Rusia vrea să recruteze 400.000 de soldați cu contract în 2024 pentru războiul pe care-l duce în Ucraina invadată după ce a înregistrat pierderi grave, potrivit unui raport al ministerului britanic al Apărării.
Dacă va reuși, Rusia și-ar crește astfel forțele armate la 1,32 milioane numai în acest an, pentru ca ulterior să ajungă la 1,5 milioane. Trupele rusești din Ucraina sunt formate din soldați contractuali și câțiva rezerviști care au fost mobilizați la sfârșitul anului 2022,
Și serviciile de informații militare ucrainene avertizau că este posibil ca Rusia să-și intensifice eforturile de mobilizare după ce președintele rus Vladimir Putin și-a asigurat al cincilea mandat în martie. Președintele Volodimir Zelenski vorbea de o mobilizare de 300.000 de soldați până pe 1 iunie, dar a spus ulterior că s-ar putea ca numărul să fie mult mai mare.
Pe măsură ce Rusia își continuă campania de recrutare, aproximativ 150.000 de soldați cu vârsta cuprinsă între 18 și 30 de ani vor fi înrolați numai în această primăvară, ceea ce este în concordanță cu cifrele raportate anterior, spune Ministerului Apărării din Regatul Unit.
Recruții, care nu sunt implicați legal în război, sunt presați să se înscrie ca soldați contractuali, devenind astfel eligibili pentru a fi trimiși în prima linie. Pierderile din rândul soldaților contractuali sau voluntari sunt probabil mai tolerabile pentru publicul rus, se arată în comunicatul armatei britanice.
„Există probabil o oarecare reticență în rândul autorităților rusești de a risca victime în luptă în rândul soldaților recrutați, ceea ce ar fi probabil nepopular. Victimele în rândul soldaților voluntari sunt mai tolerate de societate”, spun serviciile de informații ale Ministerului Apărării din Marea Britanie.
Soldații nou recrutați vor servi timp de 12 luni în toate ramurile forțelor armate ale Rusiei. Ministerul Apărării din Marea Britanie spune că în prezent aceștia nu sunt desemnați să conducă misiuni de luptă în Ucraina.
Recruții sunt angajați în garnizoanele din toată Rusia și, în general, formează batalioane separate de batalioanele cu personal de soldați contractuali.
Este posibil ca unii dintre recruți să servească lângă granița de stat a Ucrainei în unități care asigură securitatea frontierei, se arată în raport.
Potrivit evaluării Ministerului Apărării din Regatul Unit, trupele rusești din Ucraina sunt încadrate cu soldați contractuali și unii rezerviști mobilizați la sfârșitul anului 2022.
Parlamentarii ucraineni adoptă în primă lectură un proiect de lege privind mobilizarea condamnaților
Parlamentul ucrainean a adoptat, în primă lectură, un proiect de lege care ar permite mobilizarea persoanelor condamnate.
281 de parlamentari au votat pentru, a anunțat Iaroslav Zelezniak, deputat al fracțiunii Voice, pe Telegram.
„A fost adoptat proiectul de lege privind mobilizarea persoanelor condamnate. Riscurile privind anticorupția (există o decizie a Comitetului Anticorupție) și privind infracțiunile grave vor fi înlăturate până la a doua lectură”, a scris deputatul.
Documentul prevede că, în timpul mobilizării și/sau legii marțiale, persoanele care execută o pedeapsă de restrângere a libertății sau închisoare pot fi eliberate condiționat de instanță pentru a face serviciul militar în baza unui contract.
Chiar și așa, nu intră sub incidența legii și nu pot fi eliberate condiționat persoanele condamnate pentru infracțiuni împotriva securității naționale a Ucrainei, condamnate pentru uciderea intenționată a două sau mai multe persoane sau combinate cu viol sau violență sexuală, precum și condamnate pentru infracțiuni penale, scrie Ukrainska Pravda.