Mai multe state s-au plâns plâns că acordul inițial riscă să destabilizeze piețele agricole ale blocului comunitar.
Acordul va fi trimis la Parlamentul European, unde diplomații se așteaptă la un impuls pentru adăugarea mai multor restricții.
UE încearcă să găsească soluții să poată acorda în continuare scutiri, pentru a putea ajuta economia Ucrainei după ce a fost invadată de Rusia pe 24 februarie 2022.
Unele grupuri agricole din UE și țări precum Franța și Polonia susțin că măsurile trebuie înăsprite pentru a evita concurența făcută produselor agricole UE, care au devenit astfel necompetitive.
Ucraina susține că importurile au un efect redus asupra piețelor UE.
Un diplomat european a declarat pentru Reuters că noul acord, care va dura până în iunie 2025, este similar cu un acord provizoriu încheiat săptămâna trecută, doar că a schimbat perioada de referință utilizată pentru a stabili când vor fi aplicate tarifele pentru unele produse.
Acordul inițial prevedea că tarifele ar intra în vigoare la păsări de curte, ouă, zahăr, ovăz, porumb și miere dacă importurile depășesc nivelurile medii din 2022 și 2023.
Compromisul extinde perioada de referință pentru a include a doua jumătate a anului 2021, a spus diplomatul, ceea ce va scădea plafonul de aplicare a tarifelor.
Belgia, care deține președinția rotativă a UE, a declarat că acordul a asigurat „o abordare echilibrată între sprijinul pentru Ucraina și protecția piețelor agricole din UE”.
Se estimează că va costa Ucraina aproximativ 330 de milioane de euro (357 de milioane de dolari) în venituri anuale, deși suspendarea generală continuă a tarifelor valorează mult mai mult pentru Kiev.
Niciun produs nu a fost adăugat pe lista celor supuse tarifării, în ciuda presiunilor din partea unor țări, a spus diplomatul sub rezerva anonimatului.
La începutul acestei săptămâni, atât Franța, cât și Ungaria au declarat că grâul ar trebui să fie supus tarifelor dacă importurile cresc peste nivelurile medii.
Problema importurilor de alimente a stârnit tensiuni între Ucraina și Polonia, un susținător ferm al Kievului.
Ministrul polonez al Agriculturii, Czeslaw Siekierski, urma să se întâlnească cu omologul său ucrainean, Nicola Solski, miercuri după-amiază și cu guvernele țărilor care urmează să se întrunească joi.
Siekierski a spus că Ucraina dorește să mențină o abordare liberală a comerțului, în timp ce Polonia crede că lucruri precum ajutorul umanitar și militar ar trebui tratate separat de exporturile de alimente pentru a proteja mijloacele de trai ale fermierilor din Europa Centrală și de Est.
Fermierii polonezi spun că o mare parte din cerealele ucrainene care ar trebui să tranziteze prin Polonia în alte țări ajung în schimb pe piața internă.
Ucraina spune că protestele fermierilor, care au inclus blocaje ale graniței și vărsarea de cereale ucrainene peste căile ferate, dăunează efortului său de război împotriva Rusiei și a economiei sale. Se mai spune că doar o mică parte din cerealele pe care le exportă tranzitează Polonia.
Frontieră temporară între Polonia și Ucraina
Polonia a deschis temporar un punct de trecere a frontierei cu Ucraina, a anunțat Kievul pe 28 martie.
Reprezentanții celor două guverne s-au întâlnit la Varșovia pentru a dezamorsa o dispută privind importurile de cereale din Ucraina.
Serviciul ucrainean de grăniceri a declarat pe Telegram că 120 de camioane ar trebui să treacă prin punctul de control Uhrîniv Dolhobiciuv, în Polonia și că trecerea va rămâne deschisă până pe 2 aprilie.
Anunțul a fost făcut în timp ce guvernele polonez și ucrainean s-au întâlnit timp de mai bine de șase ore la Varșovia pentru a discuta despre o dispută privind importurile de cereale din Ucraina, dar o decizie comună pare prea puțin probabilă.
Punctele de trecere a frontierei cu Ucraina au fost blocate de săptămâni întregi, după ce fermierii polonezi cer reimpunerea taxelor vamale la importurile agricole din Ucraina, scutite de taxe după ce Rusia a invadat Ucraina pe 24 februarie 2022.
Ei susțin că Ucraina inundă Europa cu cereale ieftine, făcându-le imposibil de concurat.
„Este greu să ne așteptăm la vreo decizie după aceste discuții, la orice acord specific, de exemplu, pe probleme agricole”, a spus Jan Grabiec, șeful biroului premierului.
„Suntem încă în dialog și ambele părți – cel puțin pentru astăzi – nu sunt pe deplin mulțumite”.
Ministrul Agriculturii din Ucraina, Mykola Solsky, a scris pe X, fostul Twitter, că discuțiile au fost „dificile, dar sincere”. El a spus că au fost discutate soluții, care vor fi „anunțate în curând”.