Sub guvernarea lui Viktor Orbán, Ungaria s-a apropiat tot mai mult de China, un partener comercial și de investiții important. Acest lucru contrastează cu politica altor state UE care doresc să devină mai puțin dependente economic de China.
În cadrul proiectului mamut al Iniţiativei „Belt and Road”, Beijingul a oferit cea mai mare parte a finanţării pentru construirea unei linii de cale ferată între Budapesta şi Belgrad, o lucrare uriaşă care a fost criticată pentru costurile sale şi pentru lipsa de transparenţă.
„Aţi sprijinit în mod activ construirea în comun a proiectului Belt and Road, și aţi contribuit la promovarea unei dezvoltări de înaltă calitate a cooperării în cadrul proiectului”, i-a spus liderul chinez celui maghiar.
China este dispusă să ducă parteneriatul său strategic cuprinzător cu Ungaria la noi niveluri, a mai spus Xi Jinping.
Viktor Orbán se află la Beijing unde participă la un forum al Iniţiativei „Belt and Road”, un plan lansat de Xi Jinping în urmă cu un deceniu. Proiectul își propune să construiască o reţea globală de infrastructură şi energie care să conecteze Asia cu Africa şi Europa.
Budapesta a blocat declaraţiile critice ale UE la adresa legii securităţii impusă de China în Hong Kong. Multe guverne occidentale consideră că legea încalcă promisiunea de a menţine autonomia Hong Kong după revenirea sub conducerea chineză, în 1997.
Un mesaj asemănător a avut președintele Xi Jinping și pentru preşedintele sârb, Aleksandar Vucic. Liderul chinez a spus că Serbia este un „prieten de neclintit” şi a îndemnat la o coordonare strategică mai puternică între cele două ţări.
Potrivit presei de stat, Xi a promis sprijinul Chinei pentru Serbia în ceea ce priveşte protejarea suveranităţii naţionale şi a integrităţii teritoriale.
Vucic a descris prietenia dintre Serbia şi China ca fiind o relaţie de tăria „betonului”.
Cei doi lideri au semnat mai multe documente bilaterale, legate inclusiv de cooperarea în domeniul industrial şi al investiţiilor, precum şi un acord de liber schimb.