Ziua 13 | Sumarul principalelor evenimente
- Alertă rară emisă de SUA. Departamentul de Stat a emis o alertă de precauţie la nivel mondial prin care îi sfătuieşte pe cetăţenii americani aflaţi în străinătate „să manifeste o prudenţă sporită”.
- Ofensiva terestră ar putea începe în curând. Ministrul israelian al apărării le-a spus trupelor adunate la granița cu Gaza că vor vedea enclava palestiniană „din interior” în curând.
- Egiptul ar putea deschide granița. Punctul de trecere a frontiere Rafah, de la granița Egiptului cu Gaza, ar urma să fie deschis vineri dimineață pentru intrarea camioanelor cu ajutoare umanitare.
- Israelul e de acord cu livrarea de ajutoare. Autoritățile de la Tel Aviv au declarat că nu vor împiedica livrarea de alimente, apă și medicamente pentru Gaza, atât timp cât ajutorul nu va ajunge la Hamas
- Peste 200 de israelieni răpiți de Hamas. Armata israeliană notificat familiile a 206 persoane despre care se crede că au fost răpite de Hamas.
- Aproape 500 de persoane ucise de explozia de la spital. Oficialii locali spun că 471 de persoane au fost ucise de explozie uriașă de la spitalul al-Ahli. Israelul susține că numărul victimelor este mai mic, de ordinul zecilor.
- Hamas a acuzat Israelul, Israelul acuză Jihadul Islamic. Armata israeliană a publicat presupuse dovezi care arată că explozia de la spital a fost cauzată de o rachetă palestiniană trasă greșit.
- Sute de atacuri israeliene în Gaza în ultimele 24 de ore. Armata israeliană anunță că a lovit sute de locuri din Gaza în ultimele 24 de ore, vizând „infrastructura Hamas”: locuri de lansare a rachetelor, tuneluri și sedii.
- Războiul a devenit cel mai mortal dintre cele cinci războaie din Gaza. Peste 3.700 de palestinieni au fost uciși și 12.500 răniți. Aproximativ 1.400 de israelieni au fost uciși.
- Peste un milion de palestinieni și-au părăsit casele. Este vorba despre aproape jumătate din populația Gazei.
- Încă un cetățean român a fost dat dispărut. Bilanțul victimelor cetățeni români a ajuns astfel la patru persoane decedate și două date dispărute.
Ora 21:25 - Armata israeliană are „undă verde” pentru a intra în Gaza oricând va fi pregătită
Ministrul israelian al economiei, Nir Barkat, a declarat într-un interviu pentru ABC News că armata israeliană are „undă verde” pentru a intra în Fâșia Gaza oricând va fi pregătită.
Ostaticii și victimele civile vor fi secundare față de distrugerea Hamas, a declarat ministrul.
„Vom face toate eforturile pentru a ne aduce ostaticii, pentru a-i aduce pe ostatici [înapoi] în viață...”, dar „prima și ultima prioritate” este distrugerea Hamas „chiar dacă va dura un an”, a spus el.
Hamas și Jihadul Islamic ar avea împreună aproximativ 50.000 de luptători.
Ora 21:00 - Opt morți în Cisiordania
Opt palestinieni și un ofițer de poliție israelian au fost uciși în confruntările din tabăra de refugiați Nur Shams din orașul Tulkarm din Cisiordania ocupată, a anunțat Semiluna Roșie palestiniană și poliția israeliană, potrivit Reuters.
Potrivit martorilor, în tabără aveau loc în continuare ciocniri între armata israeliană și mai mulți bărbați înarmați.
Ora 20:00 - Militarii israelieni vor vedea în curând Gaza „din interior”, spune ministrul Apărării
Ministrul israelian al apărării, Yoav Gallant, a declarat joi că trupele adunate la granița cu Gaza vor vedea în curând enclava palestiniană „din interior”, sugerând că s-ar putea apropia o invazie terestră cu scopul de a anihila Hamas, potrivit Reuters.
„Acum vedeți Gaza de la distanță, în curând o veți vedea din interior. Comanda va veni”, le-a spus Gallant soldaților.
Ministrul a mai spus că bătălia va fi lungă și grea.
La scurt timp după declarația acestuia, premierul israelian Beniamin Netanyahu a publicat o înregistrare în care apare alături de soldați în apropierea graniței, promițând victoria.
Ora 19:35 - Alertă rară a Departamentului de Stat al SUA, în care le recomandă tuturor americanilor din străinătate „să manifeste o prudență sporită”
Departamentul de Stat al SUA a emis joi o alertă rară la nivel mondial pentru a-i sfătui pe toți cetățenii americani din străinătate „să dea dovadă de o prudență sporită”.
Alerta invocă „tensiuni crescute în diverse locuri din întreaga lume, posibilitatea unor atacuri teroriste, demonstrații sau acțiuni violente împotriva cetățenilor și intereselor SUA”.
Ea vine în contextul protestelor tot mai dese și mai violente din Orientul Mijlociu, ca răspuns la războiul dintre Israel și Hamas, în care au fost vizate clădirile diplomatice americane.
De asemenea, Departamentul de Stat a ridicat la cel mai înalt nivel recomandarea de călătorie pentru Liban și Israel și a autorizat plecarea personalului guvernamental american și a membrilor de familie care nu sunt în situații de urgență.
Ultima dată, Departamentul de Stat a emis acest tip de alertă în august 2022, în urma uciderii liderului Al-Qaida, Ayman al-Zawahiri, avertizând că „susținătorii Al-Qaida sau ai organizațiilor teroriste afiliate acesteia ar putea încerca să atace instalațiile, personalul sau cetățenii SUA”.
Ora 19:30 - Punctul de trecere de la Rafah se va deschide vineri dimineață
Punctul de trecere Rafah dintre Egipt și Fâșia Gaza va fi deschis vineri dimineață din partea egipteană pentru a livra ajutoare umanitare în Gaza, a anunțat Al-Qahera News, postul de presă egiptean afiliat statului, citând un oficial egiptean anonim, conform CNN.
Canalul nu a precizat ora exactă a deschiderii punctului de trecere, nici dacă civililor le va fi permis accesul în Egipt.
Ora 18:25 - 20 de rachete trase în Israel din Liban
Noi violențe au avut loc la granița dintre Israel și sudul Libanului.
Armata israeliană spune că 20 de rachete au fost lansate din Liban în zona Galileii de Vest din nordul Israelului.
Forțele de apărare israeliene au răspuns cu bombardamente, a adăugat purtătorul de cuvânt Avichay Adraee.
Militanții Hamas din Liban au revendicat responsabilitatea, afirmând că au tras 30 de rachete.
Anterior, două rachete ghidate au fost lansate din Liban, dintr-o zonă situată mai la est, spre așezarea Manara.
Ora 18:15 - Cinci spitale din Gaza au rămas fără motorină
Ministerul Sănătății din Gaza a emis o cerere urgentă de motorină după ce un al cincilea spital important s-a închis din cauza lipsei de combustibil.
Spitalul Yemen al-Saeed din nordul Fâșiei Gaza a fost nevoit să se închidă după ce a rămas fără combustibil, a anunțat joi ministerul.
Spitalul Beit Hanoun, Spitalul de copii Dora, Spitalul Karama și Spitalul Internațional de Oftalmologie din Gaza au fost deja închise din cauza lipsei de combustibil și a pagubelor provocate de loviturile aeriene.
De asemenea, serviciile medicale au fost oprite în 14 centre de îngrijire din enclavă din aceleași motive.
Ministerul a lansat un apel urgent către toate benzinăriile din Gaza și către persoanele care au chiar și un litru de motorină de rezervă să sune imediat la o linie telefonică de urgență, astfel încât combustibilul să poată fi transferat către spitalele din Gaza.
Fără electricitate, cele aproximativ 30 de spitale și clinici mari din Fâșia Gaza funcționează cu generatoare de rezervă, iar în prezent au capacitate de peste 150% a pacienților.
Ora 16:30 - O familie de 16 persoane se hrănește numai cu conserve: „Obiectivul e să supraviețuim”
Un bărbat britanic-palestinian a povestit pentru BBC că familia sa de 16 persoane supraviețuiește cu conserve și apă plată.
„Nu avem apă (curentă), nu avem electricitate, internet când și când. Auzim bombardamentele, sunt departe, dar le auzim, copiii sunt speriați”, a declarat Mohammed.
„Principalul obiectiv este să supraviețuim”, a spus bărbatul.
Întrebat despre perspectiva venirii trupelor israeliene, el a răspuns: „Într-un război, orice se poate întâmpla. Războaiele au (victime) colaterale.”
ONU: Sunt necesare 100 de camioane de ajutor pe zi în Gaza
Agențiile umanitare spun că Gaza are nevoie de mult mai mult ajutor decât cele 20 de camioane anunțate inițial de președintele american Biden, care a revenit ieri din vizita în Israel.
Șeful ONU pentru ajutor umanitar, Martin Griffiths, a declarat că vor fi necesare aproximativ 100 de camioane pe zi.
Egiptul a fost de acord să redeschidă punctul său de trecere a frontierei cu Gaza pentru a permite trecerea livrărilor, deși pregătirile pentru acest lucru durează, iar primele camioane ar putea trece intra în enclava palestiniană abia vineri.
Ora 15:25 - „Vrem ca voi să câștigați”, i-a spus premierul Marii Britanii lui Netanyahu
„Vom fi alături de voi în solidaritate, vom fi alături de poporul vostru. Și vrem, de asemenea, să câștigați”, a spus Rishi Sunak, aflat joi la Tel Aviv, alături de premierul israelian Beniamin Netanyahu, potrivit BBC.
Premierul britanic a promis că țara sa „sprijină în mod absolut” dreptul Israelului de a se apăra.
Sunak a mai spus că și civilii palestinieni sunt victime ale Hamas și că este bucuros că Israelul a fost de acord să permită intrarea ajutoroarelor umanitare în Fâșia Gaza.
Marea Britanie va crește ajutorul în regiune și va încerca să obțină cât mai repede posibil mai mult sprijin pentru oamenii de acolo, a completat el.
Premierul Israelului a spus la rândul său că britanicii „au luptat împotriva naziștilor acum 80 de ani”. „Hamas sunt noii naziști”, a adăugat Netanyahu.
Ora 15:15 - Ministerul Sănătății din Gaza anunță că numărul morților a crescut la peste 3.700
Ministerul Sănătății din Gaza, condus de Hamas, a declarat că 3.785 de palestinieni au fost uciși și alți peste 12.500 au fost răniți în luptele începute în urmă cu aproape două săptămâni, conform AP.
Peste un milion de palestinieni și-au părăsit casele după ce Israelul le-a cerut să le evacueze. Atacurile aeriene au continuat încă de dimineață pe întreg teritoriul, inclusiv în zonele pe care Israelul le-a declarat „zone sigure”.
În Israel au fost ucise peste 1.400 de persoane, iar un purtător de cuvânt al armatei israeliene a declarat că au fost notificate familiile a 206 persoane despre care se crede că au fost capturate de Hamas și duse în Gaza.
AP mai trasmite că o lovitură aeriană israeliană a lovit joi după-amiază o zonă dens populată din Khan Younis, în sudul Fâșiei Gaza.
Un număr încă necunoscut de oameni erau transportați de urgență la spitalul Nasser în urma loviturii din cartierul al-Amal.
Anterior, un medic de la un spital a declarat că cel puțin zece persoane au fost ucise și alte 40 au fost rănite într-un atac israelian care a lovit o clădire rezidențială din Khan Younis.
Ora 14:55 - Militanții Hamas ar fi folosit arme nord-coreene în atacul asupra Israelului
Luptătorii Hamas au folosit cel mai probabil și arme nord-coreene în timpul asaltului lor din 7 octombrie asupra Israelului, conform unei înregistrări a militanților.
Încă un indiciu îl reprezintă armele confiscate de Israel în urma raidului, scrie Associated Press.
Phenianul neagă faptul că înarmează gruparea militantă.
Oficiali sud-coreeni, doi experți în arme nord-coreene și o analiză Associated Press a armelor capturate de către Israel indică faptul că Hamas a folosit grenada propulsată de rachetă F-7 a Coreei de Nord, o armă de umăr folosită de obiei împotriva vehiculelor blindate.
Aceste indicii, menționează AP, arată posibile transporturi ilicite de arme pe care Coreea de Nord, afectată de sancțiuni occidentale, le folosește pentru a-și finanța propriile programe de arme convenționale și nucleare.
Ora 14.20 - Ministerul Afacerilor Externe (MAE): încă o persoană cu cetățenie română este dată dispărută
MAE transmite că autoritățile israeliene au informat că încă o persoană cu dublă cetățenie, israeliană și română, cu domiciliul în Statul Israel, e dată dispărută în contextul războiului dintre Israel și Hamas.
Astfel, bilanțul victimelor cetățeni români în conflictul din Orientul Mijlociu a ajuns la patru persoane decedate și două date dispărute.
„Până la acest moment”, precizează MAE, „Ambasada României la Tel Aviv și Consulatul General al României la Haifa nu au recepționat solicitări de sprijin consular privind dispariția sau decesul altor cetățeni români în Statul Israel și mențin în permanență contactul cu autoritățile israeliene”.
IDF a notificat familiile a 203 persoane despre care crede că sunt printre ostaticii deținuți în Gaza
Forțele de Apărare Israeliene (IDF) au notificat familiile a 203 persoane despre care crede că sunt ținute ostatice de Hamas, a declarat joi purtătorul de cuvânt contraamiralul Daniel Hagari.
El a precizat că evaluarea este totuși relativă și că, în acest moment, armata israeliană nu poate oferi un număr exact al ostaticilor deținuți de Hamas în Gaza.
„Familiile a 203 persoane răpite au fost anunțate. Dintre acestea, unele sunt cu probabilitate mare, iar altele cu probabilitate medie sau scăzută”, a adăugat Daniel Hagari.
Un purtător de cuvânt al aripii militare a Hamas a declarat săptămâna trecută că numărul ostaticilor capturați de Hamas în timpul atacului asupra Israelului a fost de cel puțin 200-250.
Hamas a lansat săptămâna trecută primul videoclip cu unul dintre ostatici. Este vorba despre Mia Schem, o femeie franco-israeliană în vârstă de 21 de ani. În videoclip, Schem a spus că a fost rănită și a fost dusă în Gaza, apoi a implorat să fie returnată acasă familiei sale.
11:40 - Ministrul de Externe al Iordaniei spune că lumea arabă e sceptică în privința variantei Israelului și SUA legată de explozia de la spital
În Orientul Mijlociu există un scepticism puternic față de evaluarea Israelului şi a SUA cu privire la explozia de la spitalul din Gaza, relatează The Guardian, citându-l pe ministrul de Externe iordanian, Ayman Safadi, într-o declarație pentru NBC News.
„Singurul mod în care oamenii ar putea accepta o altă poveste este dacă ar exista o anchetă internaţională independentă privind tragedia care a avut loc, cu dovezi impecabile că nu a fost Israelul”, a adăugat diplomatul iordanian.
Ayman Safadi a explicat și anularea summitului planificat între președintele Biden și liderii arabi din Iordania, anulat după explozia de la spitalul din Gaza.
„Am discutat în detaliu cu prietenii noștri americani și am ajuns la concluzia că summitul nu va putea produce singurele știri pe care oamenii sunt dispuși să le asculte, și anume sfârșitul războiului”.
10:30 - „Marea Britanie este alături de voi”, transmite Israelului premierul britanic Rishi Sunak
La sosirea în Israel, Rishi Sunak a declarat că atacurile Hamas din 7 octombrie au fost un „act de terorism de nedescris, oribil” și a reiterat că Marea Britanie este alături de Israel.
„Aștept cu nerăbdare întâlnirile mele ulterioare cu prim-ministrul și președintele și sper foarte mult că vor fi întâlniri productive”, a spus Rishi Sunak.
Întâlnirile diplomatice care vizează situația din Orientul Mijlociu continuă.
La Beijing, președintele chinez Xi Jinping i-a spus premierului egiptean Mostafa Madbouly că încetarea focului este cea mai urgentă sarcină în războiul dintre Israel și Gaza, transmite BBC.
Înainte de izbucnirea luptelor dintre Israel și Hamas, China a acționat intens pentru a-și extinde influența în Orientul Mijlociu.
China nu a condamnat Hamas pentru atacurile din 7 octombrie, deși spune că se opune actelor care dăunează civililor.
Israelul permite intrarea în Gaza a ajutoarelor umanitare dinspre Egipt, în anumite limite
Biroul premierului israelian Benjamin Netanyahu a declarat că decizia de a permite ajutoare umanitare a fost aprobată după o cerere din partea președintelui SUA, Joe Biden.
Premierul israelian transmite că Israelul „nu va împiedica” livrările de alimente, apă sau medicamente din Egipt, atâta timp cât acestea sunt oferite civililor din sudul Fâșiei Gaza și nu merg la militanții Hamas. Declarația nu a făcut nicio mențiune la combustibil, care este extrem de necesar pentru generatoarele din spitale, precizează AP.
Egiptul trebuie să repare în continuare drumul peste graniță, care a fost distrus de loviturile aeriene israeliene. Peste 200 de camioane și aproximativ 3.000 de tone de ajutoare așteaptă să intre în Gaza prin punctul de trecere Rafah, a declarat șeful Semilunii Roșii pentru Sinaiul de Nord, Khalid Zayed.
Proviziile vor intra sub supravegherea ONU, a declarat ministrul egiptean de externe Sameh Shoukry pentru Al-Arabiya TV, citată de AP.
Anunțul privind permiterea aprovizionării civililor din Gaza vine pe fondul tensiunilor tot mai crescute din Orientul Mijlociu, declanșate de explozia de la spitalul al-Ahli din orașul Gaza.
Au existat afirmații contradictorii legate de autorul exploziei de marți seara. Cu toate acestea, protestele au izbucnit rapid, după ce mulți lideri arabi au declarat că Israelul este responsabil.
Israelul a negat că a fost implicat și a publicat o serie de clipuri video, audio și alte informații care să demonstreze că explozia s-a datorat unei rachete trase greșit de Jihadului Islamic. Jihadul Islamic a respins această afirmație.
Impactul exploziei la spitalul al-Ahli a fost devastator
Clipurile video și fotografiile de la fața locului arată un carnagiu care a afectat zeci de copii. Sute de răniți au fost duși de urgență la principalul spital din orașul Gaza, unde medicii, care se confruntau deja cu o lipsă critică de provizii, au fost uneori forțați să efectueze intervenții chirurgicale pe podele, adesea fără anestezie.
Rudele unora dintre cele aproximativ 200 de persoane care au fost luate ostatice și forțate să se întoarcă în Gaza în timpul atacului au reacționat cu furie la anunțul ajutorului.
Atacurile palestiniene cu rachete asupra Israelului au fost reluate miercuri, după o perioadă de acalmie de 12 ore. Atacurile israeliene asupra Fâșiei Gaza au continuat, inclusiv asupra orașelor din sud pe care Israelul le-a descris ca fiind „zone sigure” pentru civili, transmite AP.
În scurta sa vizită, președintele Joe Biden a susținut deopotrivă Israelul, dar și nevoia de protejare a civililor din Gaza.
La sosirea sa, Joe Biden l-a îmbrățișat pe Netanyahu, a spus că explozia spitalului nu pare să fie vina Israelului. Liderul american s-a arătat îngrijorat de suferința civililor din Gaza. El a anunțat, de asemenea, un ajutor umanitar de 100 de milioane de dolari pentru palestinienii din Gaza și Cisiordania.
Armata israeliană dă vina pe Jihadul Islamic pentru explozie
Armata israeliană a organizat miercuri un briefing în care și-a expus argumentele pentru motivul pentru care nu a fost responsabilă pentru explozia de la spitalul al-Ahli.
Purtătorul de cuvânt, contraamiralul Daniel Hagari, a declarat că armata nu trăgea în zonă când a avut loc explozia. El a spus că radarul israelian a confirmat că un baraj de rachete a fost tras de militanții Jihadului Islamic dintr-un cimitir din apropiere în momentul exploziei. O înregistrare video independentă a arătat o rachetă în baraj căzând din cer, a spus el.
Hamas a numit explozia de marți din spital „un masacru oribil” cauzat de un atac israelian.
Jihadul Islamic a declarat că ordinele israeliene emise cu câteva zile înainte pentru evacuarea al-Ahli și o lovitură anterioară la spital au dovedit că spitalul a fost o țintă. Grupul a adăugat că amploarea exploziei, unghiul căderii explozibilului și amploarea distrugerii indică Israelul.