Linkuri accesibilitate

Doi cetățeni români au murit în Israel, în urma atacurilor Hamas


Soldați israelieni patrulează în urma unei infiltrări în masă de către militanții Hamas din Fâșia Gaza, în Sderot, în sudul Israelului, 11 octombrie 2023.
Soldați israelieni patrulează în urma unei infiltrări în masă de către militanții Hamas din Fâșia Gaza, în Sderot, în sudul Israelului, 11 octombrie 2023.

Doi cetățeni români au murit până acum în războiul dintre Israel și Hamas. Cel de-al doilea deces a fost anunțat vineri de Ministerul Afacerilor Externe (MAE). Amândoi erau stabiliți în Israel.

Cea de-a două persoană ucisă în violențele care au intrat în a șaptea zi este chiar persoana dată dispărută joi de autoritățile israeliene, potrivit comunicatului MAE.

„Ministerul Afacerilor Externe informează cu regret că, până în prezent, se confirmă decesul a două persoane cu dublă cetățenie, israeliano-română, cu domiciliul în Statul Israel, astfel:

  • persoana al cărei deces a fost anunțat de către autoritățile israeliene la data de 9 octombrie 2023, care deținea cetățenie israeliano-română, cu domiciliul în Statul Israel;
  • persoana pe care familia a declarat-o dispărută la data de 12 octombrie 2023 și al cărei deces a fost confirmat de autoritățile israeliene la data de 13 octombrie 2023”, a transmis MAE.

Ministerul Afacerilor Externe mai spune că „transmite condoleanțe familiilor și își exprimă regretul profund pentru victimele acestor atacuri. De asemenea, reiterează condamnarea fermă a terorismului în toate formele sale de manifestare”.

Ambasada României la Tel Aviv și Consulatul General al României la Haifa mențin în permanență contactul cu autoritățile israeliene pentru verificarea informațiilor cu privire la cetățenii români, mai precizează ministerul.

Peste 2.100 de români au fugit din Israel

Anterior în cursul zilei, Ministerul Afacerilor Externe a anunțat că alţi 127 de cetăţeni români au revenit în ţară din Israel, joi după-amiază şi în noaptea de joi spre vineri, cu trei curse aeriene.

În total, 2.162 de cetățeni români s-au întors din Israel cu 27 de curse aeriene, a spus Radu Filip, purtătorul de cuvânt al instituției, la Digi24.

El a menționat că autoritățile române mai au în atenție aproximativ 50 de oameni din Israel.

Dintre cei 350 de cetățeni români care se mai află în prezent în Fâșia Gaza, reprezentantul MAE a spus că aproximativ 200 au solicitat sprijin în vederea evacuării.

MAE mai precizează că cetăţenii români care se află în aceste zone se pot adresa Ambasadei României la Tel Aviv şi îşi pot anunţa prezenţa în regiune, comunicând astfel datele de identificare şi propriile coordonate la adresa de e-mail telaviv@mae.ro şi la numărul de telefon de permanenţă al Ambasadei României la Tel Aviv: +972 54 5643279, precum şi cel al Consulatului General de la Haifa: +972 543 998 038, pentru a putea fi contactaţi.

  • 16x9 Image

    George Costiță

    A intrat ca Senior Correspondent în echipa Europei Libere în ianuarie 2022, după zece ani în care a scris despre cele mai importante evenimente interne și externe ale zilei în două redacții de televiziune din București și a colaborat cu o platformă de investigații. Este absolvent al Facultății de Jurnalism din Iași și a câștigat experiență încă din anii studenției, colaborând cu revistele locale.

XS
SM
MD
LG