Linkuri accesibilitate

Ucraina anunță că va da în judecată Polonia, Ungaria și Slovacia din cauza interdicțiilor la cereale


Două combine recoltează grâu pe un câmp din apropierea localității Nikolske din regiunea Donețk, Ucraina controlată de Rusia, 19 iulie 2023.
Două combine recoltează grâu pe un câmp din apropierea localității Nikolske din regiunea Donețk, Ucraina controlată de Rusia, 19 iulie 2023.

Ucraina spune că va da în judecată Polonia, Ungaria și Slovacia - trei dintre cele cinci țări UE care au cerut interdicția cerealelor ucrainene pentru export pe teritoriul lor. Embargoul impus de Comisia Europeană a expirat vineri, iar cele trei țări au implementat propriile lor măsuri.

Ucraina intenționează să dea în judecată Polonia, Ungaria și Slovacia la Organizația Mondială a Comerțului din cauza interdicțiilor impuse produselor agricole ucrainene, au declarat luni oficiali ucraineni citați de Reuters.

Demersul ar putea fi înaintat „în viitorul apropiat”, a declarat reprezentantul ucrainean pentru comerț, Taras Kachka, după ce guvernele celor trei țări au interzis în continuare importurile de produse de bază din Ucraina, după ce embargoul pus de Comisia Europeană a expirat vineri, fără să mai fie prelungit.

Restricțiile impuse în luna mai au permis Poloniei, Bulgariei, Ungariei, României și Slovaciei să interzică vânzările interne de grâu, porumb, rapiță și semințe de floarea-soarelui ucrainene, dar au permis tranzitul unor astfel de încărcături pentru export în alte zone ale globului.

Bulgaria a permis importurile, iar România va impune interdicția numai dacă „înțelegerea” la nivel guvernamental va fi încălcată.

Polonia, Slovacia și Ungaria au anunțat vineri propriile restricții privind importurile de cereale ucrainene. Guvernele celor trei state UE spun că acționează în interesul economiilor lor și al fermierilor lor.

În plus, reprezentantul ucrainean pentru comerț, Taras Kachka, a declarat pentru Politico că Ucraina ar putea să impună măsuri reciproce privind importul de fructe și legume din Polonia dacă Varșovia nu renunță la măsurile sale suplimentare.

Polonia avertizează Ucraina

Ministrul polonez al agriculturii, Robert Telus, a declarat că interdicția Varșoviei acoperă patru cereale, dar a fost extinsă și la făina provenită din porumb, grâu, rapiță.

Radoslaw Fogiel, șeful comisiei parlamentare poloneze pentru afaceri externe, care a declarat că decizia Ucrainei de a intenta un proces „va avea un efect negativ în Polonia” și că Ucraina ar trebui să fie conștientă de acest lucru, a transmis agenția de știri PAP.

„Decizia noastră nu vizează Ucraina, ci este dictată de protecția fermierului polonez și de protejarea intereselor Poloniei”, a spus el.

UE a permis ca interdicția să expire vineri, după ce Ucraina a declarat că va lua măsuri pentru a întări controlul exporturilor către țările vecine.

Kievul spune că este pregătit „să își asume responsabilitatea de a se asigura că exportul din Ucraina nu creează niciun tsunami în țările vecine” și va impune un sistem de licențe de export de cereale „în timp real”.

  • 16x9 Image

    George Costiță

    A intrat ca Senior Correspondent în echipa Europei Libere în ianuarie 2022, după zece ani în care a scris despre cele mai importante evenimente interne și externe ale zilei în două redacții de televiziune din București și a colaborat cu o platformă de investigații. Este absolvent al Facultății de Jurnalism din Iași și a câștigat experiență încă din anii studenției, colaborând cu revistele locale.

XS
SM
MD
LG