Linkuri accesibilitate

Ucraina acuză Rusia că a executat prizonieri răniţi la Avdiivka. Moscova controlează o importantă uzină din oraș


O fotografie difuzată Ministerul rus al Apărării pe 19 februarie 2024 arată doi soldați ai unităților de geniu în timp ce caută mine în orașul Avdiivka din estul Ucrainei. Forțele rusești spun că au preluat controlul complet al orașului.
O fotografie difuzată Ministerul rus al Apărării pe 19 februarie 2024 arată doi soldați ai unităților de geniu în timp ce caută mine în orașul Avdiivka din estul Ucrainei. Forțele rusești spun că au preluat controlul complet al orașului.

Autorităţile ucrainene au deschis o anchetă în legătură cu o presupusă execuţie de către forţele ruseşti a şase soldaţi ucraineni neînarmaţi în oraşul Avdiivka. Alți doi soldați ucraineni neînarmați ar fi fost împușcați într-un sat din apropiere, după ce Rusia a revendicat controlul total asupra orașului din estul Ucrainei.

„A fost lansată o anchetă privind împuşcarea prizonierilor de război ucraineni neînarmaţi în Avdiivka şi Vesele”, a anunţat duminică procuratura din regiunea ucraineană Doneţk.

Procurorii fac referire la informaţii despre „execuţia a şase prizonieri” într-o poziţie din Avdiivka, adăugând că aceştia sunt „grav răniţi şi aşteaptă să fie evacuaţi”. Informațiile nu au putut fi confirmate în mod independent.

Televiziunea publică ucraineană Suspîlne l-a citat pe purtătorul de cuvânt al armatei ucrainene, Dmitro Lîhovi, care a declarat că „nu există încă nicio posibilitate de a confirma sau infirma” crimele de la Avdiivka, deoarece o anchetă este în curs de desfăşurare.

Cu toate acestea, Lîhovi a adăugat că nu ar fi prima dată când Rusia ar fi comis crime de război.

Separat de acest incident, biroul procurorului din Doneţk a declarat că un fragment video filmat de o dronă arată un soldat rus care împuşcă de la mică distanţă doi soldaţi ucraineni capturaţi în satul Vesele.

„Obligat să lase prizonierii în viaţă, ocupantul îi ucide cu arme automate”, comentează biroul, fără a preciza când a avut loc incidentul.

Tot duminică, canalul oficial de Telegram al Forţelor Terestre Ucrainene a distribuit o înregistrare care ar pare filmată dintr-o dronă, în care apar persoane în uniformă într-un şanţ îngust.

O persoană înarmată pe care sursa o identifică ca fiind soldat rus este văzut cum se apropie de două persoane în uniformă identificate ca fiind soldați ucraneni. La scurt timp, soldatul rus îi împușcă pe cei doi ucraineni, conform imaginilor.

Cei doi soldați împușcați nu par să încerce să se apere și, după prima rafală, cad în șanț zvârcolindu-se. Apoi, soldatul rus îi împușcă din nou.

Ministerul rus al Apărării nu a răspuns solicitării Reuters pentru furnizarea unui comentariu cu privire la aceste acuzaţii, cele mai recente dintr-o serie lansate de procurorii ucraineni, potrivit cărora ruşii ar fi ucis prizonieri de război. Rusia a negat până acum astfel de afirmaţii.

Rusia spune că a preluat uzina ucraineană de cocs din Avdiivka

Între timp, Rusia a revendicat controlul total al celei mai mari fabrici de cocs din Ucraina, la Avdiivka, încercând să consolideze una dintre cele mai importante câștiguri obținute în ultimele nouă luni, în invaza sa care durează de aproape doi ani.

Kievul a declarat la finalul săptămânii trecute că s-a retras din această zonă, după trei luni de lupte crâncene, pentru a salva viețile trupelor ucrainene, care riscau să fie încercuite.

Fotografie preluată dintr-o înregistrare publicată de serviciul de presă al Ministerului rus al Apărării, pe 19 februarie 2024, arată uzina de cocs și produse chimice Avdiivka, în estul Ucrainei.
Fotografie preluată dintr-o înregistrare publicată de serviciul de presă al Ministerului rus al Apărării, pe 19 februarie 2024, arată uzina de cocs și produse chimice Avdiivka, în estul Ucrainei.

Ministerul rus al Apărării a declarat luni dimineață că „Centrul (militarii din regiunea centrală a Rusiei care luptă la Avdiiva, n.red.) a trecut la ofensivă, a preluat controlul total asupra fabricii de cocs din Avdiivka”.

Imaginile difuzate de Moscova păreau să arate steagul tricolor al Rusiei fluturând deasupra uzinei de cocs și produse chimice din acest oraș situat la nord de Donețk.

Tot luni dimineață, partea ucraineană, a declarat că armata rusă a încercat din nou în timpul nopții să depășească fără succes pozițiile ucrainene în zonele din jurul Zaporijiei, oraș aflat la vest de Donețk.

Oficialii locali ucraineni au raportat o intensificare a bombardamentelor asupra orașului Zaporijie, lăsând mii de gospodării fără căldură.

Știre scrisă cu sprijinul relatărilor News.ro, Reuters și RFE/RL.
  • 16x9 Image

    George Costiță

    A intrat ca Senior Correspondent în echipa Europei Libere în ianuarie 2022, după zece ani în care a scris despre cele mai importante evenimente interne și externe ale zilei în două redacții de televiziune din București și a colaborat cu o platformă de investigații. Este absolvent al Facultății de Jurnalism din Iași și a câștigat experiență încă din anii studenției, colaborând cu revistele locale.

XS
SM
MD
LG