Președintele rus Vladimir Putin și cel mai apropiat aliat al său din UE, premierul ungar Viktor Orbán, și-au reafirmat marți angajamentul față de legăturile bilaterale, pe fondul tensiunilor internaționale legate de războiul din Ucraina.
Ungaria nu a dorit niciodată să se opună Rusiei și încearcă să salveze contactele bilaterale, i-a spus Orbán lui Putin, conform traducerii făcute de un interpret la televiziunea națională rusă.
Putin și Orbán au vorbit ultima dată față în față pe 1 februarie 2022, într-o întâlnire de câteva ore la Moscova, cu trei săptămâni înainte de invazia pe scară largă a Rusiei în Ucraina.
Acum, întâlnirea dintre cei doi a avut loc la Beijing, la forumul internațional privind inițiativa chineză „Belt and Road”.
„În ciuda faptului că în condițiile geopolitice actuale posibilitățile de menținere a contactelor și de dezvoltare a relațiilor sunt foarte limitate, totuși, nu poate provoca decât satisfacție faptul că relațiile noastre cu multe țări europene sunt menținute și dezvoltate. Una dintre aceste țări este Ungaria”, i-a spus Putin lui Orbán.
Ungaria întreține legături mai strânse cu Rusia decât alte state UE și este considerată ca principalul adversar deschiderii negocierilor de aderare la UE cu Ucraina, în luna decembrie, care ar necesita sprijinul unanim al celor 27 de membri ai blocului comunitar.
În încercarea de a obține aprobarea Budapestei pentru acordarea de ajutoare suplimentare Ucrainei, inclusiv pentru începerea discuțiilor de aderare, Bruxellesul ia în considerare deblocarea unor sume de ordinul miliardelor de euro pentru Ungaria, care au fost înghețate din cauza preocupărilor legate de statul de drept, spun oficiali de rang înalt.
De la începutul invaziei rusești în Ucraina, Ungaria s-a opus multor inițiative ale UE de sprijinire a Kievului pentru a rezista forțelor Moscovei.
Întâlnire neanunțată
Prim-ministrul ungar este primul lider al Uniunii Europene care poartă discuții față în față cu președintele rus de când Curtea Penală Internațională a emis, în luna martie a acestui an, un mandat internațional de arestare pentru crime de război pe numele lui Vladimir Putin.
Bertalan Havasi, șeful biroului de presă al lui Viktor Orbán, a declarat pentru MTI că discuțiile s-au axat pe cooperarea în domeniul aprovizionării cu gaze și petrol și al energiei nucleare.
Din 2014, printr-un contract atribuit fără licitație, gigantul energetic rus Rosatom construiește o centrală nucleară în Ungaria.
Potrivit oficialului maghiar, Orbán a subliniat importanța păcii și a spus că este crucial pentru întreaga Europă, inclusiv pentru Ungaria, ca fluxul de refugiați, sancțiunile și luptele să ia sfârșit.
Discuțiile bilaterale nu au fost anunțate anterior de niciuna dintre părți. În plus, Havasi nu a precizat cine a inițiat această întâlnire.
Anterior, Viktor Orbán declarase că a semnat zece acorduri economice la Beijing, unde a sosit duminică pentru a participa la cel de-al treilea summit al forumului „Belt and Road”.