Linkuri accesibilitate

Evacuările din Fâșia Gaza au fost suspendate. Țările arabe au cerut încetarea imediată a focului


 O persoană a fost prinsă sub dărâmăturile unei clădiri prăbușite în urma bombardamentului israelian asupra lui Khan Yunis în sudul Fâșiei Gaza, pe 4 noiembrie 2023.
O persoană a fost prinsă sub dărâmăturile unei clădiri prăbușite în urma bombardamentului israelian asupra lui Khan Yunis în sudul Fâșiei Gaza, pe 4 noiembrie 2023.

Cel puţin 30 de persoane au fost ucise şi alte o sută rănite într-un bombardament israelian lansat sâmbătă seara asupra taberei de refugiaţi Maghazi din centrul Fâşiei Gaza, a anunţat Ministerul Sănătăţii condus de Hamas.

Ziua 30 | Sumarul principalelor evenimente

  • Țările arabe cer o încetare imediată a focului în Fâșia Gaza, dar SUA avertizează că acest lucru ar permite Hamas să se regrupeze.
  • ONU susține că 1,5 milioane de locuitori din Gaza sunt strămutaţi şi că adăposturile sale sunt supraaglomerate.
  • Mai mult de 30 de persoane au fost ucise şi aproximativ o sută rănite într-un bombardament israelian sâmbătă seara împotriva taberei de refugiaţi Maghazi din centrul Fâşiei Gaza, a anunţat Ministerul Sănătăţii condus de Hamas.

Actualizare 18:21. Premierul israelian Benjamin Netanyahu a respins din nou, duminică, apelurile la încetarea focului în Gaza înainte ca toţi cei peste 240 de ostatici capturaţi de Hamas în timpul atacului din 7 octombrie să fie înapoiaţi.

Actualizare 17:10. Ministerul de Externe al Qatarului a declarat duminică că fără o „perioadă de calm” în Gaza, mediatorii săi nu vor putea să asigure eliberarea ostaticilor israelieni deţinuţi acolo, transmite Reuters.

„Orice eliberare de ostatici trebuie să fie legată de o perioadă de calm care să permită ca eliberarea ostaticilor să funcționeze, ceea ce este ceva ce nu am mai văzut de ceva vreme”, a declarat reporterilor Majed Al Ansari, purtătorul de cuvânt al Ministerului de Externe al Qatar.

Actualizare 17:03. Deocamdată, cu toate eforturile diplomatice de duminică, nu s-au reluat evacuările răniților din Gaza și a străinilor prin trecerea Rafah către Egipt. Evacuările au fost suspendate de sâmbătă după un atac mortal cu ambulanța, au declarat oficiali egipteni, americani și qatarezi.

Președintele palestinian Mahmoud Abbas a cerut încetarea imediată a focului israelian la o întâlnire cu secretarul de stat al SUA Antony Blinken la Ramallah.

Actualizare 16:40. Cel mai nou bilanţ al războiului, anunţat duminică de Ministerul sănătăţii condus Hamas, este de 9770 de persoane ucise în Gaza, în cea mai mare parte civili, inclusiv 4800 de copii, în bombardamente israeliene. Autorităţile israeliene au afirmat la rândul lor că cel puţin 1400 de persoane, majoritatea civili, au fost ucise în ziua atacului fără precedent al Hamas.

Actualizare 16:16. Israelul spune că este deschis posibilității unei așa-zise pauze umanitare, dar trebuie să includă „eliberarea ostaticilor”.

Mark Regev, consilier principal al prim-ministrului Beniamin Netanyahu, spune că orice acord privind o pauză a luptei „din punctul nostru de vedere trebuie să includă eliberarea ostaticilor”.

În ceea ce privește dacă combustibilul poate intra în Gaza prin camioanele cu ajutor umanitar, Regev spune că Israelul a fost de acord cu acces nelimitat pentru alimente, medicamente și apă.

„Combustibilul este mult mai sensibil, deoarece combustibilul poate alimenta generatoarele de spitale, ceea ce este un lucru bun, dar combustibilul poate alimenta și mașina militară a Hamas, în special, le alimentează capacitatea de a trage rachete în Israel.”

Actualizare 15:15. Ministerul Sănătăţii din Gaza, condus de Hamas, a publicat cele mai recente cifre privind numărul de persoane ucise în Gaza: 9.770 de palestinieni - inclusiv 4.800 de copii - au fost ucişi de la 7 octombrie.

Actualizare 14.30. Preşedintele Autorităţii Palestiniene, Mahmoud Abbas, i-a spus secretarului de stat american Antony Blinken că trebuie să existe o "încetare imediată a focului" şi să se permită intrarea ajutorului umanitar în Fâşia Gaza, a declarat purtătorul său de cuvânt Nabil Abu Rudeineh pentru Reuters.

„Nu am cuvinte pentru a descrie genocidul şi distrugerile suferite de poporul palestinian din Gaza din cauza maşinii de război a Israelului, fără să ţină cont de principiile dreptului internaţional", i-a transmis Abbas lui Blinken.

Actualizare 13.30. Secretarul de stat american Antony Blinken s-a întâlnit, duminică dimineaţă, cu preşedintele Autorităţii Palestiniene, Mahmoud Abbas. Cei doi au discutat despre eforturile de „restabilire a calmului şi stabilităţii" în Cisiordania, inclusiv despre necesitatea de a „opri violenţa extremistă împotriva palestinienilor şi de a-i trage la răspundere pe cei responsabili", potrivit Casei Albe.

Actualizare 11:24. Armata israeliană a declarat că a lovit peste 2.500 de ținte în Gaza de la începutul operațiunii la sol. Peste noapte, armata a lovit un complex militar Hamas care include sediul operațional și posturi de observație.

Actualizare 11:04. Duminică, Beniamin Netanyahu a declarat că distanțează de comentariile unui ministru din cabinetul său care sugera aruncarea unei bombe nucleare asupra Gaza.

„Declarațiile ministrului Amihai Eliyahu nu se bazează pe realitate. Israelul și IDF operează în conformitate cu cele mai înalte standarde ale dreptului internațional pentru a evita rănirea nevinovaților. Vom continua să facem asta până la victoria noastră”, a scris Netanyahu pe rețele de socializare.

Actualizare 10:35. Armata israeliană spune că va deschide din nou o fereastră de patru ore pentru ca oamenii din nordul Gazei să se mute în sud.

Ruta de evacuare va fi Drumul Salah al-Din - principala autostradă nord-sud din Fâșia Gaza.

Sâmbătă a existat un plan similar, dar armata a spus că oamenii înarmați de la Hamas au atacat trupele israeliene care operau pe drum, acuzându-le că doresc ca civilii să rămână ca „scuturi umane”.

Antony Blinken, în Turcia

Secretarul de stat Antony Blinken vizitează duminică Turcia, după un turneu în Israel și Iordania, unde a continuat eforturile diplomatice pentru pace în regiune.

Sâmbătă, Blinken a avut întâlniri cu liderii țărilor arabe care au cerut o încetare imediată a focului. SUA au răspuns că acest lucru ar permite Hamas să se regrupeze.

Din America, preşedintele Joe Biden a spus că s-au înregistrat unele progrese în ceea ce priveşte asigurarea unei aşa-numite „pauze umanitare" în timpul luptelor dintre Israel şi Hamas, transmite BBC.

Armata Israelului a spus sâmbătă că una din autostrăzile principale din Gaza va fi deschisă timp de trei ore pentru a permite oricui dorește să plece. Ulterior, Israelul a acuzat Hamas că încearcă să împiedice oamenii să plece.

Granița cu Egiptul a fost sâmbătă închisă, în contextul în care Hamas ar fi cerut ca mai mulți răniți să plece și nu mai mulți străini cum s-a întâmplat până acum.

În centrul Fâșiei Gaza, cel puţin 30 de persoane au fost ucise şi alte o sută rănite într-un bombardament israelian lansat sâmbătă seara asupra taberei de refugiaţi Maghazi, a anunţat Ministerul Sănătăţii condus de Hamas.

„Peste 30 de martiri au ajuns la spitalul martirilor Al-Aqsa din Deir Al-Balah după masacrul comis de ocupaţie în tabăra Maghazi din centrul Fâşiei Gaza", a declarat purtătorul de cuvânt al Ministerului Sănătăţii, Ashraf Al-Qudra, potrivit unui comunicat.

O actualizare de la ONU cu privire la situația umanitară din Gaza arată că există aproape 1,5 milioane de strămuți pe teritoriu, cu peste 700.000 adăpostiți în facilitățile ONU. Organizația avertizează că acestea devin supraaglomerate - adăugând riscuri pentru sănătate pentru populație - și site-urile sale din sudul teritoriului sunt acum peste capacitate.

Manifestații pro-palestina în toată Europa

Mii de persoane au manifestat sâmbătă în lume, în special în Europa, dar şi în Iran, în sprijinul palestinienilor din Fâşia Gaza loviţi de bombardamentele israeliene.

30.000 potrivit poliţiei, au manifestat în Trafalgar Square din Londra, pentru a patra sâmbătă consecutiv, cerând un „armistiţiu imediat" şi „încetarea masacrului"din Gaza.

În Franţa, mii de persoane au manifestat, între care 19.000 la Paris, potrivit poliţiei, purtând numeroase steaguri palestiniene şi pancarte pe care se afla înscris „Eliberaţi Palestina".

Alături de sloganurile de sprijin pentru Gaza, altele vizau direct Israelul: „Boicotaţi Israelul" sau „Israelul este un stat terorist!", se afla înscris pe unele pancarte.

În toată Franţa au fost anunţate alte 40 de manifestaţii, reunind în special 5.000 de persoane la Lyon şi 1.500 la Strasbourg (est), conform poliţiei, manifestanţii scandând „Israel terorist, Macron complice!".

Peste 3.500 de persoane, potrivit poliţiei, s-au adunat în celebra Alexander Platz, în centrul Berlinului. „Salvaţi Gaza”, „Opriţi genocidul" sau „Armistiţiu" se afla înscris pe pancartele purtate de manifestanţi, notează AFP.

Mii de persoane au manifestat sâmbătă şi în Iran, în sprijinul palestinienilor din Fâşia Gaza.

  • 16x9 Image

    Andreea Ofițeru

    Andreea Ofițeru s-a alăturat echipei Europa Liberă România în ianuarie 2021, ca Senior Correspondent. Lucrează în presă din 2001, iar primele articole le-a publicat în România Liberă. Aici a scris pe teme legate de protecția copiilor, educație, mediu și social. De-a lungul timpului, a mai lucrat în redacțiile Adevărul, Digi24, Gândul, HotNews.ro, unde a documentat subiecte legate de învățământul din România și de actualitate. 

    A scris știri, interviuri, reportaje și anchete. A participat la mai multe proiecte printre care și conceperea primului supliment dedicat exclusiv subiectelor despre școală: Educație&Școală.  

    A fost bursieră Voice Of America/Washington DC, într-un program dedicat jurnaliștilor din Europa de Est.

XS
SM
MD
LG