Linkuri accesibilitate

Lupte crâncene între Israel şi Hamas în Fășia Gaza. Șeful ONU spune că războiul duce spre o catastrofă irecuperabilă


Orașul Khan Yunis a fost atacat masiv de forțele israeliene.
Orașul Khan Yunis a fost atacat masiv de forțele israeliene.

Armata israeliană a reușit să ocupe orașul Khan Yunis din sudul Fâșiei Gaza, unde îl vânează pe liderul Hamas pe teritoriul palestinian. Asaltul în sudul Fâșiei Gaza amenință să adâncească situația umanitară gravă, scriu Reuters și AFP.

Secretarul General ONU, Antonio Guterres, a avertizat statele membre ale Consiliului de Securitate că sistemul umanitar din Gaza s-ar putea prăbuși. Antonio Guterres a spus că se așteaptă ca ordinea publică să se prăbușească complet în Gaza din cauza bombardamentelor israeliene continue și a lipsei de provizii esențiale.

Șeful ONU a invocat un articol de lege care nu a mai fost folosit de 10 ani pentru a cere membrilor să evite o „catastrofă umanitară”.

Este vorba despre o procedură din carta ONU care permite șefului ONU să „atragă atenţia” Consiliului de Securitate asupra unei probleme care „ar putea pune în pericol menţinerea păcii şi securităţii internaţionale”. Atenționarea Secretarului General ar urma să fie discutată de Consiliul de Securitate vineri.

Șeful ONU avertizează asupra unui „risc sever de colaps umanitar” în Gaza
Șeful ONU avertizează asupra unui „risc sever de colaps umanitar” în Gaza

Declarațiile și inițiativa Secretarului General ONU au fost respinse dur de Israel, iar ministrul de Externe și reprezentantul israelian la ONU au cerut demisia lui Guterres.

„Mandatul lui Guterres este un pericol pentru pacea mondială”, a scris şeful diplomaţiei israeliene, Eli Cohen, pe rețeaua X, argumentând că acțiunile lui Guterres „constituie un sprijin pentru organizaţia teroristă Hamas”.

În Khan Yunis, cel mai mare oraş din sudul Fâşiei Gaza, soldaţii israelieni, vehiculele blindate şi buldozerele au ajuns în centrul oraşului, transmite AFP.

Armata israeliană a declarat miercuri seară că a străpuns liniile de apărare ale Hamas, că a eliminat un număr de teroriști și a distrus aproximativ 30 de intrări în tuneluri.

Premierul israelian Benjamin Netanyahu a declarat că forţele israeliene „înconjoară casa lui (Yahya) Sinwar”, liderul Hamas din Khan Yunis.

Potrivit Ministerului Sănătăţii din Hamas, 16.248 de persoane, dintre care 70% femei, copii şi adolescenţi, au fost ucise din 27 octombrie în Fâşia Gaza de bombardamentele israeliene.

Acestea au fost lansate ca represalii la atacul Hamas din 7 octombrie, care a ucis 1.200 de persoane, majoritatea civili, potrivit autorităţilor din Israel.

Potrivit guvernului israelian, 138 dintre cei aproximativ 240 de ostatici răpiţi în Israel la 7 octombrie sunt încă reţinuţi în Gaza. La sfârşitul lunii noiembrie au fost eliberaţi 105 ostatici, dintre care 80 în schimbul a 240 de prizonieri palestinieni deţinuţi de Israel.

Potrivit ONU, 1,9 milioane de persoane, aproximativ 85% din populaţie, au fost strămutate din cauza războiului din Fâşia Gaza, unde mai mult de jumătate din locuinţe au fost distruse sau avariate de bombardamentele israeliene.

ONU a calculat că 30% din teritoriu se află în prezent sub ordinul zilnic de evacuare israeliană şi consideră "imposibilă" crearea unor zone sigure pentru primirea civililor care fug din calea luptelor.

Oraşul Rafah, situat la graniţa cu Egiptul, este singurul loc în care se mai distribuie ajutor umanitar, deşi în cantităţi limitate, potrivit ONU.

  • 16x9 Image

    Adrian Ardelean

    S-a alăturat echipei Europa Liberă în ianuarie 2023. A intrat în presă în 2002 și s-a format că jurnalist la BBC World Service Romania. A lucrat mai apoi atât pentru posturi de radio și televiziune naționale ca Europa FM, Digi24, cât și pentru posturi de radio și televiziune regionale ca Transilvania LIVE, Radio Romania Cluj sau EBS Radio Cluj. Experiența lui include producerea și prezentarea de emisiuni live, jurnale de știri, dar și realizarea de analize, reportaje și documentare pe subiecte ce țin de actualitatea în economie, administrație și societate.

XS
SM
MD
LG