Linkuri accesibilitate

NATO va organiza cele mai mari exerciții de după Războiul Rece cu 90.000 de militari


NATO lansează cel mai mare exercițiu de după Războiul Rece, Steadfast Defender 2024, pentru a simula cum ar interveni trupele americane în sprijinul aliaților europeni din țările care se învecinează cu Rusia și de pe flancul estic al alianței în cazul în care ar izbucni un conflict.

Aproximativ 90.000 de militari urmează să se alăture exercițiilor Steadfast Defender 2024 care se vor desfășura până în luna mai, a declarat joi comandantul superior al alianței, Chris Cavoli, șeful comandamentului SUA pentru Europa.

Vor participa peste 50 de nave: de la portavioane până la distrugătoare, precum și peste 80 de avioane de luptă, elicoptere și drone și cel puțin 1.100 de vehicule de luptă, inclusiv 133 de tancuri și 533 de vehicule de luptă de infanterie, a spus NATO.

Cavoli a spus că exercițiile vor pune în aplicare planurile regionale ale NATO, primele planuri de apărare pe care alianța le-a elaborat timp de mai multe decenii, detaliind modul în care va răspunde la un atac rusesc.

NATO nu a menționat Rusia în anunțul său, dar documentul său strategic identifică Rusia drept cea mai semnificativă și directă amenințare la adresa securității membrilor NATO.

„Steadfast Defender 2024 va demonstra capacitatea NATO de a desfășura rapid forțe din America de Nord și din alte părți ale alianței pentru a consolida apărarea Europei”, a transmis NATO.

Întărirea va avea loc în timpul unui „scenariu de conflict emergent simulat cu un adversar” de pe poziții de egalitate, a declarat Cavoli reporterilor la Bruxelles după o întâlnire de două zile a șefilor naționali ai apărării.

Ultimele exerciții de dimensiuni similare au fost Reforger - în timpul Războiului Rece din 1988 cu 125.000 de participanți - și Trident Juncture în 2018 cu 50.000 de participanți.

Trupele care participă la exerciții, care vor implica simulări de aducere a personalului în Europa, precum și exerciții pe teren, vor veni din țările NATO și Suedia, care speră să se alăture alianței în curând.

Aliații au semnat planurile regionale la summitul lor de la Vilnius din 2023, punând capăt unei epoci lungi în care NATO nu a avut nevoie de planuri de apărare la scară largă, pentru că țările occidentale au dus războaie mai mici în Afganistan și Irak și au considerat că Rusia post-sovietică nu mai reprezintă o amenințare.

În a doua parte a exercițiului Steadfast Defender, un accent special va fi pus pe desfășurarea forței de reacție rapidă a NATO în Polonia pe flancul estic al alianței.

Alte locații majore ale exercițiilor vor fi statele baltice - considerate cele mai expuse riscului unui potențial atac rusesc, Germania - un centru pentru întăririle primite și țările aflate la granița alianței cu Rusia, cum sunt Norvegia și România.

  • 16x9 Image

    Dora Vulcan

    Dora Vulcan este Senior Correspondent și s-a alăturat echipei Europa Liberă în ianuarie 2020. A intrat în presă în 1992 ca reporter de politică internă la România liberă. A devenit apoi jurnalist de investigații specializat în Justiție, preocupat de ingerința politicului în anchetele penale. În paralel, Dora a fost și stringer BBC. A scris la Revista „22” despre plagiatele din mediul universitar, a acoperit domeniul politic la Reporter Global (partener The Economist în România) și a fost editor coordonator la departamentul Social al agenției Mediafax. A fost consultant pentru filmul „De ce eu?”, despre moartea suspectă a procurorului Cristian Panait, o tragedie cu implicații politice care a marcat anii 2000.  

XS
SM
MD
LG