Actualizare 9 februarie
Potrivit acestora, faţă de doi inculpaţi a fost ulterior dispusă măsura controlului judiciar, iar ceilalţi trei vor fi duşi la instanţă cu propunere de arestare preventivă.
Printre cei care vor fi prezentaţi instanţei se află directorul adjunct al Direcţiei de Dezvoltare Urbană, Rita Neagu, dar şi un şef serviciu din cadrul Primăriei Ploieşti, susțin sursele Agerpres.
Nouă persoane au fost duse, joi, cu mandat, la audieri la sediul Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Ploieşti, după ce au fost efectuate 10 percheziţii pe raza judeţelor Prahova, Dâmboviţa şi a municipiului Bucureşti, la sediul unor instituţii publice, respectiv la domiciliile unor funcţionari publici şi persoane fizice.
„În perioada 2018 - 2022, un dezvoltator imobiliar din Ploieşti a edificat un imobil cu destinaţia de locuinţe colective în municipiul Ploieşti, fără a respecta prevederile autorizaţiilor de construire şi a documentaţiilor tehnice aferente, încălcând totodată regulile stabilite prin Planul Urbanistic Zonal, fiind construit un etaj în plus, cu 30 de apartamente. Ulterior, pentru intabularea imobilului, cu sprijinul unor funcţionari publici din cadrul instituţiilor cu atribuţii în domeniul urbanismului şi cadastrului, au întocmit în fals o serie de documente care atestau recepţia lucrărilor de construcţie şi pe care dezvoltatorul le-a folosit la înscrierea dreptului de proprietate în cartea funciară”, arată anchetatorii.
Știrea inițială
Procurorii Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Ploieşti au ridicat de la Primăria Ploieşti un computer și mai multe documente într-o anchetă privind presupuse activități ilegale ale unui dezvoltator imobiliar. Compania e implicată și într-un dosar de fraudă imobiliară, potrivit procurorilor.
Dezvoltatorul imobiliar este suspectat că a ridicat ilegal un etaj în plus într-un bloc din Ploieşti.
Potrivit unor surse judiciare citate de News.ro, documentele solicitate de la Primăria Ploiești au legătură cu activitatea arhitectului şi a persoanelor care avizează lucrări de construcţii. Primarul Ploieștilor a precizat că nu este vizat în dosar.
Surse din Primărie au precizat ca arhitecta şefă şi încă doi angajaţi ai municipalității vor fi audiaţi în dosar.
Perchezițiile ar fi legate de dezvoltatorul care a ridicat blocul de locuinţe White Tower din Ploiești, care mai este implicat într-o anchetă privind fraude în vânzarea cu apartamente.
În dosarul de fraudă sunt deja arestate preventiv patru persoane, un notar, un avocat şi doi reprezentanţi ai dezvoltatorului imobiliar. Saptămâna trecută, grupului de persoane reținute i s-a mai adăugat un notar public.
Într-un comunicat din 22 ianuarie al Parchetului Parchetul de pe lângă Curtea de Apel Ploieşti, procurorii prezintă felul în care dezvoltatorul imobiliar și trei notari publici din Ploiești ar fi înșelat 16 persoane cărora le-au provocat pierderi de 985.500 euro şi 424.091 lei - în total peste 1 milion de euro.
Astfel, dezvoltatorul imobiliar încheia promisiuni de vânzare-cumpărare ale unor apartamente de locuit, urmate de achitarea integrală de către persoanele vătămate. Ulterior, dezvoltatorul vindea apartamentele altor persoane.
Ulterior faptelor frauduloase, susțin procurorii, un avocat din cadrul Baroului Prahova, a declanşat procedura falimentului dezvoltatorului imobiliar, astfel încât persoanele vătămate să nu își mai poată recupera prejudiciul.
Anterior deschiderii procedurii de insolvenţă, reprezentanţii dezvoltatorului imobiliar, împreună cu avocatul și alte persoane, au urmărit lichidarea frauduloasă a activelor din patrimoniul dezvoltatorului.
Reprezentanţii dezvoltatorului imobiliar au fost asociaţi cu avocatul în cadrul construirii Complexului de locuinţe CITY GATE din Ploieşti, precizează Parchetul.
În dosarul de fraudă, procurorii cercetează zeci de infracțiuni săvârșite de reprezentanții dezvoltatorului imobiliar, notari și alte persoane implicare, care includ înșelăciune, complicitate la înșelăciune complicitate la fals intelectual, fraudarea creditorilor și bancrută frauduloasă.