Războiul Israel-Hamas - ziua a șaptea
• Armata israeliană a emis un ultimatum celor aproximativ 1,1 milioane de civili din nordul Fâșiei Gaza să se evacueze în 24 de ore, potrivit ONU. Ordinul de evacuare expiră la miezul nopții.
• Militanții Hamas le-au cerut palestinienilor să rămână în casele lor, în timp ce confuzia domină în rândul populației civile.
• Cel puțin 2.800 de oameni au fost uciși de ambele părți în conflictul izbucnit prin incursiunea luptătorilor Hamas din Israel pe 7 octombrie.
• Doi secretari de stat americani se află în zonă, cel de stat și cel al apărării, și discută cu liderii regionali. De asemenea, președinta Comisiei Europene și a Parlamentului European au ajuns în Israel.
Netanyahu: Contraofensiva Israelului în Gaza „este doar începutul”
Premierul israelian Benjamin Netanyahu a promis că va „eradica” Hamas și a spus că contraofensiva Israelului în Gaza „este doar începutul”.
În declarațiile televizate de vineri seara, Netanyahu a spus că Israelul își va lovi inamicii „cu o putere fără precedent”.
„Aș dori să subliniez: acesta este doar începutul. Dușmanii noștri abia au început să plătească prețul. Nu voi detalia acum ceea ce urmează, dar aș vrea să vă spun că acesta este doar începutul.”
El a spus că a vorbit cu Joe Biden și alți lideri mondiali și că a adunat sprijin internațional pentru Israel.
„Vom eradica Hamas și vom aduce victoria. Va dura timp, dar vom ieși din acest război mai puternici ca niciodată.”
350 de români captivi în Fîșia Gaza înainte de atacul terestru anti-Hamas israelian
Purtătorul de cuvânt al MAE, Radu Filip, a declarat vineri seară la Digi24 că 350 de români au rămas în Fîșia Gaza pentru că situația de securitate nu a permis evacuarea acestora, dar că, în continuare, se caută soluții pentru a-i aduce în siguranță în țară.
Avertismentul autorităților israeliene după apelul Hamas la o „Zi a furiei”
Măsurile de securitate au fost sporite în întreaga lume a crescut vineri după ce autoritățile israeliene au avertizat cu privire la apelul Hamas pentru o „Zi a furiei” care vizează poporul evreu.
Consiliul Național de Securitate al Israelului și Ministerul Afacerilor Externe au recomandat tuturor israelienilor din străinătate „să fie atenți, să se țină departe de demonstrații și proteste și, dacă este necesar, să se consulte cu forțele de securitate locale cu privire la posibilele proteste și tulburări în zonă”.
„Pe fundalul Operațiunii Săbii de Fier, conducerea Hamas a făcut apel la toți susținătorii săi din întreaga lume să organizeze o „Zi a furiei, vineri, 13 octombrie 2023, și să atace israelienii și evreii”, au declarat agențiile, se spune într-o declarație comună.
„Este rezonabil să presupunem că vor avea loc proteste în diferite țări care pot deveni violente”.
„Consiliul Național de Securitate, serviciile de securitate și Ministerul Afacerilor Externe vor continua să acționeze peste tot pentru a proteja securitatea cetățenilor israelieni din întreaga lume”, se mai arată în comunicat.
ONU: 423.000 de persoane au fost deja strămutate din casele lor
Mii de palestinieni au început să-și părăsească orașele natale și să se deplaseze spre sud după un ordin de evacuare emis, pentru aproape jumătate din populația de 2,3 milioane a Fâșiei Gaza, de armata israeliană în această dimineață.
Până vineri, peste 423.000 de persoane au fost deja strămutate din casele lor, a spus ONU, aproximativ 60% din acest număr căutând adăpost de bombardamentele devastatoare israeliene în școlile conduse de ONU și alte clădiri oficiale.
Unii au urcat în autoturisme și camioane, alții mergeau pe jos până la limita specificată a râului Gaza, fără să știe încotro merg sau unde vor dormi în noaptea care vine.
Atacurile aeriene au continuat să lovească micuța enclavă, iar Rafah – punctul de trecere civilă în Egipt – rămâne închis.
Armata israeliană își avertizează cetățenii de la graniță să se ascundă în case
Armata israeliană i-a avertizat pe locuitorii unui sat de lângă granița cu Libanul să se adăpostească în case, să încuie ușile și ferestrele, pe motiv că infiltrarea armată este în curs de desfășurare, transmite Reuters.
Alerta a avut loc la Hanita, la 500 de metri de graniță, în apropiere de comunitatea libaneză Aalma ech Chaab, sat din districtul Tire, din sudul Libanului.
Hanita este un kibuț din nordul Israelului, în vestul Galileii, la aproximativ 15 kilometri nord-est de Nahariya.
În declarația militarilor israelieni se spune că a avut loc o explozie la gardul de frontieră adiacent, care a fost ușor avariat.
În același timp, există o alertă că bombardamentele israeliene au lovit un post de observare al armatei libaneze din Dhayra, care se află peste graniță.
Localitatea a fost bombardată și în urmă cu două zile de armata israeliană, ca răspuns la atacul Hezbollah.
Armata israeliană a declarat atunci că a lovit o poziție Hezbollah cu un atac aerian și că a „atacat” Libanul doar după ce un post militar din apropierea orașului israelian Arab al-Aramshe a fost atacat miercuri din Liban de Hezbollah.
Ursula von der Leyen și Roberta Metsola au vizitat kibuțul atacat de Hamas
Președinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, și șefa Parlamentului European, Roberta Metsola, au vizitat kibuțul de la Kfar Aza, atacat sâmbătă de teroriștii Hamas.
„Suntem la Kfar Aza, un epicentru al atrocităților comise de Hamas weekendul trecut. Oroarea a ceea ce s-a întâmplat aici este de neredat. Plângem alături de familiile victimelor”, a spus von der Leyen.
„În Kfar Azza, la locul atrocității și crimei. Actele de nedescris comise de Hamas aici intră în infamia globală. Hamas sunt teroriști. Ei nu reprezintă aspirațiile poporului palestinian, ci le împiedică. Brutalitatea lor nu poate fi cu nimic justificată.”
Rusia își îndeamnă cetățenii să părăsească Israelul. 12 ruși sunt dați dispăruți după atacul Hamas
Ambasada Rusiei în Israel recomandă cetățenilor săi să părăsească țara cu primele zboruri regulate.
Reuters relatează că RIA, agenția rusă de stat, citează ambasada care spune că 12 cetățeni ruși sunt dați deja dispăruți după atacul Hamas de sâmbătă asupra Israelului și că numărul rușilor uciși în urma violenței continuă să crească, fără a da mai multe detalii.
Doi cetățeni români au murit în Israel
Doi cetățeni români au murit până acum în războiul dintre Israel și Hamas. Cel de-al doilea deces a fost anunțat vineri de Ministerul Afacerilor Externe (MAE). Amândoi erau stabiliți în Israel.
Hamas spune că 13 dintre ostatici au murit în bombardamentele Israelului
Aripa militară a Hamas, Brigada al-Qassam, a anunţat vineri că 13 prizonieri israelieni au fost ucişi în urma loviturilor israeliene asupra Fâşiei Gaza din ultimele 24 de ore, transmite Reuters.
Şase dintre ostatici au fost ucişi în lovituri asupra a două locaţii separate din districtul de nord, iar alţi şapte au murit în lovituri care au lovit trei locaţii din districtul Gaza, potrivit comunicatului.
Hamas ameninţase anterior că va începe să execute ostatici israelieni, dacă Israelul îşi continuă loviturile aeriene în Gaza şi dacă nu eliberează toţi deţinuţii palestinieni.
În continuare este neclar câți ostatici israelieni a luat Hamas în asaltul de sâmbătă. Guvernul israelian anunțase joi că a reușit să confirme identitatea a 97 de persoane, dar estimările arată cel puțin 150.
Antony Blinken discută cu Mahmoud Abbas în Iordania
Secretarul de stat Antony Blinken s-a întâlnit vineri dimineață cu liderul Autorității Palestiniene, Mahmoud Abbas.
Președintele palestinian a avut joi o primă reacție la violențele armate dintre Israel și Hamas.
Mahmoud Abbas a condamnat violențele împotriva civililor, în urma atacului devastator comis de atacatorii Hamas asupra Israelului și a bombardamentului neîncetat al Fâșiei Gaza de către avioanele israeliene care a urmat, scrie Reuters.
Autoritatea Palestiniană își sediul în Cisiordania, iar Mahmoud Abbas este un rival politic al Hamas, care conduce Fâșia Gaza.
De asemenea, secretarul american al apărării, Lloyd Austin, a sosit vineri dimineață în Tel Aviv pentru a se întâlni cu lideri guvernamentali de rang înalt și pentru a vedea la fața locului o parte din armele americane și asistența de securitate pe care Washingtonul le-a livrat Israelului, scrie AP.
Austin vine de la Bruxelles, unde a participat la o reuniune a miniștrilor apărării din NATO. El este așteptat să se întâlnească cu premierul Beniamin Netanyahu, cu ministrul apărării Yoav Gallant și cu cabinetul de război israelian.
În plus, președinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, și președinta Parlamentului European, Roberta Metsola, au sosit vineri în Israel.
Ursula von der Leyen a scris pe X (Twitter) că a sosit în Israel „pentru a ne exprima solidaritatea cu poporul israelian în urma oribilului atac terorist al Hamas”.
Roberta Metsola a adugat: „Suntem aici cu un mesaj de solidaritate după cel mai grav atac terorist pe care Israelul l-a îndurat în ultimele generații.”
„Teroarea nu va învinge. Contează modul în care răspundem. Putem - trebuie - să oprim Hamas. Și să facem tot ce putem pentru a atenua consecințele umanitare”, a completat ea.
Egiptul trimite mai mulți soldați la granița cu Gaza
Egiptul a luat „măsuri fără precedent” pentru a preveni o breșă la granițele sale cu Gaza, a declarat vineri un înalt oficial egiptean din domeniul securității, calificând potențiala invazie terestră a Israelului în teritoriu drept „o greșeală gravă”, informează Associated Press.
Oficialul a declarat că au fost desfășurați mii de soldați și că, în paralel, guvernul țării sale a propus stabilirea unor „zone sigure” în interiorul Gaza și să permită livrarea de ajutoare prin punctul de trecere Rafah.
Ordin de evacuare. Numărătoarea inversă a început
Armata israeliană a informat Organizația Națiunilor Unite (ONU) că aproximativ 1,1 milioane de palestinieni din Fâșia Gaza, aproximativ jumătate din populația totală, ar trebui să se mute în sudul enclavei.
Ordinul ar putea semnala o ofensivă terestră iminentă, deși armata israeliană nu a confirmat începutul operațiunii. Oficialii armatei declarau joi că se pregătesc de o astfel de ofensivă, dar că ordinul politic încă nu a venit.
ONU spune că ordinul de evacuare, venit pe măsură ce războiul a intrat în a șaptea zi, ar trebui îndeplinit în următoarele 24 de ore.
„Națiunile Unite consideră că este imposibil ca o astfel de mișcare să aibă loc fără consecințe umanitare devastatoare”, a declarat purtătorul de cuvânt al ONU, Stephane Dujarric, într-un comunicat citat de Reuters.
„Națiunile Unite fac un apel ferm pentru ca orice astfel de ordin, dacă va fi confirmat, să fie anulat, pentru a evita ca ceea ce este deja o tragedie să se transforme într-o calamitate”, a mai spus Dujarric.
Potrivit ONU, armata israeliană vrea ca toți cei care locuiesc la nord de râul Gaza să se mute în sudul teritoriului.
Avertismentul armatei israeliene către ONU a venit cu puțin înainte de miezul nopții, iar vineri dimineață zvonurile alarmiste cu privire la evacuare deja se răspândeau în nordul teritoriului, informează Associated Press.
Forțele de Apărare ale Israelului (IDF) a recunoscut vineri că va fi nevoie de timp pentru ca palestinienii să urmeze ordinele sale de evacuare, dar nu a confirmat un raport al ONU potrivit căruia ar fi stabilit un termen limită de 24 de ore.
„Încercăm să oferim timpul necesar și depunem multe eforturi și înțelegem că nu va dura 24 de ore”, un purtător de cuvânt al armatei, Daniel Hagari.
„Nu voi spune (dacă) este un timp exact”, a adăugat el, când i s-a cerut să confirme că armata i-a informat pe oficialii ONU că locuitorii din Gaza au la dispoziție 24 de ore pentru a fugi din calea unei potențiale ofensive terestre.
Confuzie în Gaza. Hamas le cere oamenilor să stea pe loc
Un oficial Hamas a declarat că avertismentul privind relocarea din Gaza este „propagandă falsă” și a îndemnat cetățenii să nu se lase păcăliți, potrivit Reuters.
În plus, Hamas a făcut apel la palestinieni să rămână în casele lor, în ciuda ordinelor de evacuare venite din partea Israelului.
Militanții le-au spus locuitorilor din nordul teritoriului „să rămână neclintiți în case și să rămână fermi în fața acestui război psihologic dezgustător purtat de ocupație”, transmite Associated Press.
Agenția de presă transmit că oamenii sunt panicați.
„Este un haos, nimeni nu înțelege ce să facă”, a declarat Inas Hamdan, ofițer la Agenția ONU pentru refugiați palestinieni din orașul Gaza, în timp ce își lua tot ce putea arunca în bagaje, printre strigătele panicate ale rudelor sale.
Ea a spus că tot personalul ONU din orașul Gaza și din nordul teritoriul a fost instruit să se evacueze spre sud, în Rafah, la granița cu Egipt.
„Uitați de mâncare, uitați de electricitate, uitați de combustibil, singura preocupare acum este doar dacă veți reuși, dacă veți trăi”, a declarat Nebal Farsakh, purtătorul de cuvânt al Semilunii Roșii Palestiniene, izbucnind în hohote de plâns.
Ea a spus că nu există nicio posibilitate ca peste un milion de oameni să poată fi evacuați în siguranță.
Farsakh a spus că sunt pacienți din spitale care nu pot fi mutați în condițiile actuale, iar mulți dintre medici refuză să plece și să își abandoneze pacienții. În schimb, a spus ea, aceștia și-au sunat colegii pentru a-și lua rămas bun.
Imad Abu Alaa, ofițer al Agenției ONU pentru refugiați palestinieni, responsabil cu adăposturile din nordul Fâșiei Gaza, a afirmat că sunt prea mulți oameni care trebuie evacuați într-un timp prea scurt: „Cum rămâne cu adăposturile ONU? Vorbim despre civili. Dintr-o dată nici măcar nu mai contează?”
Israelul acuză ONU
Vineri dimineață, Israelul a emis un răspuns către ONU, în care și-a apărat ordinul de evacuare și a transmis că declarația organismului internațional este „rușinoasă”.
Gilad Erdan, ambasadorul țării la ONU, a declarat că Israelul a dat un avertisment timpuriu locuitorilor din Gaza și a încercat „să reducă la minimum răul pentru cei care nu sunt implicați” în operațiunea sa militară împotriva Hamas.
„Timp de mulți ani, ONU a închis ochii la înarmarea Hamas și la folosirea de către aceasta a populației civile și a infrastructurii civile din Fâșia Gaza ca ascunzătoare pentru armele și crimele sale”, a declarat Erdan, conform BBC.
„Acum, în loc să fie alături de Israel, ai cărui cetățeni au fost măcelăriți de teroriștii Hamas... aceasta predică Israelului. Este mai bine ca ONU să se concentreze acum pe eliberarea ostaticilor, pe condamnarea Hamas și pe susținerea dreptului Israelului de a se apăra”, a adăugat el.
Comunicatul Forțelor de Apărare Israeliene (IDF):
„IDF solicită evacuarea tuturor civililor din orașul Gaza, din casele lor, spre sud, pentru propria lor siguranță și protecție, și să se deplaseze în zona de la sud de wadi Gaza, râul Gaza, așa cum se arată pe hartă.
Organizația teroristă Hamas a purtat un război împotriva statului Israel, iar orașul Gaza este o zonă în care se desfășoară operațiuni militare. Această evacuare este pentru propria siguranță a dumneavoastră.
Vă veți putea întoarce în orașul Gaza doar atunci când va fi făcut un alt anunț care să permită acest lucru. Nu vă apropiați de zona gardului de securitate al Israelului.
Teroriștii Hamas se ascund în orașul Gaza, în interiorul tunelurilor, sub case și în interiorul clădirilor populate de civili nevinovați, care vă folosesc ca scuturi umane.
În zilele următoare, IDF va continua să opereze cu o forță semnificativă în orașul Gaza și va depune eforturi ample pentru a evita rănirea civililor.”
Israelul a lansat 6.000 de bombe
Israelul s-a pregătit pentru o ofensivă terestră, adunând soldați, artilerie grea și tancuri la granița cu Gaza.
De sâmbătă, de la incursiunea sângeroasă a grupării Hamas în teritoriul său, Israelul a lansat atacuri aeriene asupra Gaza.
Israelul a informat vineri dimineață că a lansat 6.000 de bombe, cântărind 4.000 de tone, asupra unor ținte Hamas din Gaza în decurs de șase zile, conform BBC.
Forțele aeriene israeliene au declarat că atacurile aeriene au lovit peste 3.600 de ținte.
Hamas a ucis în atacurile de sâmbătă peste 1.300 de oameni în Israel, printre care și 247 de soldați - un bilanț nemaiîntâlnit în confruntări în ultimii zeci de ani - iar bombardamentul israelian care a urmat ca răspuns a ucis peste 1.530 de oameni în Gaza, potrivit autorităților din ambele părți.
Israelul afirmă că aproximativ 1.500 de militanți Hamas au fost uciși în atacul organizației islamiste de pe teritoriul său și că sute de morți din Gaza sunt membri Hamas.
Netanyahu: Ne aşteaptă zile grele
În discursul ţinut după învestirea guvernului de unitate al Israelului, premierul Beniamin Netanyahu a promis joi seară că „nu vom slăbi eforturile de a-i aduce înapoi acasă”, referindu-se la ostaticii luaţi de Hamas.
„Puterea voinţei şi rezistenţa sunt sinonime poporului evreu. Ne vom ridica şi la înălţimea acestui test, deşi este aproape prea greu de suportat. Ziua de Sabat din 7 octombrie va rămâne întipărită ca o zi blestemată şi întunecată. Pentru noi, poporul evreu, este cea mai cumplită zi de la Holocaust încoace”, a spus Netanyahu, conform News.ro.
„Îi vom găsi pe aceşti criminali blestemaţi (…) cu toată forţa şi îi vom învinge. Îi vom şterge de pe faţa pământului. Va veni timpul când vom reconstrui comunităţile distruse. Vom reconstrui zona din jurul Fâşiei Gaza şi o vom restabili ca o zonă înfloritoare şi prosperă. (...) Prieteni, ne aşteaptă zile grele, dar nu vom fi descurajaţi şi nu vom ceda”, a spus premierul israelian.