Linkuri accesibilitate

Premierul Ciolacu: România ar putea interzice cerealele ucrainene pentru 30 de zile


Guvernul României va decide măsurile potrivite pentru protejarea fermierilor români în funcție de Planul de Acțiune prezentat de Ucraina, spune premierul Marcel Ciolacu.

România va prelungi temporar interdicția importului de cereale ucrainene, pentru 30 de zile, dacă va fi cazul, a declarat luni premierul Marcel Ciolacu. Guvernul ucrainean este așteptat să vină cu propuneri de export care să afecteze fermierii români cât mai puțin.

Marcel Ciolacu a declarat că va cere miniştrilor Agriculturii şi Economiei un ordin comun, cu durată de 30 de zile, care să prelungească interdicţia importului de cereale ucrainene „până când se lămuresc lucrurile”.

El a precizat că, de vineri, zi în care a expirat interdicția pentru importurile de cereale ucrainene în cinci state membre din estul Europei, România nu a importat grâu din Ucraina.

Dacă va exista vreo cerere din partea Ucrainei, atunci interdicția s-ar putea activa, conform declarațiilor făcute de premier.

„A fost un gentlemen's agreement între mine şi premierul Ucrainei, pe care l-am respectat amândoi. Nu a fost nicio solicitare ca să fie vreun export de cereale din Ucraina în România”, a spus Ciolacu, citat de News.ro.

Prim-ministrul român a adăugat că așteaptă de la omologul său ucrainean, Denis Șmîhal, propunerea de licențiere din partea Ucrainei, după ce Comisia Europeană a solicitat un astfel de sistem în ceea ce priveşte exportul de cereale în statele din UE.

„În cursul zilei de astăzi îmi va trimite draftul pe care îl discutăm şi cu Comisia şi cu noi. Vorbim de cele patru produse care au avut până acum interdicţie”, a mai spus şeful Executivului.

Guvernul a transmis la finalul săptămânii trecute că așteaptă din partea Ucrainei prezentarea unui plan de acțiune cu privire la „măsurile eficiente de control al exportului pentru prevenirea denaturării pieței cerealelor” din România.

Potrivit anunțului, Ucraina s-a angajat că va prezenta măsurile până la finalul zilei de luni, 18 septembrie.

În plus, Guvernul României și-a exprimat „regretul cu privire la faptul că nu a fost identificată o soluție în plan european pentru prelungirea restricțiilor la importul de cereale din Ucraina, măsură solicitată de statele membre afectate de această decizie”.

O asociație de fermieri a cerut guvernului să mențină interdicția asupra cerealelor ucrainene și a produselor conexe, ca urmare a deciziei Comisiei Europene de ridicare a restricțiilor.

Cinci țări din UE sunt direct implicate: România, Bulgaria, Ungaria, Slovacia și Polonia. Parlamentul bulgar a decis săptămâna trecută să permită importul cerealelor ucrainene, în timp ce Polonia, Ungaria și Slovacia au continuat embargoul.

  • 16x9 Image

    George Costiță

    George Costiță a intrat ca Senior Correspondent în echipa Europei Libere în ianuarie 2022, după o experiență de zece ani la Digi24 și Aleph News. Absolvent al Facultății de Jurnalism din Iași, a lucrat la edițiile online ale celor două redacții, pe zona de știri și evenimente la zi.

Vrei să primești știrile zilei pe e-mail?

XS
SM
MD
LG