Bombardamentele israeliene asupra Rafah au distrus o moschee și câteva case, iar locuitorii au spus că a fost una dintre cele mai grele nopți de până acum.
Cel puțin șapte cadavre, în saci mortuari, au fost așezate pe pavele în fața unei morgi din orașul situat la granița cu Egiptul. Peste jumătate dintre cei 2,3 milioane de locuitori ai enclavei palestiniene se înghesuie acum în acest oraș, majoritatea dintre ei în corturi.
Autoritățile sanitare din Fâșia Gaza au declarat că 97 de persoane au fost ucise și 130 au fost rănite în ultimele 24 de ore ale atacurilor israeliene, dar majoritatea victimelor se aflau încă sub dărâmături sau în zone în care salvatorii nu au putut ajunge.
Moscheea al-Farouk din centrul orașului Rafah a fost grav afectată de dombardamente, iar fațadele clădirilor adiacente au fost distruse de explozii. Autoritățile au declarat că patru case au fost lovite în sudul orașului și trei în centru.
Localnicii au declarat că bombardamentul a fost cel mai puternic din ultimele zece zile.
„Nu puteam să dormim, sunetele exploziilor și ale avioanelor care urlau deasupra noastră nu se opreau. Puteam auzi copii plângând în corturile din apropiere, oamenii de aici sunt disperați și lipsiți de apărare, iar Israelul își arată puterea asupra lor”, a spus Jehad Abuemad, în vârstă de 34 de ani, care locuiește cu familia sa într-un cort.
Negocieri la Cairo
Șeful biroului politic al Hamas, Ismail Haniyeh, stabilit în Qatar, ar urma să discute miercuri la Cairo cu şeful serviciilor de informaţii egiptene, Abbas Kamel.
Sami Abu Zuhri, un oficial de rang înalt al Hamas - organizație desemnată teroristă de către SUA și UE - a declarat că Israelul revine acum asupra termenilor pe care i-a acceptat deja la începutul lunii februarie, într-o ofertă de încetare a focului, negociată la Paris cu Statele Unite și cu mediatorii egipteni și qatarezi.
„Ocupația nu este interesată să ajungă la niciun acord”, a spus el. Se consideră că Hamas mai ține în Gaza undeva la peste 100 de ostatici luați în atacul din 7 octombrie.
Israelul a amenințat că va lansa un atac în forță asupra Rafah, ultimul oraș în care încă nu au avut loc acțiuni terestre, în ciuda apelurilor internaționale, inclusiv din partea Statelor Unite, principalul său aliat.
Țările occidentale i-au transmis premierului Beniamin Netanyahu că o astfel de acțiune ar putea provoca o baie de sânge.
Locuitorii care au fugit în Rafah, din celelalte părți al Fâșiei Gaza, spun că acum nu mai au unde să se ducă.
Între timp, un flux de ajutoare și așa redus aproape că s-a terminat în ultimele două săptămâni, iar Națiunile Unite au declarat că, de multe ori, transportul acestora nu mai este suficient de sigur, ceea ce îi forțează pe oameni să se afle în pragul foametei.
Șefii principalelor agenții de ajutorare ale ONU, inclusiv UNHCR, UNICEF, PAM și OMS, au publicat o scrisoare comună în care pledează pentru o încetare imediată a focului umanitar.
„Bolile fac ravagii. Foametea este iminentă. Apa este cât un firicel. Infrastructura de bază a fost decimată. Producția de alimente a fost oprită. Spitalele s-au transformat în câmpuri de luptă. Un milion de copii se confruntă cu traume zilnice”, au scris ei.
Atacuri ale rebelilor Houthi din Yemen
Pe de altă parte, Israelul a anunțat joi că a interceptat ceea ce părea a fi un atac lansat de rebelii Houthi din Yemen, în apropierea orașului portuar Eilat din sudul țării.
Sirenele au sunat joi dimineață în Eilat, iar armata israeliană a precizat ulterior rachetele au fost interceptate de sistemul de apărare antirachetă Arrow.
Deși revendică astfel de atacuri imediat după ce au loc, rebelii Houthi încă nu au recunoscut implicarea deocamdată.
Acest atac vine la o zi după ce o presupusă rachetă Houthi a lovit o navă în Golful Aden, din Oceanul Indian, care este conectat cu Marea Roșie prin Strâmtoarea Bab el Mandeb.
Potrivit BBC, echipajul nave cargo sub pavilion Belize, înregistrată în Marea Britanie, a abandonat nava după ce un incendiu a izbucnit la bord.