Klaus Iohannis a participat joi la evenimentul World Leaders Forum cu tema „Perspectiva României asupra războiului împotriva Ucrainei şi impactul acestuia asupra securităţii la Marea Neagră", organizat la Universitatea Columbia din New York.
El a răspuns totodată întrebărilor celor prezenți, transmite Administrația Prezidențială.
Șeful statului a amintit că au existat trei situaţii când au fost descoperite resturi de drone în România. „Din fericire până în prezent nu a fost rănit nimeni, dar nu însemnă că aceste incidente nu contează", a spus Iohannis.
El a subliniat că porturile ucrainene de pe Dunăre, pe care Rusia le-a atacat sistematic în ultimele luni sunt situate „față în față” cu cele românești și a încercat să ofere o explicație pentru bombardamentele rusești în zonă.
„Explicația este, în opinia mea, că Rusia vrea să afecteze tranzitul de cereale dinspre Ucraina. În România, noi am permis Ucrainei, din prima zi, să efectueze tranzitul prin țara noastră fără taxe, să folosească toate liniile noastre logistice, să exporte cereale unde dorește, în mare parte către țările mai puțin dezvoltate, așa numitul Sud global. Iar exporturile sunt semnificative", a subliniat Iohannis.
El a spus că potrivit calculelor specialiștilor din Administrația Prezidențială, Ucraina a transportat prin liniile logistice ale României peste 25 de milioane de tone de produse agricole, în special cereale.
Acestea au fost transportate pe cale rutieră, feroviară și pe Dunăre - care ajung în România prin micile porturi ucrainene.
„Rusia atacă aceste mici porturi pentru a speria oamenii, pentru a opri tranzitul cerealelor ucrainene. Atacă cu drone, iar uneori, după ce sunt probabil doborâte, aceste drone ajung pe teritoriul românesc. Este inacceptabil", a transmis Klaus Iohannis.
„Totuși, aceste atacuri reprezintă crime de război, atacurile nu vizează ținte militare, ci civile, infrastructură civilă, oameni simpli care muncesc în aceste porturi. Este inacceptabil. O escaladare a conflictului spre teritoriul românesc este total neacceptabilă și am protestat foarte vehement în acest sens", a adăugat președintele român.
El a explicat că România a discutat cu aliații NATO și și-a sporti deja apărarea anti-aeriană în zonă și că face tot ce este capabilă pentru a-și proteja cetățenii.
„Firește, Rusia nu atacă deliberat România, aceste drone nu au fost direcționate spre România. Dar cum ele ajung în România, este o problemă reală și trebuie gestionată", a mai spus el.
Președintele Klaus Iohannis a participat în timpul săptămânii la Adunarea Generală a ONU de le New York, ocazie cu care a luat parte la diferite evenimente cu lideri ai altor state.
Miercuri, șeful statului a rostit un discurs în plenul Adunării Generale a ONU, care are loc în această săptămâna în metropola americană. El a vorbit atunci în care a vorbit despre sprijinul acordat de România Ucrainei, importanța deblocării de către Rusia a acordului de transport al cerealelor prin Marea Neagră, respectiv despre provocările de securitate din regiune.
Tot miercuri, el a avut o întâlnire cu președintele ucrainean Volodimir Zelenski, cu șefa Comisiei Europene, Ursula von der Leyen și cu vicepremierul bulgar Maria Gabriel, chiar pe tema tranzitului cerealelor ucrainene.