Linkuri accesibilitate

Învățați să devină dușmanii propriei lor țări. Tabere de recuperare (= reeducare) în Belarus, pentru copii ucraineni


Copii ucraineni care provin din zonele ocupate de Rusia în Ucraina vizitează un sit militar din Belarus, într-o tabără care se presupune că îi scoate din zona de război. Cu toate acestea, există dovezi că aceste tabere sunt folosite pentru îndoctrinarea cu ideologia rusă.
Copii ucraineni care provin din zonele ocupate de Rusia în Ucraina vizitează un sit militar din Belarus, într-o tabără care se presupune că îi scoate din zona de război. Cu toate acestea, există dovezi că aceste tabere sunt folosite pentru îndoctrinarea cu ideologia rusă.

Joacă hochei, vizitează o fabrică de jucării, primesc cadouri și dansează copilărește.

Pe de altă parte, se antrenează cu arme automate, se plimbă cu vehicule blindate de transport de trupe, comemorează Uniunea Sovietică și învață un cântec pop rusesc cu refrenul „Rusia este în spatele nostru”.

Vacanțele organizate în Belarus pentru copiii din zonele ocupate de ruși în Ucraina nu sunt doar o modalitate de a-i ajuta să scape de viața într-o zonă de conflict.

Aceste călătorii au un scop, indică dovezile adunate de Serviciul RFE/RL din Belarus și Schemes (redacția de investigații a Serviciului ucrainean al RFE/RL): tinerii ucraineni sunt învățați să se identifice cu concepte pe care le promovează atât Moscova, cât și Minskul.

Într-un studiu din noiembrie 2023 cu privire la școlarii ucraineni care sunt duși în tabăre în Belarus, Laboratorul de cercetare umanitară al Școlii de Sănătate Publică de la Universitatea Yale (Statele Unite) spune că este vorba despre „deportări sistematice” coordonate de Belarus și Rusia, ca parte a așa-numitului „stat al Uniunii” al celor două țări.

Instruire militară din „inimă bună”

Potrivit studiului, procesul implică „reeducare”, definită de cercetători ca „promovarea mesajelor sau ideilor culturale, istorice, sociale și patriotice care servesc intereselor politice” ale celor două regimuri.

Instruirea militară, inclusiv de către trupele ministerului de Interne din Minsk, a avut loc cu „cel puțin șase grupuri de copii”, potrivit raportului.

„Ei ajută Federația Rusă să șteargă identitatea națională a copiilor ucraineni”, acuză avocata Katerina Rașevska, expertă ucraineană pentru drepturile omului.

Rașevska califică vacanțele din aceste tabere ca fiind „o operațiune țintită” împotriva copiilor ucraineni, mai exact de „militarizare a lor”. „În dorința lor de a nu se întoarce în Ucraina, în transformarea acestor copii în dușmani ai propriei națiuni.”

Copiii ucraineni sunt învățați în taberele din Belarus să cânte melodii patriotice rusești.
Copiii ucraineni sunt învățați în taberele din Belarus să cânte melodii patriotice rusești.

Liderul autoritar din Belarus, Alexandr Lukașenko - al cărui oraș din copilărie, Alexandria (estul țării), a fost destinație de călătorie pentru copiii ucraneni - declară că este vorba doar de fapte de caritate, făcute cu inimă bună.

La un eveniment organizat de anul nou 2024, el i-a asigurat pe copiii ucraineni și nu numai că „nu există copii străini în Belarus”.

Articolul 49 din Convenția de la Geneva din 1949 privind civilii, la care Belarus a aderat, interzice „transferurile forțate individuale sau în masă” și „deportările de persoane protejate” de pe teritoriul ocupat către alte locații din străinătate.

Implicarea Crucea Roșie Belarus și UNICEF Belarus

În perioada februarie 2022-octombrie 2023, cel puțin 2.442 de copii ucraineni au fost duși din 17 orașe ucrainene ocupate de Rusia către 13 locații din Belarus, inclusiv în cinci „tabere de sănătate”.

Informația apare într-un raport numit „Colaborarea Belarusului cu Rusia în deportarea sistematică a copiilor ucraineni”, publicat în noiembrie de către Observatorul Conflictelor, susținut de Departamentul de Stat al SUA.

RFE/RL a identificat 50 dintre acești copii, prin examinarea e-mailurilor de la Crucea Roșie din Belarus, un organizator-cheie al călătoriei, care au fost obținute de către Cyber Partisans, un grup de hackeri anonimi care se opune regimului Lukașenko.

Câțiva copii urcă într-un autocar, într-un oraș din Ucraina ocupată de Rusia, către o tabără din Belarus.
Câțiva copii urcă într-un autocar, într-un oraș din Ucraina ocupată de Rusia, către o tabără din Belarus.

Printre copiii ucraineni transportați se numără inclusiv orfani și copii fără de tutelă, potrivit rapoartelor difuzate de televiziunea de stat din Belarus.

Spre deosebire de transferurile de copii ucraineni către Rusia, care au făcut Curtea Penală Internațională să emită mandate de arestare pentru crime de război pe numele președintelui rus, Vladimir Putin, și al comisarului rus pentru drepturile copilului, Maria Lvova-Belova, programul din Belarus „pare să se bazeze pe mai mulți actori nestatali”, se arată în studiul Yale.

De ceva timp, unul dintre acești actori nestatali a fost misiunea belarusă a UNICEF, agenția Națiunilor Unite pentru protecția copilului, care a finanțat două tabere pentru copiii ucraineni în Belarus, în august 2022.

Ministerul de Externe din Belarus transmitea într-un comunicat din 16 martie 2023 că UNICEF a finanțat un program de vară în 2022, gestionat de Crucea Roșie din Belarus, pentru „recuperarea” copiilor ucraineni și pentru „pregătirea lor pentru anul școlar”.

Un document al Crucii Roșii belaruse din 2022 specifică faptul că tabăra Beriozka, din vestul regiunii Hrodna (vestul tării, în apropierea graniței cu Polonia), a făcut parte din acest program, în perioada 9-26 august 2022.

O a doua tabără, Lipki, a avut loc în perioada 6-23 august 2022, în apropierea orașului Vițebsk, din nord-estul țării.

Un videoclip postat în august 2022, pe un canal de Instagram care prezintă tabăra Lipki, arată copii plimbați pe un transportor blindat de trupe al forțelor armate din Belarus și într-un transportor de trupe, pe terenul de antrenament Losvido, care e în apropierea taberei.

Unele fotografii din tabăra Beriozka, apărute pe Telegram, au o temă similară: copii în veste antiglonț, care țin arme automate, și un băiat cu ceea ce pare a fi o armă al poliției.

Alte imagini îi arată pe copiii din Beriozka în august 2022 cântând Kombat, un cântec al grupului rock rus Lyube care glorifică rolul Rusiei în cel de-al doilea război mondial.

Sediul central al UNICEF și biroul său de reprezentare din Belarus nu au răspuns întrebărilor RFE/RL privind implicarea UNICEF Belarus în aceste tabere.

Într-o declarație publicată pe 22 februarie, Biroul Regional pentru Europa și Asia Centrală al UNICEF a recunoscut că a cooperat cu Crucea Roșie din Belarus între februarie 2022 și februarie 2023 pentru a oferi „educație, sănătate mintală și sprijin psihosocial, consiliere informațională și activități de recreere centrate pe copil” pentru 1.421 de copii ucraineni și 739 de îngrijitori „cu reședința legală în Belarus”.

Comunicatul nu a explicat cum a confirmat UNICEF că acești copii au reședința legală în Belarus. A precizat în schimb că organizația nu aprobă transferul internațional al copiilor ucraineni.

„UNICEF nu sprijină niciodată deplasările transfrontaliere în scopuri recreative, deoarece acest lucru poate duce la separarea copiilor de familiile lor, poate întârzia reunificarea și prezintă alte riscuri în timpul unei perioade de conflict”, spune agenția Națiunilor Unite pentru protecția copilului.

„Continuăm să fim profund îngrijorați de incidentele de deplasare transfrontalieră a copiilor, care îi pot pune în pericol”, a adăugat UNICEF.

Copii ucraineni fotografiați cu un steag al Belarusului.
Copii ucraineni fotografiați cu un steag al Belarusului.

Cu toate acestea, în comunicatul de presă din mai 2023, Ministerul de Externe din Belarus a indicat că doi reprezentanți ai UNICEF știau de aceste tabere. Este vorba despre Rustam Haidarov, șeful UNICEF Belarus, și Artașes Mirzoian, consilier al Biroului Regional al UNICEF pentru Europa și Asia Centrală.

Ministrul adjunct de Externe, Iuri Azarevici, a discutat cu aceștia despre „politizarea crescândă” a discuțiilor internaționale cu privire la faptul că Belarus „primește copii din state străine pentru recuperare în tabere de vară”, a mai spus diplomația de la Minsk.

Raportul UNICEF Belarus pe anul 2022 afirmă că „voluntarii” au organizat „activități recreative și educaționale în șapte tabere de vară pentru aproximativ 90 de copii refugiați”, dar nu a identificat țara de origine a copiilor.

În comunicatul menționat mai sus, Biroul regional al UNICEF pentru Europa și Asia Centrală nu a abordat taberele din august 2022.

Dar comisarul pentru drepturile omului din Ucraina, Dmitro Lubineț, a declarat că UNICEF Belarus „a încetat complet finanțarea [programului de tabere]” după august 2022.

Crucea Roșie belarusă rămâne în prima linie a transferurilor de copii ucraineni în Belarus.

Federația Internațională a Societăților de Cruce Roșie și Semilună Roșie a suspendat organizația în decembrie 2023, după ce aceasta a refuzat să îl demită pe secretarul său general pentru declarațiile „privind deplasarea copiilor în Belarus”, printre altele.

Acel secretar general, Dmitri Șuțu, și un alt organizator al transferului, paralimpicul Alexei Talai, șeful Fundației caritabile Alexei Talai, se confruntă în prezent cu sancțiuni din partea SUA și a Uniunii Europene pentru „sprijinirea eforturilor guvernului rus” legate de „transferul forțat” și „deportarea și îndoctrinarea militară a copiilor ucraineni, inclusiv în Belarus”.

Purtătorul de cuvânt al Ministerului de Externe din Belarus, Anatol Hlaz, a descris sancțiunile americane impuse în decembrie 2023 din cauza transferului acestor copii drept „presiune, șantaj și șantaj”.

De asemenea, la sfârșitul lunii ianuarie 2024, paralimpicul Talai a anunțat că fundația sa intenționează să aducă și copii din regiunea Herson în taberele din Belarus.

Ce spun părinții

Părinții mai multor copii din Donbas - regiunile ucrainene Donețk și Luhansk controlate de Rusia - spun că se bucură de aceste călătorii.

„Ne-am bucurat că au plecat copiii”, a declarat Oxana Teplih, pentru RFE/RL.

Cei doi copii ai săi, Saveli și Sofia, au plecat în Belarus în august 2022 din Lisiceansk - aflat în regiunea Luhansk din estul Ucrainei. Au mai mers și în Rusia, la Moscova și Kazan, a spus ea.

„Informațiile potrivit cărora copiii erau luați fără știrea părinților lor au venit din acea parte”, a spus Teplih, referindu-se la guvernul ucrainean. „Totul este o iluzie”, a adăugat ea.

Copiilor ucraineni li se arată arme militare și alte echipamente într-o tabără din Belarus.
Copiilor ucraineni li se arată arme militare și alte echipamente într-o tabără din Belarus.

Documentele Crucii Roșii din Belarus conțineau un formular de consimțământ parental pentru un băiat care a călătorit în Belarus dintr-o parte a regiunii Donețk ocupată de Rusia, dar RFE/RL nu a putut stabili dacă astfel de formulare sunt folosite în mod sistematic.

Autoritățile impuse de Rusia în regiunea Donețk au emis formulare de consimțământ parental care autorizează „călătorii multiple” către și dinspre Luhansk și Crimeea ocupată de Rusia, precum și către Daghestan, în Caucazul de Nord al Rusiei, și către Abhazia, o regiune separatistă a Georgiei, aliată a Rusiei, unde Rusia menține trupe.

Cu toate acestea, astfel de formulare nu au nicio valabilitate în conformitate cu dreptul internațional, care nu recunoaște pretențiile Rusiei asupra niciunei părți din Ucraina sau autoritatea oficialilor de ocupație.

Obiecțiile repetate ale Kievului față de scoaterea organizată a copiilor din Ucraina înseamnă că „un astfel de consimțământ este nul” și nu anulează „dovezile de deportare”, a declarat avocata Katerina Rașevska, care are expertiză în apărarea drepturilor omului.

Rașevska lucrează pentru Centrul Regional pentru Drepturile Omului, o organizație non-profit din Kiev, care a avut sediul în Crimeea.

Chiar dacă un copil ucrainean se întoarce la locul de reședință ocupat de Rusia, călătoria în Belarus se califică drept deportare, completat comisarul pentru drepturile omului din Ucraina, Dmitro Lubineț.

Răpit de Rusia, un adolescent ucrainean își găsește drumul spre casă aproape un an mai târziu
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:03:04 0:00

Părinții din zonele ucrainene ocupate de Rusia care au vorbit cu RFE/RL nu au vorbit despre copiii lor ca fiind deportați. A fost imposibil de stabilit dacă aceștia au vorbit liber.

Școlile creează liste cu copiii interesați și apoi le spun părinților de ce documente au nevoie, a declarat Ivan Vorobiov, un locuitor din Mariupol, oraș pe care forțele rusești l-au cucerit în mai 2022, după un asediu în care au fost uciși mii de civili, iar o parte parte din oraș a fost distrus.

Kira, fiica de 12 ani a lui Vorobiov, a petrecut trei săptămâni în 2023 în tabăra Dubrava, administrată de producătorul de stat de îngrășăminte de potasiu Belruskali. Tabăra este lângă capitala belarusă, Minsk.

Într-un reportaj difuzat în noiembrie 2023 la televiziunea Belarus-1, un însoțitor de excursie, Natalia Neșcadim, a afirmat că copiii ucraineni care vizitează Belarusul „nu vor să plece”, deoarece „au văzut siguranța de aici”.

În afară de bombardamente, viața în părțile din Ucraina aflate sub control rusesc include întreruperi periodice de energie electrică și întreruperi de apă caldă, precum și conexiuni nesigure la internet și la telefonul mobil, au declarat părinții pentru RFE/RL.

Părinții s-ar putea gândi - și e de înțeles acest lucru - „că copiilor lor le va fi mai bine în Belarus”, a declarat Volha Vialicika, un psiholog belarus care a fost forțat să plece în exil pentru criticile sale la adresa autorităților și pentru rolul său de observator independent în alegerile prezidențiale profund contestate din 2020.

„Dar ei nu se gândesc cum vor fi distrați, ce programe culturale vor exista, ce li se va băga în cap”, a completat psihologul.

În vizită la unitatea care a reprimat protestele

În iunie 2022, mai mulți copii din Donbas au vizitat unitatea de forțe speciale nr. 3214 a Ministerului de Interne din Belarus.

Această unitate a participat la reprimarea brutală a protestatarilor în urma alegerilor din 2020, în care Alexandr Lukașenko a obținut o victorie zdrobitoare și un al șaselea mandat de președinte, pe fondul dovezilor de fraudă pe scară largă în favoarea sa.

În decembrie 2022, 46 de copii din regiunea Donețk au depus flori la un monument din Minsk care marchează centenarul fondării Uniunii Sovietice.

De asemenea, o fotografie din iulie 2023 de pe Instagram arată copii vizitând un aparent sit militar din al Doilea Război Mondial care poartă inscripția „Pentru Stalin!”.

Haga, 7 noiembrie 2023: Activistul exilat Pavel Latușka citește dintr-un dosar după ce a prezentat Curții Penale Internaționale dovezi care susțin implicarea directă a lui Alexandr Lukașenko în transferul ilegal de copii în Belarus din orașele ocupate de Rusia în Ucraina.
Haga, 7 noiembrie 2023: Activistul exilat Pavel Latușka citește dintr-un dosar după ce a prezentat Curții Penale Internaționale dovezi care susțin implicarea directă a lui Alexandr Lukașenko în transferul ilegal de copii în Belarus din orașele ocupate de Rusia în Ucraina.

Un lider al opoziției belaruse din exil, Pavel Latușka, a prezentat în noiembrie 2023 un dosar la Curtea Penală Internațională, despre care spune că îl implică pe autocratul Lukașenko în transferul ilegal de copii.

Minorii au fost transferați din zonele ucrainene ocupate de Rusia în Belarus, dar până în acest moment CPI nu a emis niciun mandat de arestare.

Pentru a opri transferul de copii din teritoriile Ucrainei ocupate de Rusia, comisarul pentru drepturile omului din Ucraina, Dmitro Lubineț, a declarat că țara sa trebuie să găsească parteneri - în special organizații internaționale care se ocupă de copii - care „ne pot ajuta să protejăm drepturile copiilor noștri pe teritoriul oricărei țări”.

Comisarul președintelui ucrainean Volodimir Zelenski pentru drepturile și reabilitarea copiilor, Daria Herasimciuk, a declarat că ea crede că singura modalitate de a opri astfel de transferuri este de a învinge Rusia în război.

„Ucraina trebuie să învingă, punct. Putem opri orice acțiune față de copiii ucraineni doar prin victorie. Nu există altă cale”, a spus ea.

Articol scris în limba engleză de Elizabeth Owen, în baza relatărilor scrise Maxim Savciuk de la Schemes și Andrei Șauliuha de la Serviciul belarus al RFE/RL.

Europa Liberă România e pe Google News. Abonați-vă AICI.

XS
SM
MD
LG