Linkuri accesibilitate

Ungaria: Opoziția politică acuză guvernul că trădează interesele țării blocând aderarea Suediei la NATO


Camera principală a Parlamentului Ungariei, 5 februarie 2024. Cele mai multe dintre locurile goale sunt ale parlamentarilor din partidele guvernamentale. Absența lor a făcut imposibilă votul asupra candidaturii Suediei la NATO.
Camera principală a Parlamentului Ungariei, 5 februarie 2024. Cele mai multe dintre locurile goale sunt ale parlamentarilor din partidele guvernamentale. Absența lor a făcut imposibilă votul asupra candidaturii Suediei la NATO.

Opoziția din Ungaria a convocat o sesiune parlamentară extraordinară dedicată intrării Suediei în NATO. Partidul de guvernământ, Fidesz, nu a participat la dezbateri. Au participat însă ambasadorii SUA și ai altor state NATO. Ungaria este singura țară NATO care nu a ratificat candidatura Suediei.

Parlamentarii opoziției de la Budapesta afirmă că felul în care partidul de guvernământ Fidesz blochează aderarea Suediei la NATO reprezintă o trădare a intereselor Ungariei, notează Serviciul Ungar RFE/RL.

În sesiunea extraordinară din 5 februarie a Adunării Naționale ar fi fost posibil un vot de ratificare a candidaturii Suediei la NATO, dar absența parlamentarilor Fidesz și ai celorlalte partide guvernamentale a făcut imposibil cvorumul pentru vot.

Cu toate acestea, importante state membre NATO și-au trimis reprezentanți la dezbateri. Pe lângă David Pressman, ambasadorul SUA la Budapesta, au fost prezenți și ambasadorii Olandei, Norvegiei, Danemarcei, Poloniei și Slovaciei.

Ungaria a rămas ultima țară care trebuie să ratifice aderarea țării nordice la alianța militară, după ce Turcia a ratificat candidatura în ianuarie.

„Dacă este important pentru suedezi, să vină ei aici”

Máté Kocsis, liderul grupului parlamentar Fidesz, a transmis pe rețelele sociale că ratificarea candidaturii Suediei poate avea loc chiar la începutul sesiunii parlamentare ordinare, care începe pe 26 februarie, dar e nevoie mai întâi de o întâlnire prealabilă a celor doi prim-miniștri la Budapesta.

„Dacă este important ca suedezii să se alăture, vor veni aici, la fel cum au mers în Turcia”, a spus parlamentarul Fidesz.

Viktor Orban l-a invitat în Ungaria pe omologul său suedez, Ulf Kristersson, invocând nevoia de a „construi o încredere reciprocă puternică” printr-un „dialog politic mai intens”.

Prim-ministrul Suediei, Ulf Kristersson, a acceptat invitația, dar a respins ideea unor „negocieri” și „cereri” privind aderarea țării la NATO.

Máté Kanász-Nagy de la LMP (Partidul Verde Maghiar) a criticat lipsa parlamentarilor puterii la dezbateri și a catalogat drept „jenant” că aderarea Suediei la NATO este încă blocată fără nici o explicație substanțială.

Bence Tordai, liderul al grupului parlamentar al Partidului Dialogului, a spus că premierul Viktor Orban nu și-a respectat promisiunea că Ungaria nu va fi ultima care va ratifica candidatura Suediei. El a pus sub semnul întrebării angajamentul Fidesz de a servi interesul național maghiar.

Premierul Ungariei, Viktor Orban, a promis secretarului general NATO, Jens Stoltenberg, că parlamentul maghiar va ratifica candidatura Suediei la NATO cu prima ocazie posibilă.
Premierul Ungariei, Viktor Orban, a promis secretarului general NATO, Jens Stoltenberg, că parlamentul maghiar va ratifica candidatura Suediei la NATO cu prima ocazie posibilă.

La momentul ratificării din Turcia, Viktor Orban i-a promis secretarului general al NATO, Jens Stoltenberg, că va îndemna parlamentul să „încheie ratificarea cu prima ocazie posibilă”.

Un coleg de partid, Benedek Jávor, a fost chiar mai dur și a afirmat că rezistența guvernului ungar trădează interesele maghiare și servește intereselor Rusiei lui Putin.

Opinia legată de trădarea interesului național este împărtășită și de Brenner Koloman de la partidul Jobbik, care a declarat că nu vede care este interesul maghiar în tacticile de tergiversare a ratificării candidaturii Suediei.

Potrivit lui Tamás Harangozó de la MSZP (Partidul Socialist Maghiar), spune că prin blocarea ratificării se încalcă o linie roșie care riscă securitatea națiunii și a aliaților.

„Ar putea pune capăt acestei șarade scandaloase, cinică și jenantă în zece minute dacă guvernul ar sprijini cu adevărat aderarea Suediei, pentru că atunci ar fi putut vota la această sesiune extraordinară”, a spus Tamás Harangozó.

Potrivit lui Ágnes Vadai de la DK (Coaliția Democrată), vanitatea personală și angajamentul lui Viktor Orbán față de președintele Putin explică de ce Ungaria a ajuns să fie marginalizată în NATO și UE. Ea a declarat că amânarea aderării Suediei nu este o simplă greșeală, ci o crimă, pentru care responsabil este Viktor Orbán personal.

Ambasadorul SUA în Ungaria, David Pressman, se adresează presei după ce sesiunea parlamentară extraordinară s-a încheiat fără vot în chestiunea candidaturii Suediei la NATO. Budapesta, Ungaria, luni, 5 februarie 2024.
Ambasadorul SUA în Ungaria, David Pressman, se adresează presei după ce sesiunea parlamentară extraordinară s-a încheiat fără vot în chestiunea candidaturii Suediei la NATO. Budapesta, Ungaria, luni, 5 februarie 2024.

David Pressman: Aceasta ar fi fost șansa ratificării rapide

Într-o mișcare simbolică, un grup de 16 reprezentanți diplomatici, inclusiv ambasadorul american la Budapesta, David Pressman, au sosit luni în parlamentul Ungariei.

După discursuri și încheierea sesiunii de extraordinare din lipsă de cvorum, ambasadorul american David Pressman a declarat că SUA „monitorizează îndeaproape această chestiune și așteaptă ca Ungaria să acționeze rapid”.

„Prim-ministrul s-a angajat să convoace parlamentul și să îndemne parlamentul să acționeze cât mai curând posibil. Astăzi a fost o oportunitate de a face acest lucru”, a adăugat diplomatul american.

Statele Unite au intensificat presiunea asupra Ungariei pentru a ratifica oferta Stockholmului. Vineri, ambasada SUA i-a reamintit public lui Orban că a promis să acționeze „cu prima ocazie” și că „sesiunea de luni (5 februarie n.red ) îi oferă una”, se arată într-un comunicat citat de AFP.

Mai mult, copreședinții Grupului de observatori NATO al Senatului SUA au avertizat că „atât timpul, cât și răbdarea se epuizează”.

Întârzierea Ungariei îi îngrijorează pe liderii occidentali, care au declarat și că motivele pentru care guvernului maghiar tergiversează ratificarea sunt neclare.

„Prin prezența noastră de astăzi, am dorit să ne arătăm solidaritatea cu Suedia și cu ambasadorul suedez la Budapesta, în încercarea lor de a adera la NATO într-un moment atât de dificil și solicitant pentru lume. Sperăm că acest lucru se va întâmpla cât mai curând posibil”, a declarat pentru The Guardian un diplomat european, care a vorbit cu condiția anonimatului.

De-a lungul numeroaselor luni de când Suedia a solicitat aderarea în mai 2022, spun ei, Ungaria nu a ridicat obiecții sau solicitări formale legate de candidatura suedeză, în schimb a continuat să întârzie ratificarea acesteia.

În cadrul NATO, evenimentele de la Budapesta sunt privite „cu frustrare și dezamăgire crescândă”, a declarat pentru The Guardian un al doilea diplomat european prezent la sesiunea parlamentară extraordinară convocată de opoziție.

„Ungaria a promis că nu va fi ultima. Această promisiune a fost încălcată. Ne așteptăm la o ratificare rapidă de îndată ce parlamentul se reunește”, a subliniat diplomatul.

  • 16x9 Image

    Adrian Ardelean

    S-a alăturat echipei Europa Liberă în ianuarie 2023. A intrat în presă în 2002 și s-a format că jurnalist la BBC World Service Romania. A lucrat mai apoi atât pentru posturi de radio și televiziune naționale ca Europa FM, Digi24, cât și pentru posturi de radio și televiziune regionale ca Transilvania LIVE, Radio Romania Cluj sau EBS Radio Cluj. Experiența lui include producerea și prezentarea de emisiuni live, jurnale de știri, dar și realizarea de analize, reportaje și documentare pe subiecte ce țin de actualitatea în economie, administrație și societate.

XS
SM
MD
LG