Linkuri accesibilitate

Control judiciar pentru elevul din București care a folosit spray paralizant la școală. 25 de colegi de liceu, în spital


Un elev de 15 ani ar fi folosit un spray iritant-lacrimogen în Colegiul Tehnic „Dimitrie Leonida” din București. Mai mulți elevi au ajuns la spital.
Un elev de 15 ani ar fi folosit un spray iritant-lacrimogen în Colegiul Tehnic „Dimitrie Leonida” din București. Mai mulți elevi au ajuns la spital.

Cel puțin 25 de elevi de la un liceu din București au ajuns la spital după ce un coleg de școală a pulverizat o substanță iritantă. Incidentul a avut loc la Liceul Tehnic „Dimitrie Leonida”. Polițiștii au fost sesizați prin apel 112 despre acest caz și fac cercetări.

Băiatul de 15 ani care a folosit spray paralizant a fost pus sub control judiciar pentru 60 de zile, după ce poliția a deschis un dosar penal pentru tulburarea ordinii și liniștii publice”, „portul sau folosirea fără drept de obiecte periculoase” și „lovire sau alte violențe”.

Tatăl băiatului spune că fiul său era victima bullyingului și că băiatul folosea sprayul ca să se apere după ce a fost atacat de 20 de colegi, scrie relatează News.ro.

În prezent, are loc o anchetă a Poliției și a Comisiei de Violență a liceului. „În funcţie de ce vor descoperi se va acţiona în consecinţă - în speţă elevul poate fi sancţionat pe statutul elevului", a declarat pentru Agerpres inspectorul de imagine Elena Ştefan de la Inspectoratul Școlar al Municipiului București.

Cazul este cercetat și de Serviciul Siguranță Școlară, sub supravegherea Parchetului de pe lângă Judecătoria Sectorului 2 - anchetatorii încearcă să afle cum și de ce s-a produs evenimentul.

„În incinta clădirii a fost utilizat un spray iritant, posibil paralizant. În urma evenimentului sunt mai mulți elevi care acuză stare de rău”, precizează comunicatul Poliției.

25 de elevi au ajuns la spital (14 la „Grigore Alexandrescu” și 11 la „Marie Curie”) și 33 au fost evaluați de echipele medicale care au mers la liceul din sectorul 2 al Capitalei. Opt dintre copiii evaluaţi la faţa locului au refuzat transportul la spital. Temporar, a fost evacuat și parterul școlii, în total 91 de elevi.

„Acțiunea de evaluare medicală este în desfășurare, mai sunt si alti elevi cu acuze medicale similare pentru care se va lua o decizie privind necesitatea de a fi transportați la spital”, a anunțat marți la prânz ISU București-Ilfov.

La liceu au fost trimise opt autospeciale SMURD, patru ambulanțe, două autospeciale pentru victime multiple și două autospeciale de stingere cu modul de prim-ajutor.

Într-un mesaj pe Facebook, prefectul Capitalei, Rareș Hopincă (PSD), cere o anchetă care să arate felul în care și-au făcut datoria persoanele și firmele care asigură paza unității de învățământ:

„Acest incident trebuie tratat cu responsabilitate și fermitate, iar cei vinovați trebuie trași la răspundere. Autoritatea publică locală are obligația de a asigura un climat de siguranță în școli pentru elevi și pentru cadrele didactice”, a scris Rareș Hopincă.

Cazul de la liceul bucureștean vine pe fondul înmulțirii incidentelor din școlile românești care produc victime printre elevi.

Cele mai recente cazuri despre care a relatat Europa Liberă se referă incidente din Bacău, Botoșani, Argeș și București.

Un tânăr de 15 ani, de la liceul Dumitru Madgeron din Bacău, a fost reținut pentru 24 de ore de polițiști, după ce o filmare apărută pe Facebook îl înfățișa pe acesta umilind doi colegi. Pe unul dintre ei l-a forțat să bage capul în toaletă.

Într-o altă filmare, doi elevi ai unei școli din comuna Frumușica/ jud. Botoșani apăreau în timp ce agresau un alt elev după ieșirea de la școală.

În 19 ianuarie, o altă filmare înfățișa o bătaie generalizată, pe holul unui liceu din Mioveni, Argeș. Existența filmării a permis și în acel caz reținerea pentru 24 de ore a trei tineri.

Iar în noiembrie, un elev de clasa a 4-a a fost bătut și agresat sexual într-o școală din București.

Autoritățile admit că violența din unitățile de învățământ a crescut și pun fenomenul mai ales pe seama vârstei și a situației sociale.

O cercetare a organizației Salvați Copiii arată că jumătate dintre copiii chestionați fuseseră implicați într-un act de violență, patru din cinci copii au fost martori și 27% dintre copii recunoscuseră că au comis fapte de bullying.

  • 16x9 Image

    Adrian Ardelean

    S-a alăturat echipei Europa Liberă în ianuarie 2023. A intrat în presă în 2002 și s-a format că jurnalist la BBC World Service Romania. A lucrat mai apoi atât pentru posturi de radio și televiziune naționale ca Europa FM, Digi24, cât și pentru posturi de radio și televiziune regionale ca Transilvania LIVE, Radio Romania Cluj sau EBS Radio Cluj. Experiența lui include producerea și prezentarea de emisiuni live, jurnale de știri, dar și realizarea de analize, reportaje și documentare pe subiecte ce țin de actualitatea în economie, administrație și societate.

XS
SM
MD
LG