Linkuri accesibilitate

Explainer | Cine sunt șefii Hamas, pe care Israelul a promis să-i ucidă


Șeful biroului politic al Hamas, Ismail Haniyeh (stânga), și liderul Hamas din Fâșia Gaza, Yahya Sinwar (dreapta), sunt dintre personajele cele mai cunoscute ale grupării.
Șeful biroului politic al Hamas, Ismail Haniyeh (stânga), și liderul Hamas din Fâșia Gaza, Yahya Sinwar (dreapta), sunt dintre personajele cele mai cunoscute ale grupării.

Israelul a jurat să distrugă Hamas după atacul din 7 octombrie și să-i ucidă pe liderii săi. Gruparea islamistă palestiniană conduce Fâșia Gaza din 2007, dar nu toți liderii Hamas se află acolo. Cine sunt însă cei care conduc Hamas?

„Israelul a ucis încă un lider Hamas...” - Este titlul unei știri pe care cel mai probabil ați citit-o sau ați auzit-o deseori la TV sau radio, de aproape o lună, de când Hamas a provocat cel mai sângeros atac din istoria Israelului.

„Organigrama” Hamas este stufoasă, iar aceasta ar fi explicația pentru care forțele israeliene anunță aproape zilnic uciderea a încă unui lider sau a unui membru important al grupării.

De la începutul acestui război, Israelul spune că a ucis peste 50 de membri importanți ai Hamas, de la comandanți militari, ofițeri de informații ori politicieni.

Cum este organizată gruparea Hamas

Gruparea este finanțată de Iran și alte țări, fiind catalogată ca organizație teroristă de către Statele Unite, Uniunea Europeană și alte țări.

Hamas are trei ramuri:

  • Biroul politic - este format de regulă din 15 membri. Șeful acestui birou e considerat autoritatea civilă cea mai importantă;
  • Consiliul Shura - un organism pur consultativ, care alege Biroul Politic al Hamas;
  • Birourile politice „regionale” - acestea reprezintă Cisiordania, Gaza, diaspora și prizonierii din închisorile israeliene. Fiecare dintre cele patru birouri are câte un consiliu regional Shura.

Hamasul are și o aripă militară separată de organizație, înființată în 1991, denumită Brigăzile al-Qassam.

Este cea mai mare și cea mai bine echipată grupare care operează în Fâșia Gaza și a purtat mai multe războaie împotriva Israelului.

Ismail Haniyeh - liderul politic general al Hamas

Unii dintre cei mai importanți lideri ai Hamas s-ar afla încă în Fâșia Gaza și sunt în continuare pe lista personelor căutate de către forțele israeliene.

Dar Ismail Haniyeh, liderul politic general al Hamas, nu ar mai fi în Fâșia Gaza de ani de zile, petrecându-și cea mai mare parte a timpului în Qatar și în Turcia. În Qatar este biroul politic principal Hamas din afara enclavei.

În vârstă de 61 de ani, Ismail Haniyeh a fost ales șef al Biroului Politic al Hamas în 2017. A intrat în Hamas când era student - în 1987, anul înființării grupării.

Ismail Haniyeh, într-o conferință de după întâlnirea cu președintele libanez Michel Aoun, la palatul prezidențial din Baabda, la sud-est de capitala Beirut, pe 28 iunie 2021.
Ismail Haniyeh, într-o conferință de după întâlnirea cu președintele libanez Michel Aoun, la palatul prezidențial din Baabda, la sud-est de capitala Beirut, pe 28 iunie 2021.

În 2006, el a devenit prim-ministru al guvernului Autorității Palestiniene în urma victoriei Hamas din alegerile legislative. A fost demis din funcție un an mai târziu, de președintele Mahmoud Abbas.

În august 2017, el a condus o delegație Hamas la nivel înalt în Iran și s-a întâlnit cu liderul suprem, ayatollahul Ali Khamenei.

A fost momentul care a marcat o reînnoire a relațiilor Hamas - Iran, afectate după implicarea Teheranului în războiul civil sirian, izbucnit în 2011. Iranul a sprijinit atunci regimul lui Bashar al-Assad, în timp ce Hamasul era susținător al opoziției siriene.

Ismail Haniyeh a stat de mai multe ori, în anii 1980 și 1990, în închisori israeliene - a fost condamnat aici pentru implicări în atacuri împotriva Israelului. Iar în 1992, a fost deportat din Gaza în Liban, împreună cu alte câteva sute de persoane, pentru ca după, numai un an, să se întoarcă în Fâșie.

Rapoartele serviciilor de informații spun că are un stil pragmatic de conducere, militând pentru o reconciliere a facțiunilor palestiniene, inclusiv cele rivale, împotriva Israelului.

Un diplomat occidental care lucrează îndeaproape cu serviciile de securitate din Qatar susține, sub protecția anonimatului, că Ismail Haniyeh se afla în Turcia, la Istanbul, în ziua atacului și că nu ar fi știut ce s-a întîmplat.

„Nu știa nimic”, a spus diplomatul despre șeful politic al Hamas, care se afla în Turcia în interes personal, iar la primele telefoane dinspre Doha nu ar fi răspuns.

O posibilă explicație pentru acest lucru, spune diplomatul, este că aripile politice și militare ale Hamas sunt divizate.

Ismail Haniyeh din Qatar și Mohammed Deif, șeful Brigăzilor Qassam din Gaza, ar face parte din tabere diferite ale cauzei palestiniene.

Mohammed Deif - liderul militar al Hamas

Mohammed Deif, în vârstă de 58 de ani, este membru fondator al aripii armate a Hamas (Brigăzile al-Qassam), pe care o și conduce din 2002.

Numele său real este Mohammed Diab Ibrahim al-Masri, iar la scurt timp după ce a intrat în Hamas, în 1990, a devenit cunoscut ca Mohammed Deif, care înseamnă „oaspete” în arabă, deoarece își schimbă des locul în care se ascunde.

Este pe lista „most wanted” a Israelului din 1995, iar serviciile de informații ar fi încercat de cel puțin șase ori să-l asasineze.

Două fotografii rare, confirmate dar nedatate, ale liderului militar al Hamas, Muhammad Al-Deif. Se spune că nu folosește nicio tehnologie digitală.
Două fotografii rare, confirmate dar nedatate, ale liderului militar al Hamas, Muhammad Al-Deif. Se spune că nu folosește nicio tehnologie digitală.

În 2006, a fost rănit în urma unui atac al aviației israeliene asupra casei în care se ascundea. Informații neconfirmate sută la sută indică amputarea picioarelor - ba chiar și a mâinilor. De atunci ar folosi un scaun cu rotile.

Rapoarte mai convingătoare spun că Deif are probleme de mers și de vedere la un ochi.

În 2014, soția lui Deif și doi dintre copiii lui au murit în urma unei tentative de asasinat din partea Israelului. Alți membri ai familiei au fost răniți.

Împreună cu Yehya Sinwar, liderul Hamas din Fâșia Gaza, ar fi plănuit asaltul din 7 octombrie împotriva Israelului timp de doi ani, după violențele din timpul Ramadanului de la moscheea Al Aqsa.

Cunoscut sub numele de Muntele Templului, locul este venerat atât de musulmani, cât și de evrei și de creștini, iar în mai 2021 forțele israeliene au dispersat violent o adunare de zeci de mii de palestinieni.

Imaginile „umilitoare pentru musulmani” ar fi fost declanșatorul pentru planul lui Deif. Se pare că este cel care a dat ordinul ca peste 1.400 de civili israelieni să fie uciși și alți 200 de civili să fie răpiți.

La câteva zile după atac, liderul militar al Hamas justifica atacul printr-o înregistrare audio: „În fiecare zi, ocupația ia cu asalt satele, orașele și comunele noastre și face raiduri în case, ucide, rănește, distruge și arestează”.

Adjunctul lui Deif din conducerea Brigăzilor Qassam este Marwan Issa, în vârstă de 58 de ani. Familia acestuia este originară din Israel.

Sunt puține fotografii disponibile cu el, iar cele care există sunt neclare. Spionajul israelian consideră că a organizat mai multe atentate sinucigașe cu bombă împotriva Israelului.

Yahya Sinwar - „omul forte” din Gaza

Yahya Sinwar, în vârstă de 61 de ani, fost comandant al aripii militare, ocupă din 2017 funcția de șef al Hamas în Fâșia Gaza.

El este una dintre principalele legături ale conducerii politice și aripa militară.

Yahya Sinwar, șeful grupării Hamas din Fâșia Gaza, în aprilie 2022. Este considerat de grup ca fiind „ministrul apărării”.
Yahya Sinwar, șeful grupării Hamas din Fâșia Gaza, în aprilie 2022. Este considerat de grup ca fiind „ministrul apărării”.

Sinwar are o sarcină „diplomatică” internă - militează pentru reconcilierea cu Fatah (mișcarea politică condusă de președintele Mahmoud Abbas), cât și externă - a îmbunătățit relațiile cu Egiptul.

Sinwar a fost arestat de Israel în mai multe rânduri, executând în total pedepse de aproape 24 de ani în închisoare, timp în care a învățat ebraică.

A fost unul dintre cei peste o mie de prizonieri eliberați de Israel în 2011, în schimbul soldatului israelian Gilad Shalit, care a fost ținut în Gaza timp de cinci ani.

La un eveniment din decembrie anul trecut - când au fost aniversați 35 de ani de la înființarea Hamas - Sinwar a spus în fața a zeci de mii de palestinieni că va urma „o confruntare deschisă” cu Israel.

„Vom veni împotriva voastră cu un număr nesfârșit de rachete, cu un număr nesfârșit de soldați”, fost mesajul său către conducerea Israelului.

„Tăcerea noastră este o pregătire, iar dacă vorbim, vor fi arme care vor vorbi în numele nostru”, a spus el, menționând atunci că deocamdată are loc reconstrucția de după războiul din 2021.

Saleh al-Arouri - șeful Hamas din Cisiordania

Saleh al-Arouri, în vârstă de 57 de ani, este membru Hamas încă din anul fondării, în 1987, și a contribuit la înființarea aripii militare a Hamas în Cisiordania.

El e vicepreședinte al grupării din octombrie 2017 și liderul grupării din Cisiordania. A condus delegația Hamas în negocierile de reconciliere cu Fatah.

Saleh al-Arouri (stânga) și secretarul general al mișcării palestinine Jihadul Islamic, Ziad Nakhale (al doilea la stânga), discută cu secretarul general al grupării Hezbollah, Hassan Nasrallah (dreapta), într-o locație nedeclarată din Liban, pe 25 octombrie 2023.
Saleh al-Arouri (stânga) și secretarul general al mișcării palestinine Jihadul Islamic, Ziad Nakhale (al doilea la stânga), discută cu secretarul general al grupării Hezbollah, Hassan Nasrallah (dreapta), într-o locație nedeclarată din Liban, pe 25 octombrie 2023.

Și el, precum Ismail Haniyeh, este considerat responsabil pentru reluarea relațiilor cu Iranul și cu Hezbollah, după tensiunile privind sprijinul acordat de ayatollah președintelui sirian Bashar al Assad.

A fost reținut în repetate rânduri de Israel, inclusiv pentru perioade lungi de timp - între 1985-1992 și 1992-2007.

În 2010 a fost deportat de Israel în Siria, unde a trăit timp de trei ani, înainte de a se muta în Turcia. În prezent, el ar locui în Liban.

Casa acestuia din Cisiordania a fost distrusă în urmă cu câteva zile de forțele israeliene.

Peste 50 de membri Hamas uciși

Cel puțin 55 de membri ai Hamas, de la comandanți militari până la ofițeri de informații ori politicieni, au fost uciși de forțele israeliene după atacul din 7 octombrie - spune guvernul de la Tel Aviv.

  • Jawad Abu Shamala

Ministru al Economiei pentru Hamas, Jawad Abu Shamala, a fost ucis într-un atac cu drone din 9-10 octombrie.

Armata israeliană spune că el a gestionat finanțele Hamas și „a alocat fonduri pentru finanțarea și dirijarea terorii în și în afara Fâșiei Gaza”.

  • Zakariya Abu Moammar

Împreună cu ministrul economiei a fost ucis un membru de rang înalt al biroului politic, potrivit Forțelor de Apărare Israeliene (IDF).

Zakariya Abu Moammar era șeful relațiilor interne ale grupului și un confident al șefului Hamas din Fâșia Gaza, Yahya Sinwar.

  • Shadi Barud

A fost adjunctul șefului direcției de informații a Hamas. Shadi Barud a fost ucis într-un atac cu rachete din 26 octombrie.

IDF spune că Barud a contribuit la plănuirea atacurilor din 7 octombrie și că „a fost responsabil pentru planificarea altor numeroase atacuri teroriste împotriva civililor israelieni”.

  • Jamila al-Shanti

A fost prima femeie aleasă în biroul politic al Hamas, în martie 2021, și văduva unui dintre cei doi co-fondatori Hamas: Abdel Aziz al-Rantisi.

Jamila al-Shanti fost ucisă într-un atac aerian asupra orașului Gaza din 19 octombrie 2023.

  • Ayman Nofal

Un important membru al Brigăzilor Qassam, el a fost ucis într-un atac aerian din 17 octombrie.

Ayman Nofal era responsabil de operațiunile militare pentru sectorul central al enclavei, iar înainte a fost șeful serviciului de informații militare din Gaza.

  • Asem Abu Rakba

A fost șeful grupului aerian din Brigăzile Qassam și ar fi fost responsabil pentru atacurile cu drone de pe 7 octombrie, în incursiunea surpriză împotriva Israelului.

Armata israeliană mai spune că Rakba ar fi comandat militanții Hamas care s-au infiltrat în Israel cu parapante.

  • Rateb Abu Sahiban

A fost implicat în planificarea și conducerea unei tentative de infiltrare a Hamas pe mare.

Comandat al forței navale din Gaza, Rateb Abu Sahiban (Ratab Abu Tshaiban) a fost ucis într-un atac aerian pe 24 octombrie.

  • Osama Mazini

Șeful consiliului Shura al Hamas din Fâșia Gaza a fost ucis într-un atac aerian din 16 octombrie.

Osama Mazini a fost în echipa care a negociat eliberarea soldatului israelian Gilad Shalit în schimbul a 1.027 de prizonieri palestinieni.

Shura (care înseamnă consiliul sau adunare) este format din membri care provind din cele patru consilii din subordine: Gaza, Cisiordania, diaspora și prizonierii din închisorile israeliene.

Apartenența la aceste consilii este în mare parte ținută secretă.

  • Wail Asfa

El a fost unul dintre comandanții care au ordonat invazia teroriștilor Hamas în Israel.

Până să fie ucis, în noapte de 5 spre 6 noiembrie, Wail Asfa era comandantul batalionului Deir al-Balah al brigăzii taberelor centrale a Hamas.

Foștii lideri Hamas

Numele grupării este un acronim - Ḥarakat al-Muqawamah al-Islamiyyah - și în română înseamnă „Mișcarea de Rezistență Islamică”.

Este numele dat de cei doi co-fondatori - Ahmed Yassin și Abdel Aziz al-Rantisi, în 1987, când avea loc prima intifadă - revolta palestinienilor împotriva ocupației Israelului.

Ahmed Yassin a devenit lider spiritual, iar Abdel Aziz al-Rantisi, numit „Leul Palestinei”, conducea organizația.

Ismail Haniyeh, actual șef al Hamas, îl ajută pe Ahmed Yassin să răspundă la un apel telefonic, în orașul Gaza, 13 iunie 2003. Co-fondatorul Hamas a trăiat cu tetraplegie de la vârsta de 12 ani, din cauza unui accident în timp ce făcea sport.
Ismail Haniyeh, actual șef al Hamas, îl ajută pe Ahmed Yassin să răspundă la un apel telefonic, în orașul Gaza, 13 iunie 2003. Co-fondatorul Hamas a trăiat cu tetraplegie de la vârsta de 12 ani, din cauza unui accident în timp ce făcea sport.

Amândoi au fost uciși în două atacuri israeliene diferite din 2004. Se estimează că la înmormântarea lui Ahmed Yassin au participat circa 200.000 de persoane, după care Hamas a devenit cea mai populară mișcare din Palestina.

Fostul lider spiritual al Hamas s-a născut pe teritoriul actual al Israelului, iar în urma luptelor din 1948 a ajuns în Gaza ca refugiat.

La de 12 ani, a suferit o rană gravă la coloana vertebrală în timp ce se lupta cu unul dintre prieteni. De atunci a suferit de paralizie la toate cele patru membre.

În ciuda acestor probleme de sănătate, a ajuns liderul spiritual al mișcării, ca urmare a calităților oratorice, iar guvernul israelian l-a indicat în repetate rânduri ca fiind responsabil pentru o serie de atacuri teroriste care au ucis civili.

Surse: ECFR, Reuters, France24, Der Spiegel, Washington Post, Wall Street Journal
  • 16x9 Image

    George Costiță

    A intrat ca Senior Correspondent în echipa Europei Libere în ianuarie 2022, după zece ani în care a scris despre cele mai importante evenimente interne și externe ale zilei în două redacții de televiziune din București și a colaborat cu o platformă de investigații. Este absolvent al Facultății de Jurnalism din Iași și a câștigat experiență încă din anii studenției, colaborând cu revistele locale.

XS
SM
MD
LG