Linkuri accesibilitate

Președintele Franței, Emmanuel Macron, nu exclude trimiterea de trupe occidentale în Ucraina. Țări europene vor cumpăra arme pentru Kiev


Președintele Franței, Emmanuel Macron, a găzduit o întâlnire de lucru a liderilor europeni, legată de susținerea Ucrainei.
Președintele Franței, Emmanuel Macron, a găzduit o întâlnire de lucru a liderilor europeni, legată de susținerea Ucrainei.

Preşedintele Emmanuel Macron spune că trimiterea de trupe occidentale în Ucraina nu ar trebui exclusă pentru viitor însă a precizat că acum nu există un consens pe acest subiect. Mai multe țări europene sunt de acord să cumpere arme pentru Ucraina.

Preşedintele Franței, Emmanuel Macron, a spus la reuniunea de luni de la Paris dedicată sprijinului european pentru Kiev că trimiterea de trupe occidentale pe teren rămâne o opțiune posibilă, transmit Reuters și AFP.

„Nu există astăzi un consens pentru a trimite în mod oficial, asumat şi aprobat, trupe terestre. Dar în dinamică, nimic nu trebuie exclus. Vom face tot ce este necesar pentru a ne asigura că Rusia nu poate câştiga acest război”, a declarat preşedintele francez la finalul conferinţei internaţionale în sprijinul Ucrainei.

Președintele francez a precizat că aliaţii Kievului nu sunt în război cu poporul rus, dar că pur şi simplu nu vor să lase Rusia să câştige războiul pornit împotriva Ucrainei.

Președintele Emmanuel Macron a mai spus că aliații Ucrainei vor crea o coaliție prin care să cumpere și să livreze rachete cu rază medie și lungă de acțiune

Emmanuel Macron a enumerat cinci domenii în care țările participante la reuniunea de la Paris au căzut de acord:

  • Apărarea cibernetică.
  • Producţia de arme, capacităţi militare şi muniţii în Ucraina.
  • Apărarea ţărilor direct ameninţate de ofensiva din Ucraina, cum e Republica Moldova.
  • Sprijinirea Ucrainei la graniţa cu Belarus cu forţe nemilitare
  • Operaţiuni de deminare în Ucraina.

„Suntem convinşi că înfrângerea Rusiei este esenţială pentru securitatea şi stabilitatea în Europa”, a subliniat şeful statului francez.

Președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, le-a vorbit prin legătură video liderilor adunați la Paris și a repetat solicitările de sprijin pentru Ucraina:

„Trebuie să ne asigurăm că Putin nu ne poate distruge realizările și nu își poate extinde agresiunea asupra altor națiuni”, a spus președintele Zelenski.

La întâlnirea liderilor de la Paris s-a obținut aprobarea mai multor state, la propunerea Cehiei, de a se cumpăra muniție din țări terțe, în condițiile în care UE nu reușește să livreze cantitățile de muniție promise.

Prim-ministrul ceh, Petr Fiala, a declarat că aproximativ 15 țări au fost de acord să semneze inițiativa sa. „Este un mesaj foarte puternic transmis Rusiei”, a declarat premierul ceh.

„Vorbim despre sute de mii de piese de muniție pe care ar trebui și le-am putea obține într-un timp relativ scurt”, a mai spus Petr Fiala.

Premierul Mark Rutte a declarat că Olanda va contribui cu 100 de milioane de euro pentru achiziționarea de muniții în străinătate. El a spus că țările care vor furniza muniția au cerut să nu fie identificate.

„Cred că a existat un mare sentiment de urgență, în special pe termen scurt în ceea ce privește muniția și apărarea aeriană”, a spus Rutte.

Mai multe ţări, printre care Franţa, Germania şi Italia, au semnat acorduri bilaterale de securitate cu Kievul în ultimele săptămâni. În schimb, Uniunea Europeană, care a oferit ajutor militar în valoare de 28 de miliarde de euro de la începutul războiului, are dificultăți în a-și repecta angajamentele, în special în ceea ce priveşte livrarea de obuze.


UE şi-a stabilit un obiectiv de un milion de obuze de livrat Ucrainei până în luna martie, dar nu va fi în măsură să îl atingă.

„Este clar că nu am avut acest milion (de obuze n.red). Deci a fost, fără îndoială, un angajament imprudent”, a afirmat preşedintele Emmanuel Macron.

România a fost reprezentantă la reuniunea de la Paris de președintele Klaus Iohannis. Președinția transmite într-un comunicat că România a subliniat la discuțiile cu liderii occidentali nevoia de susținere a Republicii Moldova și de menținere a securității la Marea Neagră.

  • 16x9 Image

    Adrian Ardelean

    S-a alăturat echipei Europa Liberă în ianuarie 2023. A intrat în presă în 2002 și s-a format că jurnalist la BBC World Service Romania. A lucrat mai apoi atât pentru posturi de radio și televiziune naționale ca Europa FM, Digi24, cât și pentru posturi de radio și televiziune regionale ca Transilvania LIVE, Radio Romania Cluj sau EBS Radio Cluj. Experiența lui include producerea și prezentarea de emisiuni live, jurnale de știri, dar și realizarea de analize, reportaje și documentare pe subiecte ce țin de actualitatea în economie, administrație și societate.

XS
SM
MD
LG