonabil. Dacă va fi respectat 100%, așa cum a fost comunicat oficial, efectul acestor importuri va fi minim pentru piața din România, fără a spune că nu va avea niciun efect”.

Vlad Macovei crede însă că piața „este și va rămâne distorsionată, iar singurul semn de întrebare este dacă decidenții politici vor respecta ceea ce au promis în fața fermierilor”.

România s-a aflat printre cele cinci țări ale Uniunii Europene care au cerut insistent Comisiei Europene să accepte prelungirea interdicției de import de grâu, porumb, floarea soarelui și rapiță din Ucraina.

Interdicția a fost valabilă din luna mai până pe 15 septembrie, adică până vinerea trecută, iar Comisia Europeană nu a prelungit restricția care a afectat Ucraina.

Polonia, Slovacia și Ungaria au anunțat vineri că nu vor ridica restricțiile la importurile de cereale din Ucraina.

Kievul a răspuns că va da în judecată cele trei state la Organizația Mondială a Comerțului din cauza interdicțiilor.

Guvernul promite ca dublează cantitatea de cereale ucrainene ce tranzitează România

În aceste zile, mai mulți demnitari guvernamentali discută cu oficiali ucraineni, americani, din Republica Moldova și cu lideri ai Uniunii Europene despre cum România poate prelua mai multe cereale ucrainene pentru a facilita exportul în alte țări.

De exemplu, ministrul român de Externe, Luminița Odobescu, a vorbit luni, la New York, cu unul dintre consilierii secretarului de stat al SUA, Antony Blinken, despre extinderea capacităților românești de transport pentru cerelele ucrainene.

Derek Chollet a felicitat România pentru „eforturile pe care le-a făcut în privința transportării grâului ucrainean”.

De altfel, Statele Unite ale Americii și-au asumat în ultima lună rolul de mediator între România, Ucraina, Republica Moldova și Uniunea Europeană în ceea ce privește transportarea cerealelor din țara vecină către alte state.

Acest lucru se întâmplă după ce Rusia a început să bombardeze constant porturile ucrainene de la Dunăre, mai ales Reni și Ismail.

Uniunea Europeană este principalul finanțator al extinderii culoarelor de transport rutier, naval și maritim în România și Republica Moldova pentru cereale din Ucraina.

Comisia a alocat în ultimul an peste o sută de milioane de euro pentru modernizarea canalului Sulina, a portului Constanța și a unor puncte de trecere a frontierei dintre România și Republica Moldova.

Vinerea trecută, ambasadoarea Statelor Unite ale Americii în România, Kathleen Kavalec, a discutat cu ministrul român al Transporturilor, Sorin Grindeanu, și cu ministrul pentru Dezvoltare Regională al Ucrainei, Oleksandr Kubrakov, chiar în portul Constanța.

Potrivit reprezentantului administrației americane, ministrul Sorin Grindeanu ar fi promis că România va prelua o cantitate dublă de cereale destinate exportului în alte țări.

De la începutul invaziei ruse în Ucraina, România a preluat aproximativ 30 de milioane de tone de cereale din țara vecină, pentru export.

Grânele ucrainene au tranzitat o parte din Dunărea românească și Portul Constanța.

Surse apropiate discuțiilor din Portul Constanța au explicat pentru Europa Liberă că România a reușit să crească și numărul piloților care conduc barje cu cereale la 60, după ce a adus zece piloți militari în rezervă, foști angajați ai Ministerului Apărării Naționale.

Cel târziu în luna noiembrie se încheie și modernizarea sistemului de balizaj pe Dunăre, în zona Sulina. Odată cu finalizarea lucrărilor, pe această porțiune de Dunăre se va putea circula și noaptea.

De asemenea, marți, secretarul de stat în Ministerul Transporturilor, Ionel Scrioșteanu, s-a întâlnit cu oficiali ucraineni tot în vederea preluării unor cantități sporite de cereale.

  • 16x9 Image

    Anca Grădinaru

    Anca Grădinaru este senior correspondent la Europa Liberă din februarie 2023.
    Este jurnalist de 25 de ani. Anterior, a lucrat la Ziarul Adevărul, Antena 1, Antena 3, Digi 24 și Radio Europa FM.

    A realizat știri, anchete, reportaje și documentare, radio și de televiziune, în România, Ucraina, Irak, Statele Unite ale Americii, Canada și Australia.
     
    A transmis de la majoritatea summiturilor NATO de după aderarea României la Alianța Nord Atlantică și de la reuniuni ale Uniunii Europene, de la vizitele papilor la București și de la primele două ediții ale Jocurilor Invictus la care a participat România.

    Unele dintre reportajele Ancăi Grădinaru au fost premiate de New Mexico Associated Press și Asociația Profesioniștilor de Televiziune din România.

    La Europa FM, a realizat emisiunea „Interviurile Europa FM” și „Piața Victoriei”. Este absolventă a Universității “Lucian Blaga” din Sibiu și a unei burse de un an la New Mexico State University din Statele Unite ale Americii.

XS
SM
MD
LG