Linkuri accesibilitate

Întâlnire Biden - Xi. Liderul chinez: Relaţia China-SUA, cea mai importantă relaţie bilaterală din lume


 Președintele american Joe Biden (dreapta) se întâlnește cu președintele chinez Xi Jinping (stânga) la summitul Cooperării Economice Asia-Pacific (APEC), la Woodside, California - 15 noiembrie 2023.
Președintele american Joe Biden (dreapta) se întâlnește cu președintele chinez Xi Jinping (stânga) la summitul Cooperării Economice Asia-Pacific (APEC), la Woodside, California - 15 noiembrie 2023.

Şeful Casei Albe, Joe Biden, şi preşedintele chinez Xi Jingping au ajuns miercuri la Filoli, în Woodside, un palat de pe coasta Californiei. Este a doua întâlnire faţă în faţă de când Joe Biden este preşedinte.

Ca gazdă a întâlnirii, Biden a ieşit din clădire pentru a-i ura bun venit lui Xi, primit cu covorul roșu și gărzi ale puşcaşilor marini, flancați de steagurile ambelor țări. Joe Biden i-a urat bun venit omologului său chinez, apoi au intrat în clădirea în stil georgian, relatează BBC şi CNN.

Întâlnirea, una cu mize mari, între președintele american Joe Biden cu președintele chinez Xi Jinping, a avut loc pe o proprietate istorică aflată la sud de San Francisco.

Primirea oficială a liderului chinez a fost făcută la Filoli Historic House & Garden, o proprietate istorică de lux din Woodside, California, de la aproximativ 40 de kilometri sud de San Francisco. Proprietatea este înconjurată mii de metri pătrați de grădini renascentiste, cu o peluză verde, luxuriantă, copaci tăiați și flori colorate.

Cei doi se revăd la un an și o zi de la ultima întâlnire- summitul din Indonezia, iar Xi a mai fost în SUA în urmă cu șase ani.

Sedanul negru al lui Xi a tras la capătul covorului, iar liderul chinez a coborât și cei doi lideri şi-au strâns mâinile.

Cei doi preşedinţii au mers apoi înăuntru, în sala de ședințe.

În sala de ședințe au fost întâmpinaţi de secretarul pentru Comerţ, Gina Raimondo, secretarul Trezoreriei SUA, Janet Yellen, şi secretarul de stat Antony Blinken.

Cei doi au dat mâna cu oficialii americani și chinezi, iar cele două delegaţii s-au aşezat la o masă, faţă în faţă.

Biden și Xi au făcut scurte declaraţii în faţa presei, dar nu au răspuns la nicio întrebare.

Primul care a vorbit a fost gazda, Joe Biden.

„A vă găzdui în SUA este o onoare și o plăcere”. Biden a menționat că ultima dată când cei doi s-au întâlnit a fost în urmă cu un an și o zi la summitul G-20 din Bali/Indonezia, și a subliniat importanța întâlnirii „față în față”.

„Ne cunoaștem de mult timp”, a spus Biden. „Nu am fost întotdeauna de acord, dar întotdeauna am găsit discuțiile noastre sincere, directe și utile”.

„Cred că este esențial ca tu și cu mine să ne înțelegem clar, de la lider la lider. Trebuie să ne asigurăm că această competiţie nu virează spre conflict", a subliniat Biden.

Preşedintele Chinei s-a referit la ultima întâlnire avută cu Joe Biden în urmă cu un an și o zi. „S-au întâmplat multe de atunci", a spus Xi. „Lumea a ieşit din pandemia de Covid, dar încă se află sub impactul enorm al acesteia", a spus liderul chinez. El s-a referit și la alte probleme cu care se confruntă economia globală, inclusiv legate de aprovizionarea și protecţionism.

Relaţia dintre China şi SUA „este cea mai importantă relaţie bilaterală din lume", a spus Xi. „Ar trebui să se dezvolte într-un mod care să aducă beneficii celor două popoare ale noastre şi să ne îndeplinim responsabilitatea pentru progresul uman", a adăugat el.

El a remarcat că relaţiile dintre SUA şi China nu au fost întotdeauna „uşoare" , dar a spus că pentru ambele țări „a ne întoarce una împotriva celeilalte nu este o opţiune".

„Confruntarea are consecinţe greu de gestionat pentru ambele părţi", a mai spus Xi. El și-a exprimat speranța că ambele părți vor trece peste diferenţe pentru a crea un „viitor promiţător”.

„Aştept cu nerăbdare să avem un schimb de opinii aprofundat şi să ajungem la noi înţelegeri", a transmis Xi Jinping.

După acest schimb de replici, presa a fost evacuată din sală.

Președintele american Joe Biden și președintele chinez Xi Jinping se întâlnesc la San Francisco pentru a discuta relațiile dintre cele două țări, care s-au deteriorat la începutul acestui an.

Relațiile diplomatice s-au tensionat când SUA au acuzat China că a trimis un balon spion în spațiul său aerian în februarie, iar Joe Biden a ordonat doborârea balonului care zbura deasupra teritoriului Statelor Unite.

China a întrerupt, de asemenea, comunicările militare după ce în august 2022 Nancy Pelosi, președinta Camerei Reprezentanților la acea vreme, a vizitat Taiwanul.

Ulterior, reprezentanţi de rang înalt ai ambelor administrații s-au întâlnit cu omologii lor pentru a relua comunicarea. Într-o conferinţă de presă susținută la Casa Albă înainte de întâlnire, Biden a spus că încearcă să schimbe în bine relaţiile SUA cu China, după o perioadă marcată de tensiuni.

Cei doi lideri vor discuta probabil despre războaiele din Gaza și Ucraina, comerțul internațional, traficul de fentanil, Taiwan, schimbările climatice și restabilirea comunicațiilor militare.

Aceasta este a doua lor întâlnire față în față din ultimii trei ani.

  • 16x9 Image

    Dora Vulcan

    Dora Vulcan este Senior Correspondent și s-a alăturat echipei Europa Liberă în ianuarie 2020. A intrat în presă în 1992 ca reporter de politică internă la România liberă. A devenit apoi jurnalist de investigații specializat în Justiție, preocupat de ingerința politicului în anchetele penale. În paralel, Dora a fost și stringer BBC. A scris la Revista „22” despre plagiatele din mediul universitar, a acoperit domeniul politic la Reporter Global (partener The Economist în România) și a fost editor coordonator la departamentul Social al agenției Mediafax. A fost consultant pentru filmul „De ce eu?”, despre moartea suspectă a procurorului Cristian Panait, o tragedie cu implicații politice care a marcat anii 2000.  

XS
SM
MD
LG