Linkuri accesibilitate

Atacuri cu drone în Rusia și Ucraina. Ucrainenii sunt demoralizați din cauza întârzierii sprijinului occidental


Echipajele de tancuri ucrainene în timpul unui exercițiu nu departe de linia frontului în direcția Bahmut, în regiunea Donețk, pe 15 decembrie 2023.
Echipajele de tancuri ucrainene în timpul unui exercițiu nu departe de linia frontului în direcția Bahmut, în regiunea Donețk, pe 15 decembrie 2023.

Rusia și Ucraina se atacă reciproc cu drone. Relatări de pe front arată că moralul trupelor ucrainene este în scădere deoarece sfârșitul anului nu a adus rezultatele pe care le așteptau, iar sprijinul financiar așteptat de la SUA și UE întârzie.

Rusia a lansat cinci drone asupra a patru regiuni ucrainene în dimineața zilei de 18 decembrie, dar atacul a fost respins de apărarea aeriană a armatei ucrainene, au raportat Forțele Aeriene ale Forțelor Armate ale Ucrainei, potrivit RFE/RL.

„Toate cele cinci drone au fost doborâte de grupuri mobile de apărare aeriană în regiunile Nikolaev Dnipropetrovsk, Vinițiia, Kmelnițki”, au declarat oficialii militari ucraineni, fără a preciza dacă au existat victime sau pagube cauzate de căderea resturilor.

La rândul lor, forțele ucrainene ar fi atacat o bază aeriană din interiorul Rusiei. Oficialii ruși au vorbit despre „atacuri masive cu drone”. S-au înregistrat schimburi de focuri în apropierea satului Terebreno, aproape de frontieră.

Un canal rusesc Telegram critic la adresa Kremlinului și altul al publicației independente de știri Astra Press au postat videoclipuri cu drone care zboară deasupra a ceea ce au spus că este orașul Morozovsk, unde o bază aeriană găzduiește Regimentul 559 de aviație de bombardiere al Rusiei și unde se află bombardierele Su-24, Su-24M și Su-34 folosite împotriva obiectivelor ucrainene.

De asemenea, mai multe sate din regiunea rusă Belgorod, nu departe de granița cu Ucraina, au fost atacate duminică, transmite DPA.

Mass-media rusă a raportat un atac al unităților ucrainene regulate, în timp ce serviciile de informații militare ucrainene au declarat că a existat un atac neașteptat al „oponenților regimului de la Kremlin”.

Belgorod este situat la aproape 50 de kilometri nord de orașul ucrainean Harkov. Duminică, armata ucraineană a declarat că o persoană a fost ucisă într-un nou val de atacuri rusești cu drone care vizează regiunea ucraineană Odesa de la Marea Neagră.

O dronă doborâtă s-a prăbușit peste casă și a explodat, au declarat autoritățile militare din sudul Ucrainei.

În total, potrivit oficialilor ucraineni, apărarea aeriană a doborât 20 de drone rusești și o rachetă.

În Rusia, 35 de drone ucrainene au fost doborâte deasupra regiunilor sudice Volgograd, Rostov și Lipetsk, a declarat Ministerul Apărării de la Moscova.

Pe fondul luptelor, o stare de spirit sumbră planează asupra soldaților Ucrainei, scrie AP. Pe măsură ce se apropie iarna, ei se tem că Rusia este mai bine echipată pentru luptă și sunt frustrați că sunt din nou în defensivă într-un război istovitor.

Nemulțumirea în rândul soldaților ucraineni, în trecut extrem de rară și exprimată doar în privat, este acum mai frecventă și mai deschisă.

De exemplu, în orașul sudic Herson, unde Ucraina organizează atacuri împotriva trupelor rusești bine înarmate de cealaltă parte a râului Nipru, soldații se întreabă de ce aceste operațiuni amfibii dificile nu au fost lansate cu luni în urmă, pe vreme mai caldă.

Rusia controlează aproximativ o cincime din teritoriul Ucrainei. După 22 de luni de război, războiul este într-un impas de-a lungul frontului, lung de 1.000 de kilometri.

Încurajat de evoluțiile de pe câmpul de luptă, Vladimir Putin a declarat săptămâna trecută că rămâne pe deplin angajat în război și a criticat Ucraina pentru „sacrificarea” trupelor pentru a demonstra succesul sponsorilor occidentali.

În Statele Unite, care au cheltuit deja aproximativ 111 miliarde de dolari pentru apărarea Ucrainei, președintele Joe Biden pledează pentru un ajutor suplimentar de 60 de miliarde de dolari. Dar parlamentarii republicani se opun unui sprijin mai mare. În Europa, liderii UE nu au reușit să se pună de acord în privința unui sprijin de 50 de miliarde de euro pentru Ucraina.

„Motivul pentru care ucrainenii sunt supărați este că nu s-au descurcat bine anul acesta. În plus, ei știu că jocul rușilor se îmbunătățește”, a spus Richard Barrons, fost general al armatei britanice.

„Ei văd ce se întâmplă în Congres și văd ce s-a întâmplat în UE”, a spus fostul militar.

Ucraina ar putea fi în defensivă în această iarnă, dar liderii săi militari spun că nu au intenția de a renunța la luptă.

„Dacă nu vom avea niciun glonț, îi vom ucide cu lopeți”, a declarat Serhii, comandant al Brigăzii 59 care este activă în orașul estic Avdiivka și care a vorbit cu condiția ca doar prenumele său să fie folosit. „Cu siguranță, toată lumea este obosită de război, fizic și mental. Dar imaginați-vă dacă ne oprim – ce se întâmplă în continuare?”

Oboseala și frustrarea de pe câmpul de luptă se oglindesc în capitala Ucrainei, Kiev, unde dezacordurile dintre lideri au ieșit recent la iveală.

Președintele Volodimir Zelenski a contestat public luna trecută evaluarea șefului militar al Ucrainei, Valeri Zalujnîi, potrivit căreia războiul a ajuns într-un impas. Iar primarul Kievului, Vitali Kliciko, l-a criticat în mod repetat pe Zelenski, spunând că are prea multă putere.

În regiunea Zaporojie din sudul Ucrainei, unde impulsul a încetinit de la contraofensiva din vară, dronele au devenit un instrument crucial de război. Dar luptătorii de acolo se plâng că armata a fost prea lentă în instruirea operatorilor de drone.

Însă Ministrul Apărării, Rustem Umerov, insistă că Ucraina are suficienți soldați și armament pentru a alimenta următoarea fază a luptei.

„Suntem capabili să ne protejăm poporul și o vom face”, a declarat el pentru Associated Press.

„Avem un plan și ne ținem de el”, a mai spus el.

În condițiile în care Rusia speră să preia inițiativa în această iarnă, Ucraina se concentrează în principal pe menținerea poziției sale, scrie AP, care a intervievat comandanți militari ucraineni de pe front.

Analiștii spun că Ucraina ar putea fi chiar forțată să cedeze porțiuni de teritoriu recuperate anterior în această iarnă, deși Rusia va plăti probabil un preț greu.

„Dacă Rusia continuă să atace, rezultatul cel mai probabil este că vor obține unele câștiguri teritoriale foarte marginale, dar vor suferi pierderi enorme în acest sens”, a declarat Ben Barry, specialist la Institutul Internațional pentru Studii Strategice din Londra.

  • 16x9 Image

    Adrian Ardelean

    S-a alăturat echipei Europa Liberă în ianuarie 2023. A intrat în presă în 2002 și s-a format că jurnalist la BBC World Service Romania. A lucrat mai apoi atât pentru posturi de radio și televiziune naționale ca Europa FM, Digi24, cât și pentru posturi de radio și televiziune regionale ca Transilvania LIVE, Radio Romania Cluj sau EBS Radio Cluj. Experiența lui include producerea și prezentarea de emisiuni live, jurnale de știri, dar și realizarea de analize, reportaje și documentare pe subiecte ce țin de actualitatea în economie, administrație și societate.

XS
SM
MD
LG