Calendarul alegerilor prezidențiale 2025 va fi adoptat în prima ședință de Guvern din luna ianuarie, potrivit surselor guvernamentale.
Nu este cunoscută încă ziua în care urmează să aibă loc prima ședință a noului Executiv din următorul an, iar până la publicarea acestui articol datele nu au fost confirmate oficial.
Aceleași date au fost publicate sâmbătă și de televiziunile Euronews, Digi24 ori Antena 3.
Pe 6 decembrie, Curtea Constituțională a anulat alegerile prezidențiale, ordonând ca întregul proces electoral să fie reluat de la zero.
Decizia a venit după ce votul în străinătate deja începuse în al doilea tur (prevăzut pe 8 decembrie).
Anterior, Curtea Constituţională a României validase primul tur electoral (care a avut loc pe 24 noiembrie), însă în miercurea de dinaintea alegerilor, Consiliul Suprem de Apărare a Țării a desecretizat cinci documente conform cărora Călin Georgescu a crescut în popularitate într-un timp foarte scurt și a câștigat turul I al alegerilor prezidențiale, raportând zero venituri și zero cheltuieli.
Potrivit documentelor, România a fost ținta unei „acțiuni hibride agresive ruse”, inclusiv contra Biroului Electoral Central și a Autorității Electorale Permanente, în ziua și noaptea alegerilor prezidențiale din 24 noiembrie.
25.000 de conturi de TikTok ar fi fost folosite pentru a-i crește popularitatea candidatului Călin Georgescu, posibil prin folosirea unor „ferme de boți”, în campania electorală.
Serviciile de informații ale României dau de înțeles că în această operațiune s-ar fi cheltuit sume mari de bani și că amploarea și extinderea geografică indică „un operator statal”.
Ordonanța-trenuleț de reducere a deficitului bugetar
Liderii partidelor aflate la guvernare, PSD, PNL și UDMR, s-au întâlnit sâmbătă într-o ședință a coaliției pentru a discuta și cu privire la ordonanța-trenuleț, care conține măsuri pentru reducerea cheltuielilor bugetare.
Măsurile, multe dintre ele cunoscute deja în drafturile apărute în presă în ultimele zile, ar trebui să reducă deficitul bugetar pentru anul 2025, în condițiile în care, în 2024, acesta este estimat să depășească 8% din Produsul Intern Brut.
Ordonanța-trenuleț ar urma să fie adoptată în ședința de Guvern de luni, 30 decembrie. Majoritatea măsurilor prevăd înghețarea sumelor acordate la nivelul lunii noiembrie 2024.
O măsură importantă este înghețarea pensiilor, care nu vor mai fi indexate cu inflația, de la 1 ianuarie 2025, conform legii aflate în vigoare.
Astfel, punctul de pensie va rămâne același pentru tot anul următor: 81 de lei. Nu va mai crește la 91 de lei așa cum era prevăzut în perioada campaniei electorale.
Guvernul ar vrea să reducă deficitul bugetar inclusiv prin păstrarea alocațiilor pentru copii și a ajutoarelor sociale la valoarea din noiembrie.
Vor fi înghețate și indemnizațiile pentru veterani sau revoluționari, iar primele didactice pentru profesori vor fi tăiate, spun sursele guvernamentale.
Valoarea voucherelor pentru vacanță ar urma să fie reduse la 800 de lei pentru angajații cu un salariu net sub 8.000 de lei.
Inclusiv pensiile speciale vor fi înghețate la nivelul lunii noiembrie 2024, spun aceleași surse guvernamentale.
De asemenea, subvenția partidelor ar urma să fie micșorată cu 25% față de acest an. De exemplu, doar în prime șase luni ale acestui an, Autoritatea Electorală Permanentă a virat către șase partide suma de 133 de milioane de lei (26,6 milioane de euro).
Bursele elevilor ar rămâne la nivelul din 2024, iar studenții vor avea o reducere de 90% doar pe ruta între casă și orașul în care învață.
Și salariile bugetarilor și indemnizațiile demnitarilor ar urma să fie înghețate.
La stat, orele suplimentare vor fi recompensate doar cu alte zile libere, fără bani ca până acum.
Vor fi blocate și angajările, cu excepția posturilor unice vacante, mai arată aceleași surse.
În magistratură, plata sumelor dispuse prin hotărâri judecătorești nu va fi suspendată, ci doar va fi eșalonată, mai spun sursele guvernamentale.
G4Media notează că proiectul de Ordonanță de Urgență nu prevede desființarea nici unei instituții, deși liderii coaliției au promis că vor dispărea sute de instituții inutile.
Sindicatele prevăd tensiuni sociale și proteste spontane
Bogdan Hossu, liderul Cartel Alfa, a declarat sâmbătă, după reuniunea Consiliului Naţional Tripartit pentru Dialog Social, de la Palatul Victoria, că o variantă finală a Ordonanţei va fi transmisă sâmbătă seară, deoarece membrii Guvernului vor încerca să rezolve o parte din solicitările sindicatelor şi patronatelor.
Despre prorogarea indexării pensiilor cu inflaţia, până în 2026, Hossu a afirmat că acest lucru va crea o tensiune socială suplimentară şi a anunţat proteste.
„Le-am spus că nu numai că prorogarea va crea o tensiune socială suplimentară dar este şi imorală, pentru că practic, conform legii, dacă se aplică de la 1 ianuarie 2026, se aplică pe inflaţia din 2024 nu şi inflaţia din 2023 pe care ei (pensionarii, n.red.) au suportat-o”, a declarat liderul Cartel Alfa, potrivit News.ro.
„Noi am anunţat proteste”, a menționat Bogdan Hossu.
În ceea ce privește voucherele de vacanță, o decizie care ar urma să se regăsească în noua variantă de OUG este ca bugetarii să contribuie din salariu cu 800 de lei, dacă vor să aibă valoarea integrală.
La rândul său, vicepreşedintele Federaţiei Solidaritatea Sanitară, Gabriel Predica, a declara că ordonanța-trenuleț reprezintă o tăiere pe linie a drepturilor salariale, iar sănătatea e sistemul cel mai afectat.
„Toate recompensele salariale rămân blocate. Infirmierii, asistentele, continuă să aibă aceste drepturi la nivelul anului 2018, medicii continuă să facă gărzi cu acelaşi tarif orar din 2018, din punctul nostru de vedere această ordonanţă reprezintă o tăiere pe linie a drepturilor salariale, pentru că orice punct procentual al inflaţiei de anul viitor înseamnă tăiere de venit salarial”, a declarat Gabriela Predica, conform News.ro.
„Nu excludem proteste spontane în spitale. Nu putem discuta încă despre greva generală, pentru că sunt anumiţi paşi, trebuie să vedem gradul de aderenţă”, a afimat sindicalistul.
Au început discuțiile pe bugetul din 2025
Fără să confirme măsurile din ordonanța-trenuleț, Guvernul afirmă că pachetul fiscal-bugetar va avea ca impact reducerea cheltuielilor bugetare cu 19 miliarde de lei, echivalentul a 1% din Produsul Intern Brut.
De asemenea, potrivit unui comunicat de presă al Guvernului, premierul Marcel Ciolacu a coordonat sâmbătă consultările cu mediul privat în privința bugetului pentru anul 2025.
„Reprezentanții patronatelor au considerat necesare măsurile pentru limitarea cheltuielilor statului și au apreciat că este nevoie de un efort major și urgent de combatere a evaziunii fiscale”, precizează comunicatul Guvernului.
„La nivelul Guvernului ne-am asumat să asigurăm stabilitate economică și să gestionăm cu responsabilitate resursele țării. Vom pune în continuare accent asupra îmbunătățirii calității vieții oamenilor, îndeosebi a celor cu venituri reduse, și a susținerii investițiilor, în condițiile menținerii unui control riguros asupra cheltuielilor publice”, a declarat prim-ministrul Marcel Ciolacu.
Potrivit acestuia, în 2024, aproximativ 69 de miliarde de lei (3,92% din PIB) au reprezentat investiții și cheltuieli esențiale, precum și majorările salariale din mai multe domenii ale sectorului bugetar (sanitar, educație, apărare) sau creșterea pensiilor și plățile pentru plafonarea prețului la energie ori subvenții pentru transportul public.
Potrivit surselor guvernamentale, proiectul de buget va fi adoptat de Guvern si votat într-o sesiune extraordinară a Parlamentului în luna ianuarie.
Europa Liberă România e pe Google News. Abonați-vă AICI.