„Peste 20 milioane de doze s-au folosit cu precizarea că, fiind vorba de flacoane multi-doză, o parte dintre doze erau administrate și o parte nu se puteau folosi pentru că durata de păstrare, după deschiderea flaconului era limitată”, a declarat sâmbătă ministrul Sănătății, Alexandru Rafila, cu ocazia unui eveniment medical la care a participat, citat de Digi24.
România a primit efectiv în total 35 de milioane de doze de vaccin împotriva Covid-19, potrivit lui.
„Dintre cele 35 de milioane, circa 10 milioane sunt vaccinuri care au fost distruse sau urmează să fie distruse, pentru că au expirat. Mai există încă în unităţile sanitare două milioane de doze care sunt în termen de valabilitate, iar această cantitate se va completa cu încă 1,2 milioane de doze cu vaccinul în formula actuală, ştiţi bine că vaccinul se actualizează periodic”, a mai spus ministrul, citat de Hotnews.ro.
România a contractat însă peste 85 de milioane de doze - potrivit procurorilor DNA. „Există însă foarte multe vaccinuri contractate, pe care noi nu le-am mai solicitat", a mai spus Alexandru Rafila, astfel că autoritățile sunt în negocieri cu producătorii vaccinurilor pentru găsirea unor „soluții amiabile".
„Cu unul dintre ei am reuşit să încheiem acest lucru, în sensul că nu ne va mai furniza dozele contractate. Rămânem în continuare cu ceilalţi in discuţii să găsim o soluţie, pentru că (...) suma, vă daţi seama, pentru aproximativ încă 45 de milioane de doze de vaccin este mare", a mai menționat Rafila, conform sursei citate.
Trei demnitari, acuzați de abuz în serviciu și prejudiciu de 1 mld euro adus statului
Cantitatea totală de vaccinuri contractată de România, peste 85 de milioane de doze, ar fi inclus un surplus nenecesar de seruri - de peste 48 de milioane de doze, care ar fi prejudiciat statul cu aproximativ 1 miliard de euro.
Astfel, procurorii Direcției Naționale Anticorupție (DNA) au transmis joi 23 noiembrie că solicită anchetarea și ridicarea imunității pentru trei persoane care au făcut parte din Guvernul României, inculpate în dosarul achiziției de vaccinuri, deschis în septembrie 2021.
Acestea sunt acuzate de abuz în serviciu și complicitate, plus prejudicierea bugetului statului cu 1 miliard de euro.
Anchetatorii nu au precizat numele celor pentru care cere ridicarea imunității, dar Europa Liberă a aflat că este vorba de fostul premier Florin Cîțu (23 decembrie 2020 – 25 noiembrie 2021) și de doi foști miniștri ai Sănătății din timpul mandatului său: Vlad Voiculescu și Ioana Mihăilă.
Vlad Voiculescu este acuzat că a semnat pentru achiziția a peste 14,4 milioane de doze, în timp ce Ioana Mihăilă este acuzată că ar fi semnat pentru cumpărarea a peste 34 milioane de doze.
Florin Cîțu este acuzat că a aprobat achizițiile respective.
Toate aceste achiziții în plus puteau fi evitate prin folosirea unei prevederi contractuale prin care România putea să renunțe la cota parte de vaccinuri de la Uniunea Europeană, afirmă procurorii Direcției Anticorupție.
Achizițiile respective puteau fi evitate, prin folosirea unei prevederi contractuale care permitea României să renunțe la cota parte de vaccinuri de la Uniunea Europeană, potrivit DNA.
Într-o reacție publică după anunțul DNA, fostul ministru Vlad Voiculescu a declarat că „deciziile privind achiziția de vaccinuri au fost luate exclusiv de premierul de la acea vreme.”