Linkuri accesibilitate

Investigație internațională. Trei nave rusești s-au aflat în zona conductei Nord Stream înainte de explozie


Nava rusească de pescuit SS-750 în zona conductelor Nord-Stream din Marea Baltincă
Nava rusească de pescuit SS-750 în zona conductelor Nord-Stream din Marea Baltincă

Trei nave ale marinei ruse au fost observate în Marea Baltică, în zona exploziilor conductei Nord Stream înainte de sabotajul care a oprit fluxurile de gaze rusești către Europa în septembrie anul trecut, a constatat o investigație a patru radiodifuzori nordici, potrivit Reuters.

Navele marinei ruse au fost urmărite folosind imagini prin satelit și comunicații radio interceptate de la flota rusă, au declarat cei patru radiodifuzori, DR din Danemarca, NRK din Norvegia, SVT din Suedia și Yle din Finlanda.

Autoritățile din Danemarca, Suedia și Germania au declarat că exploziile care au fisurat Nord Stream 1 și noile conducte de gaz Nord Stream 2 care leagă Rusia și Germania peste Marea Baltică au fost intenționate, fără a face publice rezultatele investigațiilor.

Radiodifuzorii nordici au descoperit că, în iunie și septembrie anul trecut, navele rusești au plecat de la bazele marine din Sankt Petersburg și Kaliningrad către zona de nord-est a insulei daneze Bornholm, unde s-au produs trei din cele patru scurgeri de conducte.

Una dintre nave, un remorcher numit SB-123 capabil să lanseze mini-submarine, a fost amplasată în zonă pe 21 și 22 septembrie.

Separat, forțele armate daneze au confirmat pentru Reuters că o navă de patrulare a făcut 26 de fotografii cu o navă de salvare submarină rusă numită SS-750, lângă locul exploziei Nord Stream, pe 22 septembrie anul trecut, cu doar câteva zile înainte ca exploziile să aibă loc.

Incidentul a avut loc la șapte luni după de Rusia a invadat total, nedeclarat și neprovovat Ucraina, pe 24 februarie anul trecut.

Kremlinul a negat marți că navele rusești au avut vreo implicare în sabotaj și a cerut ca rezultatele investigațiilor să fie făcute publice.

Moscova a pus exploziile pe seama sabotajului din vest, fără a oferi și o dovadă în sprijinul declarațiilor sale.

Atât Statele Unite, cât și Ucraina au negat că au vreo legătură cu atacurile, la fel și Rusia.

Navele rusești urmărite și-au oprit toate semnalul AIS, un sistem automat de urmărire folosit pe navă, au spus investigatorii.

  • 16x9 Image

    Dora Vulcan

    Dora Vulcan este Senior Correspondent și s-a alăturat echipei Europa Liberă în ianuarie 2020. A intrat în presă în 1992 ca reporter de politică internă la România liberă. A devenit apoi jurnalist de investigații specializat în Justiție, preocupat de ingerința politicului în anchetele penale. În paralel, Dora a fost și stringer BBC. A scris la Revista „22” despre plagiatele din mediul universitar, a acoperit domeniul politic la Reporter Global (partener The Economist în România) și a fost editor coordonator la departamentul Social al agenției Mediafax. A fost consultant pentru filmul „De ce eu?”, despre moartea suspectă a procurorului Cristian Panait, o tragedie cu implicații politice care a marcat anii 2000.  

XS
SM
MD
LG