Linkuri accesibilitate

CCR. Interzicerea cumulului pensie/salariu la stat, neconstituțională


Judecătorii Curții Constituționale a României.
Judecătorii Curții Constituționale a României.

Judecătorii Curții Constituționale (CCR) au decis, joi, că legea care interzice cumulul pensiei cu salariul la stat este neconstituțională, transmite news.ro. Preşedintele CCR, Marian Enache, a spus ca interdicția contravine dreptului fundamental la muncă garantat de Constituţie.

Neconstituționalitatea legii a fost votată în unanimitate de judecătorii Curții Constituţionale. Votul are loc după mai multe amânări succesive care au urmat sesizării făcute de Înalta Curte de Casaţiei şi Justiţei (ÎCCJ).

„Curtea (Constituțională n.r.) a considerat că dispoziţiile criticate referitoare la interdicţia cumului pensiei cu salariul contravine dreptului fundamental la muncă garantat de Constituţie.

În aceste condiţii, legea se întoarce în Parlament pentru a fi pusă în acord cu decizia Curţii Constituţionale, în temeiul articolului 147 din Constituţia României”, a explicat președintele CCR, Marian Enache.

În aceste condiții, legea se întoarce în Parlament, pentru a fi pusă de acord cu decizia Curții Constituționale, a mai anunțat Marian Enache.

În esență, legea declarată joi neconstituțională interzicea unor categorii profesionale bugetare, printre care și magistrații, să primească, simultan, atât pensie, cât și alte venituri plătite prin angajare în sistemul bugetar.

Forma adoptată de parlament deja prevedea mai multe excepții. Astfel, puteau cumula pensie cu salariu, potrivit legii declarate neconstituțională de CCR, membrii Academia Română, șefii BNR, parlamentarii, angajații ANRE, ASF și ANCOM.

Decizia de neconstituționalitate vine după ce Înalta Curte de Casație și Justiție (ÎCCJ) a sesizat CCR, pe 29 iunie, în legătură cu modificările legii privind pensiile de serviciu şi cu legea privind cumulul pensiei cu salariul.

Ambele legi au trecut de Parlament, pe 28 iunie.

În luna august, CCR a declarat neconstituționale mai multe prevederi din legea pensiilor speciale care încercau să aplice solicitările de reformă cerute de Comisia Europeană și Banca Mondială sau angajamentele din PNRR.

Astfel, judecătorii au hotărât că este constituțional ca pensiile de serviciu ale celorlalte categorii de bugetari (polițiști, militari, diplomați) să fie schimbate, dar e neconstituțional ca pensiile magistraților să fie modificate.

Și acea decizie a fost luată în unanimitate.

  • 16x9 Image

    Adrian Ardelean

    S-a alăturat echipei Europa Liberă în ianuarie 2023. A intrat în presă în 2002 și s-a format că jurnalist la BBC World Service Romania. A lucrat mai apoi atât pentru posturi de radio și televiziune naționale ca Europa FM, Digi24, cât și pentru posturi de radio și televiziune regionale ca Transilvania LIVE, Radio Romania Cluj sau EBS Radio Cluj. Experiența lui include producerea și prezentarea de emisiuni live, jurnale de știri, dar și realizarea de analize, reportaje și documentare pe subiecte ce țin de actualitatea în economie, administrație și societate.

XS
SM
MD
LG